Ευθύνες στην Ολλανδία για τη σφαγή τριών Βόσνιων στη Σρεμπρένιτσα

 

Το ολλανδικό κράτος είναι υπεύθυνο για το θάνατο τριών Βόσνιων μουσουλμάνων στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ολλανδίας, επικυρώνοντας προηγούμενη απόφαση εφετείου, αποφάσισε την Παρασκευή ότι το ολλανδικό κράτος ευθύνεται για το θάνατο τριών Μουσουλμάνων της Βοσνίας, οι οποίοι διατάχθηκαν να εγκαταλείψουν το κτίριο του ΟΗΕ στη διάρκεια της σφαγής της Σρεμπρένιτσα το 1995.

Η απόφαση αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις στις μελλοντικές ειρηνευτικές αποστολές του ΟΗΕ, καθώς ορισμένες χώρες μπορεί να φανούν διστακτικές να συμμετάσχουν σε ξένες στρατιωτικές επιχειρήσεις, εάν τα στρατεύματατά τους κινδυνεύουν να θεωρηθούν υπεύθυνα εάν κάτι δεν πάει καλά.

Η ολλανδική ειρηνευτική δύναμη ήταν υπεύθυνη για έναν “ασφαλή θύλακα” που τελούσε υπό την προστασία του ΟΗΕ όταν οι σερβικές δυνάμεις την κατέλαβαν το 1995 και σκότωσαν 8.000 Μουσουλμάνους, άνδρες και αγόρια, στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, τη χειρότερη σφαγή στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Περισσότερα στο news247.gr,επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.