Αναστασιάδης: Πιθανή η προπώληση φυσικού αερίου

Παραμονές της έναρξης της νέας προσπάθειας για λύση του Κυπριακού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε συνέντευξη στην Καθημερινή για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο Φυσικό Αέριο.

Συγκεκριμένα για τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στο φυσικό αέριο που εγείρονται από την άλλη πλευρά, ο κ.Αναστασιάδης, αναφέρει ότι «δεν μπορεί να υπάρχει μία τάση απόσχισης ή εμμονής στην ύπαρξη των δύο κρατών και να αναμένουν ότι θα ωφεληθούν οι Τουρκοκύπριοι. Εκείνο που θα βοηθήσει σημαντικά είναι η επίλυση του Κυπριακού».

Ο πρόεδρος προσθέτει πως  οι σχεδιασμοί της πρωτεύουσας δεν ανατρέπονται από αποφάσεις τρίτων ούτε και εξαρτώνται από όποιες σκοπιμότητες ενδεχομένως εγερθούν στο τραπέζι των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού. 

Επιπλέον προσθέτει πως η Κύπρος δεν θα αποτελέσει ορμητήριο αλλά χώρο υποδοχής σε περίπτωση εχθροπραξιών, στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα ότι είμαστε ασφαλές μέρος.

Ο πρόεδρος επιβεβαιώνει την απόφαση της κυβέρνησης για δημιουργία τερματικού ξεκαθαρίζοντας ότι δεν ηγέρθη θέμα αγωγού μέσω Τουρκίας. «Λόγω γεωστρατηγικής θέσης η Κύπρος προσφέρεται ως πηγή προμήθειας αερίου όχι μόνον προς την Ευρώπη αλλά και προς την Ασία», υποδεικνύοντας έτσι την πιθανότητα προπώλησης αερίου όταν επιβεβαιωθούν οι ποσότητες από την ΑΟΖ.  

Όσο αφορά την οικονομία ο κ. Αναστασιάδης, δηλώνει πως «είναι δυνατή η επάνοδος της Κύπρου στις διεθνείς αγορές». Όσο για την Τράπεζα Κύπρου, τονίζει ότι υπάρχει δυνατότητα ανάκαμψης και επιστροφής στη κερδοφορία, αρκεί να παρεμποδιστούν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις.