Ολοκληρώθηκαν οι προσυνεδριακές επαρχιακές συνδιασκέψεις του ΔΗΚΟ

Το ΔΗ.ΚΟ. δύναμη ευθύνης και στη νέα εποχή

Πήραν μέρος χιλιάδες στελέχη και μέλη του Κόμματος και κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις για το Καταστατικό και πολιτικοϊδεολογικό Συνέδριο του Κόμματος που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Οκτωβρίου. Ο διάλογος επικεντρώθηκε στις ευθύνες, το ρόλο, την αποστολή και τα καθήκοντα του Δημοκρατικού Κόμματος στη νέα εποχή και τη βελτίωση της οργάνωσης και της λειτουργίας του Κόμματος.

Τόσο ο Πρόεδρος του Κόμματος κ. Μάριος Καρογιάν, στις εισαγωγικές του ομιλίες, όσο και τα πλείστα στελέχη και μέλη του Κόμματος που πήραν μέρος στο διάλογο τόνισαν ιδιαίτερα την ανάγκη διαφύλαξης της ενότητας και της συνοχής  καθώς και της συντεταγμένης λειτουργίας του Κόμματος. Τόνισαν επίσης την ανάγκη διαφύλαξης του κεντρώου χαρακτήρα του ΔΗΚΟ.

Οι επαρχιακές συνδιασκέψεις ανέδειξαν επίσης τη βούληση και την αποφασιστικότητα των στελεχών και μελών του ΔΗΚΟ να τεθεί τέρμα στην εσωστρέφεια και στο εμφυλιοπολεμικό κλίμα και το διχασμό που κάποιες ενέργειες και συμπεριφορές έχουν προκαλέσει. Τονίστηκε επίσης η ανάγκη για κομματική πειθαρχία και για σεβασμό των δημοκρατικών διαδικασιών και των αποφάσεων του Κόμματος.

Παράλληλα, διακηρύχθηκε η βούληση και η επιθυμία των στελεχών και των μελών του Κόμματος, όπως το ΔΗΚΟ παραμείνει δύναμη ευθύνης, συνέπειας, προσφοράς και προοπτικής, σθεναρός υπερασπιστής των εθνικών δικαίων και των συμφερόντων του τόπου και του λαού, κυρίως της μεσαίας τάξης και των μη προνομιούχων ομάδων του πληθυσμού. Έντονες ήταν οι τοποθετήσεις όπως το ΔΗΚΟ καταστεί ανάχωμα στα μεγάλα συμφέροντα της οικονομικής ολιγαρχίας και σθεναρός πολέμιος όσων ευθύνονται για την οικονομική τραγωδία που έχει πλήξει τον τόπο. Κάθαρση και παραδειγματική τιμωρία των ενόχων ήταν το καθολικό αίτημα των στελεχών και μελών του Κόμματος.


Διαβάστε επίσης: Καρογιάν σε μέλη του ΔΗΚΟ: «Υπερασπιστείτε την ιστορία του κόμματος»


Εκατοντάδες στελέχη και μέλη του Κόμματος  τόνισαν επίσης την ανάγκη το ΔΗΚΟ να συνεχίσει να πολιτεύεται με σύνεση και υπευθυνότητα και ως πόλος πολιτικής σταθερότητας να διασφαλίσει συνθήκες εθνικής συνεννόησης, πολιτικής συναντίληψης και κοινωνικής συναίνεσης, απαραίτητες προϋποθέσεις για ευόδωση της μεγάλης εθνικής προσπάθειας για αντιμετώπιση και υπέρβαση της οικονομικής κρίσης.

Έγιναν επίσης αυστηρές παρατηρήσεις προς όσους θέτουν προσωπικά συμφέροντα και προσωπικές φιλοδοξίες πάνω από το συμφέρον του Κόμματος και τονίστηκε ότι πρέπει να διαφυλαχθούν οι προοπτικές του να καταστεί πρωταγωνιστική πολιτική δύναμη τόσο στα πλαίσια της συγκυβέρνησης όσο και ευρύτερα στο σημερινό πολιτικό σκηνικό.

Ιδιαίτερη απήχηση είχε το μήνυμα του Προέδρου του Κόμματος για συμφιλίωση, αλληλοσεβασμό, αλληλοεκτίμηση και συναδέλφωση όλων των στελεχών και μελών του ΔΗΚΟ.

Στις επαρχιακές συνδιασκέψεις κατατέθηκαν πολλές προτάσεις για καταστατικές τροποποιήσεις που θα τύχουν περαιτέρω επεξεργασίας από τη Γραμματεία του Εκτελεστικού Γραφείου και στη συνέχεια από το Εκτελεστικό Γραφείο και την Κεντρική Επιτροπή.

Ο προσυνεδριακός διάλογος θα συνεχιστεί με τοπικές και περιφερειακές συσκέψεις, στις οποίες θα παραστεί και θα μιλήσει ο Πρόεδρος του Κόμματος.

Το ΔΗ.ΚΟ. συνδέεται με την «Προοδευτική Συμμαχία»

Το ΔΗ.ΚΟ. βρίσκεται σε πορεία ένταξης στην Προοδευτική Συμμαχία, που, ως γνωστό, αποτελεί παγκόσμιο δίκτυο δημοκρατικών, προοδευτικών και σοσιαλιστικών κομμάτων που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) και άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων.

Ο διάλογος του ΔΗ.ΚΟ. με την Προοδευτική Συμμαχία έχει αρχίσει πριν δυο μήνες, στα πλαίσια της στρατηγικής του Κόμματος για δικτύωση με συγγενή πολιτικά κόμματα, τόσο του ευρωπαϊκού χώρου, όσο και διεθνώς.

Το ΔΗ.ΚΟ. έχει προσκληθεί και θα εκπροσωπηθεί στις εργασίες του σεμιναρίου που οργανώνει η Προοδευτική Συμμαχία στη Στοκχόλμη στις 24 και 24 Οκτωβρίου, με θέμα: «A new global deal».

Η επίσημη ιδρυτική συνάντηση της Προοδευτικής Συμμαχίας πραγματοποιήθηκε στη Λειψία της Γερμανίας τις 22 Μαΐου, και σε αυτή πήραν μέρος 70 κόμματα.

Το ΔΗ.ΚΟ. ευελπιστεί ότι η συμμετοχή του στο διεθνές αυτό δίκτυο Σοσιαλδημοκρατικών και προοδευτικών κομμάτων θα προσφέρει την ευκαιρία για προώθηση των θέσεων του στα διάφορα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα που απασχολούν σήμερα την ανθρωπότητα, καθώς και στα άμεσου κυπριακού ενδιαφέροντος θέματα, όπως είναι το κυπριακό πρόβλημα και η αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

Πηγή: KYΠΕ