Ομπάμα:”Δεν έχω λάβει ακόμα απόφαση για επίθεση”

Πρόκληση για όλο τον κόσμο χαρακτήρισε την χρήση χημικών όπλων από τη Συρία ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Παρά τις δηλώσεις Κέρι, ο Ομπάμα στην σύσκεψη που διεξάγεται αυτή τη στιγμή είπε ότι δεν έχει πάρει τελική απόφαση. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η επίθεση στη Συρία θα είναι περιορισμένη και χωρίς χερσαία στρατεύματα.

Λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι, ο οποίος παρουσίασε “αδιάσειστες” ενδείξεις για χρήση χημικών όπλων από το καθεστώς Άσαντ, ο αμερικανός πρόεδρος επανέλαβε ότι η κατάσταση στη Συρία απειλεί τα συμφέροντα τόσο των ΗΠΑ όσο και συμμάχων τους όπως το Ισραήλ και η Ιορδανία.

“Δεν έχω λάβει ακόμα την τελική απόφαση σχετικά με μια πιθανή στρατιωτική επίθεση στη Συρία“, δήλωσε πριν από λίγο ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, μετά τη συνάντησή του με ηγέτες των χωρών της Βαλτικής, αποκλείοντας το ενδεχόμενο να στείλει χερσαίες δυνάμεις κατά του συριακού καθεστώτος. 

Ο Ομπάμα χαρακτήρισε «απειλή για τις ΗΠΑ» την επίθεση με χημικά όπλα στη Συρία, επαναλαμβάνοντας ότι εξετάζει το ενδεχόμενο μιας περιορισμένης στρατιωτικής επίθεσης στην περιοχή.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ μελετά περιορισμένη επέμβαση στη Συρία, η οποία δεν θα έχει καμία σχέση με το Ιράκ και το Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε και ο Τζον Κέρι.

Στις δηλώσεις του ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε ακόμη πως η Ουάσιγκτον δεν είναι μόνη στην απάντηση που πρέπει να δοθεί στην επίθεση της συριακής κυβέρνησης.

Όπως είπε, έχουν τη στήριξη της Γαλλίας, της Αυστραλίας και του Αραβικού Συνδέσμου, ωστόσο θα ενεργήσουν με βάση το δικό τους χρονοδιάγραμμα.

“Έχει σημασία αν δεν γίνει τίποτα. Έχει σημασία εάν ο κόσμος καταδικάζει στα λόγια και δεν συμβαίνει τίποτα”, είπε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, η ανάληψη δράσης εναντίον της Συρίας θα στείλει ένα μήνυμα στο Ιράν και τη Χεζμπολάχ.

OHE: Η ομάδα έρευνας θα επιστρέψει το συντομότερο δυνατόν στη Συρία

Η ομάδα έρευνας του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα που αναμένεται να αποχωρήσει τις προσεχείς ώρες από τη Συρία θα επιστρέψει σε αυτήν το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να εξετάσει και άλλους ισχυρισμούς περί χρήσης χημικών όπλων, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Η αποστολή των επιθεωρητών πρόκειται να μεταβεί και στις τρεις τοποθεσίες που σχεδίαζε όταν έφθασε στη Συρία, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, αν και η αποστολή τους μεταβλήθηκε εκ των υστέρων και επικεντρώθηκε στην έρευνα σχετικά με την επίθεση της 21ης Αυγούστου.

Η αποστολή θα συνεχιστεί για να ολοκληρωθούν οι δραστηριότητες που αφορούν τη συγκέντρωση στοιχείων για όλες τις εκκρεμείς αξιόπιστες καταγγελίες” όσον αφορά τη χρήση χημικών όπλων, είπε ο Μάρτιν Νεσίρκι.

Η ομάδα θα επιστρέψει για να ερευνήσει τα αρχικά τρία συμβάντα“, πρόσθεσε ο ίδιος.

Το χρονοδιάγραμμα της επανόδου των ειδικών του Οργανισμού στα χημικά όπλα πάντως δεν ανακοινώθηκε.

 

 

 

Πηγές: news247.gr –  newsbeast.grΕπίσημους συνεργάτες 24Η