Χάσικος: “Δεν θα μας λυγίσουν οι προσωρινές οικονομικές δυσκολίες”

Πρέπει να στείλουμε ξεκάθαρο το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση ότι οι όποιες προσωρινές δυσκολίες, οι οποίες οφείλονται στην οικονομική δοκιμασία που περνά ο τόπος και ο λαός μας, δεν θα μας λυγίσουν ούτε θα κάμψουν την αποφασιστικότητα και αγωνιστικότητά μας, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, σε επιμνημόσυνο λόγο στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο, των Γεώργιου Ζαχαρίου, Ανδρέα Προδρόμου, Κυριάκου Νεοκλέους και Κώστα Καψάλη στους Καπέδες.

«Αυτές τις ώρες, αναλογιζόμαστε τις δικές μας ιστορικές ευθύνες και το δικό μας χρέος απέναντι στην πατρίδα. Δεν θα επιτρέψουμε πλαστογράφηση ή παραχάραξη της ιστορίας μας. Ούτε θα λυγίσουμε σε εκβιασμούς και αθέμιτες πιέσεις», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση εργάζεται μεθοδικά, συστηματικά, με εντιμότητα και ειλικρίνεια, προς την κατεύθυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό για την επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης, δίκαιης, ισορροπημένης, λειτουργικής και βιώσιμης. Μιας λύσης που θα σέβεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των νόμιμων κατοίκων της νήσου και που θα διασφαλίζει χωρίς προβλήματα ή προσκόμματα το δικαίωμα των Ελλήνων της Κύπρου να ζήσουν ελεύθεροι στη γη των προγόνων τους, χωρίς κατοχικά στρατεύματα. 

«Ιδιαίτερα βαρύ, λοιπόν, είναι το χρέος μας απέναντι στις μελλοντικές γενιές. Οι κρισιμότητες των στιγμών επιτάσσουν όπως, ενωμένοι και μονιασμένοι – ανεξαρτήτως πολιτικών, κομματικών ή ιδεολογικών προτιμήσεων – αξιοποιήσουμε τις νέες ευκαιρίες που διαγράφονται στον εθνικό μας ορίζοντα, μετά και την ανακάλυψη σημαντικών ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και την αναβάθμιση του γεωστρατηγικού μας ρόλου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», είπε.

Πρόκειται, συνέχισε, για σημαντικές εξελίξεις, οι οποίες απαιτούν ομοψυχία για χάραξη μιας πανεθνικής – και όχι κομματικής – στρατηγικής. 

«Υποσχόμαστε πως δεν θα φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων ούτε κατώτεροι της προσφοράς προς την πατρίδα των ηρωικών νεκρών μας, των οποίων τη μνήμη, τους αγώνες και τη θυσία σήμερα τιμούμε», είπε ακόμη.

Όπως ανέφερε ο Υπουργός, ο Γεώργιος Ζαχαρίου, ο Ανδρέας Προδρόμου, ο Κυριάκος Νεοκλέους και ο Κώστας Καψάλης ακολούθησαν τη φωνή της συνείδησης και του πατριωτικού τους καθήκοντος.

«Έγιναν θυσία και ολοκαύτωμα, ποτίζοντας με το αίμα τους το δένδρο της κυπριακής ελευθερίας. Σήμερα, ημέρα του μνημόσυνου τους, μας παρακολουθούν από τα κράσπεδα του ουρανού συνιστώντας μας να μην ξεστρατίσουμε από τη λεωφόρο της τιμής που εκείνοι ακολούθησαν. Γιατί τα μνημόσυνα δεν είναι μόνο χρέος ευγνωμοσύνης προς όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα. Είναι, ταυτόχρονα, εθνική κολυμβήθρα για αναβάπτιση στα ιδανικά για τα οποία εκείνοι έπεσαν μαχόμενοι στο θυσιαστήριο του Γένους», είπε.

Αναφερόμενος στους ήρωες ο κ. Χάσικος είπε ότι ο Γεώργιος Ζαχαρίου, στα 22 του χρόνια αψήφησε τον θάνατο, αφού υπήρξε ο πρώτος νεκρός στα αιματηρά γεγονότα του Δεκεμβρίου 1963 και έπεσε πολεμώντας στις ακριτικές συνοικίες του Ταρτακαλά, δίπλα στο Σωματείο του Ολυμπιακού του οποίου ήταν μέλος. Όταν ήταν ακόμα μαθητής της δευτέρας τάξης της Σχολής Σαμουήλ, εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ όπου είχε έντονη αγωνιστική δράση. 

Ο Ανδρέας Προδρόμου δολοφονήθηκε εν ψυχρώ ανάμεσα στον Αναλυόντα και το Μαρκί από τους Τούρκους στασιαστές οι οποίοι, από τότε, μεθόδευαν τη διχοτόμηση και την κατάληψη του νησιού. Άφησε πίσω του έξι παιδιά, ενώ η γυναίκα του κυοφορούσε το έβδομο. 

Ο Κυριάκος Νεοκλέους έπεσε από εχθρικά πυρά ανάμεσα στο αεροδρόμιο Λευκωσίας και τον Γερόλακκο, στις 23 Ιουλίου 1974, αφού προηγουμένως είχε ανακοινωθεί ανακωχή και ενώ έψαχνε για τραυματίες μαζί με άλλους συμπολεμιστές του. Υπηρετούσε στην 187η Μ.Π.Π. Διετέλεσε Γραμματέας του Θ.Ο.Ι. Καπέδων. 

Ο Κώστας Καψάλης, παιδί πολύτεκνης οικογένειας, γαλουχημένος με τα ελληνοχριστιανικά ιδεώδη. Κληρωτός στρατιώτης της 32ης Μοίρας Καταδρομών. Διετάχθη από την τότε στρατιωτική ηγεσία και έλαβε μέρος στην επιχείρηση κατά του Προεδρικού, την αποφράδα εκείνη μέρα της 15ης Ιουλίου 1974. Έπεσε από αδελφικές σφαίρες στη μάχη που ακολούθησε. 

Πηγή: ΚΥΠΕ