Βόμβα Μπαν Κι Μουν: Aμφισβητεί τη νομιμότητα της επιχείρησης HΠΑ στη Συρία

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι-Μουν προειδοποίησε σήμερα γα τους κινδύνους που συνεπάγεται η ενδεχόμενη ανάληψη στρατιωτικής δράσης προς “παραδειγματισμό” της Συρίας, τονίζοντας ότι η χρήση βίας θεωρείται νόμιμη μόνο όταν γίνεται για λόγους αυτοάμυνας ή εάν έχει την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

“Θα πρέπει να αναλογιστούμε τις συνέπειες που θα είχε μια τιμωρητική ενέργεια στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αποφευχθεί η περαιτέρω αιματοχυσία και να διευκολυνθεί η εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση”, είπε ο Μπαν μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Ο Μπαν σημείωσε πάντως ότι εάν οι επιθεωρητές του ΟΗΕ επιβεβαιώσουν ότι έγινε χρήση χημικών όπλων στη Συρία, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας θα πρέπει να ξεπεράσουν τις διαφορές τους και να ενωθούν για να αναλάβουν δράση.

“Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε και κάτω από οιεσδήποτε συνθήκες, αυτό θα συνιστά μια σοβαρή παραβίαση των διεθνών συμβάσεων και ένα εξοργιστικό έγκλημα πολέμου. Οι δράστες θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, δεν πρέπει να υπάρξει ατιμωρησία”, τόνισε.

“Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει καθήκον να προσπεράσει το αδιέξοδο όπου έχει βρεθεί (…) Αυτή η κλιμάκωση (της βίας) θα πρέπει να σημάνει το καμπανάκι για τη διεθνή κοινότητα. Πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στις θηριωδίες που συνεχίζει να υφίσταται ο συριακός λαός”, συνέχισε, επισημαίνοντας ότι οι χώρες-μέλη θα πρέπει να αναζητήσουν μια πολιτική λύση.

Ο Μπαν χαιρέτισε επίσης την απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να ζητήσει την άδεια του Κογκρέσου για μια επέμβαση στη Συρία, λέγοντας ότι ελπίζει η διαδικασία αυτή να αποφέρει “καλά αποτελέσματα”.

Μπασάρ Τζααφάρι: “Παράνομη” μια ενδεχόμενη επίθεση εναντίον της Συρίας

Η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ εναντίον της Συρίας θα ήταν μια παράνομη επίθεση, με βάση τη Χάρτα του ΟΗΕ, υποστήριξε σήμερα ο Σύρος πρεσβευτής στον Οργανισμό, Μπασάρ Τζααφάρι.

“Το θέμα δεν σχετίζεται με έναν πόλεμο εναντίον της Συρίας, αφορά μια επίθεση. Για εμάς, δεν αφορά ένα στρατιωτικό πλήγμα που θα προέλθει από εδώ ή από εκεί, το ζήτημα είναι μια επίθεση που θα πλήξει όλο το συριακό λαό”, είπε ο Τζααφάρι σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Ο Σύρος διπλωμάτης είπε ότι η κυβέρνηση της χώρας του θέλει να βρεθεί μια ειρηνική λύση στον πόλεμο, τον οποίο χαρακτήρισε “εσωτερικό ζήτημα”, για να αποφευχθεί η αιματοχυσία. “Δεν είμαστε πολεμοκάπηλοι, είμαστε ένα ειρηνικό έθνος. Είμαστε όλοι θύματα της κλιμάκωσης της κατάστασης”, κατέληξε.

Περισσότερα στο news247.gr,επίσημο συνεργάτη της ιστοσελίδας μας.