Πρόεδρος: ”Το Κυπριακό παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση”

«Είναι με ιδιαίτερη χαρά που ευρίσκομαι απόψε μαζί σας. Η παρουσία μου εδώ δεικνύει έμπρακτα την αναγνώριση της επίσημης Πολιτείας στους αγώνες σας για την ιδιαίτερη σας πατρίδα που εκδηλώνετε όλα αυτά τα χρόνια με συνέχεια, συνέπεια και έργα.

Παρακολουθώ την δράση σας εδώ και χρόνια. Γνωρίζω από πρώτο χέρι τους αγώνες σας. Το έργο και η προσφορά σας αναγνωρίζονται από όλους ανεξαίρετα στην Κύπρο και με την ευκαιρία που μου δίνετε σήμερα θέλω, εκ μέρους ολοκλήρου του κυπριακού λαού να σας εκφράσω την εκτίμησή μας  για την πολύμορφη και πολύτιμη συμβολή σας στον τομέα της προώθησης των προσπαθειών που καταβάλλονται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του εθνικού μας προβλήματος και όχι μόνο.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,

Οι εξελίξεις στην περιοχή μας, τα πρόσφατα γεγονότα στην Τουρκία, η κατάσταση στην Συρία, τα σημερινά δεδομένα στην Αίγυπτο και στο Λίβανο αποδεικνύουν το σταθεροποιητικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Κύπρος στην περιοχή και αναβαθμίζουν την στρατηγική σημασία της χώρας μας.

Όλα αυτά σε συνδυασμό, με την ανακάλυψη των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και με το γεγονός ότι συνιστούμε βασικό σημείο σταθερότητας  στην περιοχή, με άριστες σχέσεις με όλους τους γείτονες μας, προσφέρουν στην Κύπρο μοναδικά πλεονεκτήματα που σήμερα αναγνωρίζονται τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο.

Είναι αυτό το ρόλο που προβάλλουμε σήμερα, είναι αύτη τη στρατηγική σημασία της Κύπρου που και εσείς, ως οι καλύτεροι πρεσβευτές της Κύπρου στο εξωτερικό, θα πρέπει να προτάξετε στο Ηνωμένο Βασίλειο. Η χώρα μας αποτελεί σήμερα σταθεροποιητικό παράγοντα στην ιδιαιτέρως σημαντική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι μέσα από τις πολιτικές που ακολουθούμε και θα ακολουθήσουμε, της σύσφιγξης και της περαιτέρω ενδυνάμωσης των σχέσεων Κύπρου και Ισραήλ, αλλά και χωρών που στο παρελθόν υστερήσαμε, πιστεύω χωρίς να διαταράσσονται οι σχέσεις με όλους τους άλλους φίλους μας, να έχουμε μεγαλύτερο το ενδιαφέρον όσων πραγματικά μπορούν να παρέμβουν υποβοηθώντας έτσι στο να πετύχουμε μια νέα δυναμική και κινητικότητα στην αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος.

Παρ’ όλες τις εξελίξεις στην περιοχή, παρόλη τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που αντιμετωπίζουμε σήμερα, προτεραιότητα μας είναι η απελευθέρωση των σκλαβωμένων μας εδαφών και η επίλυση του Κυπριακού, η επανένωση της πατρίδας μας, η δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέπουν σε όλους ανεξαίρετα τους Κυπρίους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να συμβιώσουν ειρηνικά και να συνδημιουργήσουν μέσα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος που να επιτρέπει σε όλους την προκοπή και ένα ευοίωνο μέλλον.

Σε αυτό το πλαίσιο έχουμε συγκεκριμένες θέσεις και απόψεις, συγκεκριμένη και στοχευμένη στρατηγική που χαράζεται από κοινού με το σύνολο των μελών του Εθνικού Συμβουλίου.

Εάν θέλουμε να πετύχουμε θα πρέπει να υπάρχει μια συλλογική και καθολική συστράτευση όλων ανεξαίρετα. Εξάλλου κανείς δεν υστερεί από άλλους σε πατριωτισμό, εξάλλου κανείς δεν επιθυμεί να δει την πατρίδα μας να διχοτομείται, εξάλλου κανείς δεν θέλει να δει τον Ελληνισμό να αφανίζεται από τις πατρογονικές του εστίες.

Γι’ αυτό και θέλω να σας βεβαιώσω ότι θα εργαστούμε με πείσμα, θα εργαστούμε με απόλυτο σεβασμό στην αντίθετη άποψη, αλλά με κύριο στόχο τη συνδιαμόρφωση μιας πολιτικής που θα επιτρέψει επιτέλους να προσβλέπουμε στο μέλλον με αισιοδοξία.

Συμπατριώτισσες, συμπατριώτες,

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν δύο εκλογικές αναμετρήσεις στο νησί μας. Η μια η νόμιμη, των εκλογών για την ανάδειξη του Προέδρου της Δημοκρατίας και η άλλη εντός της τουρκοκυπριακής κοινότητας για την ανάδειξη των λεγόμενων μελών της ούτω καλούμενης βουλής. Και στις δύο περιπτώσεις, δυστυχώς, το Κυπριακό δεν βρισκόταν στα κύρια θέματα της  ημερήσιας διάταξης των προεκλογικών διαλόγων. Δεν ήταν καν, ως θέμα, στις προεκλογικές συζητήσεις.

Γι’ αυτό και πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πως πρέπει να υπάρξει μια νέα δυναμική που να ξαναφέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού – και σημειώνω ότι ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ των δικαίων είτε των Ελληνοκυπρίων είτε ακόμη και των Τουρκοκυπρίων.

Να αναφέρω, όπως και εσείς πολύ εύστοχα επισημαίνεται στο Ψήφισμα για το Κυπριακό που υιοθέτησε το 17ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων, την ανησυχία μου σε σχέση με την λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. Θέλω να δηλώσω ότι με ανησυχεί ιδιαίτερα και εμένα το γεγονός ότι σημαντικός αριθμός συμπατριωτών μας προσφεύγει στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων. Υπάρχουν δυστυχώς γεγονότα που δεν μπορεί να τα παραγνωρίσει κανείς. Αλλά ταυτόχρονα, και το τονίζω, αυτά τα γεγονότα δεν θα μας κάμψουν και δεν θα μας οδηγήσουν σε αποδοχή της όποιας λύσης.

Για τους λόγους αυτούς, θέλω να επαναλάβω ότι χρειάζεται μια νέα προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση και νομίζω ότι οι συμμαχίες που κτίζονται και εμβαθύνονται θα συμβάλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση της άκαρπης διαρροής του χρόνου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, προσπαθούμε  να αξιοποιήσουμε δυνάμεις που μπορούν να ασκήσουν επιρροή πάνω στην Τουρκία, αλλά και δυνάμεις που είναι διάσπαρτες και που μπορούν να επηρεάσουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων προς τη σωστή κατεύθυνση. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο προβάλουμε καλά μελετημένες προτάσεις που θα δώσουν μια νέα ώθηση στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού και θα δημιουργούν πραγματικές προοπτικές επίλυσης του.

Δραττόμενος της ευκαιρίας θα ήθελα να αναφερθώ στην πρόταση μας για την Αμμόχωστο, η οποία γίνεται από όλους διεθνώς αποδεκτή. Χωρίς να θέλω να καλλιεργήσω την ψευδαίσθηση ότι βρισκόμαστε προ του σταδίου επιτυχίας του στόχου, πρέπει να πω ότι η πρότασή μας ερμηνεύεται ως απτή ένδειξη της θέλησης μας να εξέλθει το Κυπριακό από το σημερινό αδιέξοδο και να δημιουργήσει συνθήκες που θα δώσουν ώθηση και νέα δυναμική στις προσπάθειες για συνολική επίλυση του προβλήματος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχω υποβάλει την πρόταση για την Αμμόχωστο: θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική διαδικασία και θα δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης, ελπίδας και προοπτικής ανάμεσα στους πολίτες.

Φίλες και Φίλοι,

Θέλω να επαναλάβω με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι το Κυπριακό ήταν και παραμένει η μεγαλύτερη εθνική πρόκληση και η επίλυση του αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Προς αυτή την κατεύθυνση η όποια νέα διαδικασία θα πρέπει να προετοιμαστεί κατάλληλα και να καθιστά την κατοχική δύναμη υπόλογη για τις προτάσεις που καταθέτει στο τραπέζι των συνομιλιών.

Έχω διορίσει ως διαπραγματευτή έναν έμπειρο και πολύ ικανό διπλωμάτη καριέρας, ο οποίος θα είναι πλήρως αφοσιωμένος στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Οι δύο διαπραγματευτές θα πρέπει να προετοιμάσουν το έδαφος για μια ουσιαστική πρώτη συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων, έτσι ώστε να έχουμε ένα συγκεκριμένο και απτό αποτέλεσμα. Δεν έχει σημασία το χρονικό σημείο έναρξης των διαπραγματεύσεων. Αυτό που προέχει είναι να προετοιμάσουμε το έδαφος για ουσιαστικές και στοχοπροσηλωμένες στην επίτευξη αποτελεσμάτων συνομιλίες, μέσω της υιοθέτησης μιας συνολικής και ολοκληρωμένης μεθοδολογίας.

Την ίδια στιγμή, προτού προχωρήσουμε με την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είναι ιδιαίτερα σημαντικό όπως επέλθει συμφωνία επί της διαδικασίας και μεθοδολογίας που θα ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις, στοχεύοντας στην ουσία και την ουσιαστική επίτευξη προόδου, μακριά από ασφυκτικά ή τεχνητά χρονοδιαγράμματα και την όποια επιβολή επιδιαιτησίας.

Όπως πολύ εύστοχα επισημαίνεται και στο Ψήφισμα για το Κυπριακό που υιοθετήσετε μέσα στο πλαίσιο του 17ου Συνεδρίου σας, η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού συνεχίζεται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και αποσκοπεί στην εξεύρεση λύσης βασισμένης στις Συμφωνίες Κορυφής του 1977 και του 1979, στα περί Κύπρου ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στη συμφωνία της 8ης Ιουλίου και στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου.

Την ιδία στιγμή, η όποια νέα διαδικασία δεν θα πρέπει να παραγνωρίζει την ιδιότητα μας ως ευρωπαϊκό κράτος και σε αυτό το πλαίσιο απαιτείται ουσιαστική εμπλοκή – και το τονίζω – της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι αναγκαίο η λύση να αποτυπώνει την ιδιότητά μας ως κράτους μέλος της Ε.Ε. και τις σχετικές αρχές και αξίες της Ένωσης, προκειμένου όχι μόνο να διασφαλίζεται η αποτελεσματική και αποδοτική συμμετοχή μας στις δομές της Ένωσης, μέσω της ορθής εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου, αλλά εξασφαλίζεται και η πλήρης αποκατάστασης των θεμελιωδών ελευθεριών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κατάσταση πραγμάτων που θα προκύψει θα πρέπει να αποτελεί συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Ομόσπονδο Κράτος με μία διεθνή προσωπικότητα, μια κυριαρχία και μια ιθαγένεια και πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Την ίδια στιγμή, προκειμένου η διαπραγματευτική διαδικασία να είναι επιτυχής, έχω την έντονη πεποίθηση ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι θα επικρατήσει η «σωστή ατμόσφαιρα» και θα τεθεί ένα τέλος στο λεγόμενο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Κάτι τέτοιο, θα εκτονώσει τις εντάσεις και θα δημιουργήσει ένα πιο ευνοϊκό περιβάλλον ως προς το στόχο επίτευξης προόδου. Συνεπώς, δηλώσεις ή σχόλια υπέρ μιας λύσης δύο κρατών, πέραν της ανακολουθίας τους με τη συμφωνημένη βάση επίτευξης λύσης, δεν εξυπηρετούν το σκοπό αυτό και, ουσιωδώς, θέτουν εύλογα ερωτήματα ως προς την πολιτική βούληση και το όραμα για την επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης.

Όπως έχω ήδη δηλώσει, το Εθνικό Συμβούλιο θα έχει καθοριστικό ρόλο στον καταρτισμό ενός συνολικού περιγράμματος λύσης. Αποτελεί έντονη πεποίθηση μου ότι το Κυπριακό είναι υπόθεση όλων. Απαιτείται συλλογικότητα στη βάση μιας διεκδικητικής στρατηγικής που θα αποσκοπεί στην επίτευξη μιας ορθής λύσης του Κυπριακού. Δεν υπάρχουν περιθώρια για μια νέα αποτυχία. Είναι για αυτό το λόγο που επαναλαμβάνουμε όλο αυτό το διάστημα ότι εκείνο που έχει σημασία είναι να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό που να είναι κατάλληλα προετοιμασμένες ώστε να οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα.

Στην προσπάθεια που καταβάλλεται δεν παραγνωρίζουμε και δεν θα παραγνωρίσουμε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, αλλά όταν δεν παραγνωρίζω τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων δεν επιτρέπεται ποσώς να αγνοήσω τα δικαιώματα των Ελληνοκυπρίων που είναι τα θύματα της εισβολής, της κατοχής, της σημερινής παράνομης και απαράδεκτης κατάστασης.

Κυρίες και Κύριοι,

Στην οικονομία γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια για αντιμετώπιση της κατάστασης και επαναφορά της Κύπρου σε ρυθμούς ανάπτυξης. Το έργο που κληθήκαμε να χειριστούμε δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά είμαστε σίγουροι ότι με την συνεργασία όλων, θα τα καταφέρουμε.

Η επιτυχής κατάληξη των προσπαθειών της Κυβέρνησης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον καθένα μας προσωπικά, από τον Κυπριακό λαό που μέχρι σήμερα έχει αποδείξει συνείδηση και υψηλό επίπεδο ευθύνης.

Στόχος μας θα πρέπει να είναι η κρίση να μετατραπεί σε ευκαιρία, να μετατρέψουμε το κράτος του 1960 σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος με μια Δημόσια Υπηρεσία που να μπορεί πραγματικά να επιτελεί το έργο για το οποίο έχει ταχθεί να υπηρετήσει.

Χρειάζεται να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί, χρειάζεται να δούμε ότι καταργούνται οι γραφειοκρατίες, ότι ενοποιούνται υπηρεσίες, ότι νοικοκυρευόμαστε.

Στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού του κράτος θα πρέπει απαραίτητα αν θέλουμε να αποδώσουμε τα όσα χρωστούμε στον κυπριακό λαό να του δώσουμε μια αποτελεσματικότερη διακυβέρνηση.

Νιώθω την ανάγκη να ενημερώσω εσάς που εξ αποστάσεως παρακολουθείται και αγωνιάτε, που εξ αποστάσεως προσπαθείτε με κάθε τρόπο να δείτε ότι ξαναστέκεται στα πόδια της η Κύπρος μας και να σας διαβεβαιώσω ότι θα καταφέρουμε και πάλι διότι έχουμε το ίδιο πείσμα και εμείς και εσείς και το έχουμε αποδείξει και στο παρελθόν.

Όταν το ’74 δεχθήκαμε τη μεγαλύτερη συμφορά, μετά την προδοσία, την εισβολή και την κατοχή, σταθήκαμε στα πόδια μας και πραγματοποιήσαμε το μεγάλο θαύμα. Και τώρα, είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουμε όλοι ενωμένοι πέραν και μακριά από κομματικές σκοπιμότητες.

Δεν ζητώ από κανέναν να αποστερηθεί λόγου και δεν παραγνωρίζω το ρόλο που πρέπει να διαδραματίζει η αντιπολίτευση. Όμως, αν όποιες διαφορες και θέσουμε πάνω από όλα τις προτεραιότητες για να μπορέσουμε επιτέλους να δώσουμε ένα όραμα στον κυπριακό λαό, δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα πετύχουμε απολύτως στους στόχους μας σε χρόνο συντομότερο από ό,τι κάποιοι υπολογίζουν.

Και δεν μπορώ παρά να εκφράσω το θαυμασμό μου για τον Κυπριακό Ελληνισμό που ενώ όλοι ανέμεναν πως με το άνοιγμα των τραπεζών θα επικρατούσαν συνθήκες αναρχίας, απέδειξε την ωριμότητα και ότι είναι πατριώτες περισσότερο από όσο θα υπολόγιζε κανείς.

Την ίδια ώρα δεν μπορώ να παραγνωρίσω τα όσα οι διάφοροι κοινωνικοί εταίροι, υπεύθυνες συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, με τη συμπεριφορά τους υποδεικνύουν και σε μας τους πολιτικούς. Μια υπεύθυνη κοινωνική συμπεριφορά που δίνει σε μας την εντολή να συμπεριφερθούμε κατ΄ ανάλογο τρόπο.

Αδέλφια απόδημοι,

Σας ευχαριστώ εκ μέρους όλου του λαού και της Κυβέρνησης για τα όσα μέχρι σήμερα έχετε προσφέρει και συνεχίζετε να προσφέρετε. Έχω ήδη δώσει οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να εργαστούν προς την κατεύθυνση εξεύρεσης τρόπων για μια καλύτερη επικοινωνία, για καλύτερο συντονισμό, έτσι ώστε μέσα από τις κοινές προσπάθειες που καταβάλλονται να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.

Σας ευχαριστώ πολύ»