1000 φυγόστρατοι το χρόνο- προ των πυλών τα νομοσχέδια

Αυτές οι προτάσεις τροποποιούν τα άρθρα για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που υποβάλλονται για πρόσληψη των εκπαιδευτικών και τις διαδικασίες για πρόσληψη των δημοσίων υπαλλήλων, κατά τρόπο που όσοι φυγοστρατούν με προφάσεις να βρίσκουν τη φυγοστρατία εμπόδιο στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας Γιώργος Βαρνάβα η πρόθεση δεν είναι να επηρεαστούν όσοι νέοι αντιμετωπίζουν πραγματικά προβλήματα υγείας. Σύμφωνα με τον Βουλευτή του ΔΗΣΥ Ανδρέα Μιχαηλίδη λαμβάνουν αναβολή οι απαλλάσσονται 1.000 στρατεύσιμοι το χρόνο.

Ο κ. Βαρνάβα είπε ότι η μια πρόταση νόμου τροποποιεί τον περί δημόσιας υπηρεσίας νόμο ώστε οι επιτυχόντες σε διαγωνισμούς για πρόσληψη στη δημόσια υπηρεσία  οι οποίοι έχουν απαλλαγεί νομίμως να παραπέμπονται σε ιατροσυμβούλιο και εάν κριθούν κατάλληλοι να υπηρετήσουν στο δημόσιο τομέα να εκπληρώνουν και το υπόλοιπο της στρατιωτικής τους θητείας.

Η δεύτερη πρόταση νόμου τροποποιεί το νόμο της Εκπαιδευτικής Δημόσιας Υπηρεσίας, εισάγοντας την κατάθεση από τους άρρενες απολυτηρίου της Εθνικής Φρουράς, όπως ισχύει στη Δημόσια Υπηρεσία.  Παράλληλα θα υποχρεώνει εκπαιδευτικούς που μονιμοποιούνται και δεν έχουν εκπληρώσει ολόκληρη τη στρατιωτική θητεία , πριν από τη μονιμοποίηση να παραπέμπονται σε ιατροσυμβούλιο το οποίο θα αποφαίνεται εάν μπορούν να υπηρετήσουν στην Εκπαιδευτική Υπηρεσία, εξήγησε.

Οι δύο προτάσεις αποτελούν προσχέδια νόμων και σε αυτά θα ενταχθούν εισηγήσεις και απόψεις που παρατέθηκαν στην Επιτροπή, ανέφερε περαιτέρω ο κ. Βαρνάβα προσθέτοντας πως η Επιτροπή Αμυνας θα ολοκληρώσει τα νομοθετικά κείμενα σε συνεργασία με τη νομική υπηρεσία, ώστε σε εύλογο χρονικό διάστημα να ψηφιστούν σε νόμους για να αποτελέσουν αντικίνητρο φυγοστρατίας.

Τόνισε ότι «η πρόθεση δεν είναι να αγγίξουμε αυτούς που έχουν πραγματικά προβλήματα υγείας, αλλά να δημιουργήσουμε αντικίνητρα σε όσους προφασίζονται προβλήματα υγείας για να μην υπηρετήσουν».

Όπως είπε ο κ. Βαρνάβα οι αριθμοί που κατατέθηκαν από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς για αυτούς που απηλλάγησαν τα τελευταία πέντε χρόνια όπως και για αυτούς που κρίθηκαν Γιώτα 5 είναι καταθλιπτικοί.

Καταλήγοντας ο κ. Βαρνάβα είπε ότι η πολιτεία οφείλει να λάβει μέτρα ώστε να υπάρχει ίση μεταχείριση μεταξύ των νέων,  επισημαίνοντας ότι  το 2015 θα είναι 1.200 λιγότεροι κατατάξιμοι εθνοφρουροί και το 2017 ο αριθμός των κατατάξιμων λόγων υπογεννητικότητας θα μειωθεί κατά 2.000.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης ξεκαθάρισε ότι  η Επιτροπή είναι αποφασισμένη νομοθετώντας να σταματήσει το φαινόμενο της φυγοστρατίας.

Αναφέροντας ότι οι αριθμοί αυξάνονται ανησυχητικά, είπε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια πήραν αναβολή ή αναστολή πέραν των  6.000 στρατευσίμων, εκ των οποίων πέραν των 5.000 πήραν πλήρη απαλλαγή.

Περίπου 1.000 άτομα το χρόνο και αυτός είναι τραγικός αριθμός, πρόσθεσε.

Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε περαιτέρω ότι δόθηκαν ξεκάθαρες οδηγίες στους τεχνοκράτες να βρεθούν τρόποι ώστε να ξεπεραστούν τα όποια νομικά προβλήματα, διευκρινίζοντας ότι η Νομική Υπηρεσία του κράτους δεν διέκρινε αντισυνταγματική πρόνοια στις δύο προτάσεις νόμου.

Καταλήγοντας ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι ο  ΔΗΣΥ θα πολεμήσει το φαινόμενο της φυγοστρατίας με όλες του τις δυνάμεις.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ