Ι. Νικολάου: “Η Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία είναι καθόλα νόμιμη”

 

Ο τέως Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης δεν έκρινε ότι θα έπρεπε να θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους ενδοιασμούς που εκφράστηκαν από συνεργάτες του για τη σύσταση της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία”.

Αυτό ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου, κληθείς να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με δηλώσεις του στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, το πρωί.

Συγκεκριμένα ο Υπουργός είχε αναφέρει στο ΡΙΚ ότι υπήρξαν συνεργάτες του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, οι οποίοι εντόπισαν πρόβλημα με τη σύσταση της Ερευνητικής για την οικονομία, ωστόσο ο Γενικός Εισαγγελέας δεν το έθεσε στον Πρόεδρο αλλά ούτε και ο Υπουργός.

«Ο Γενικός Εισαγγελέας ενημερώθηκε από τους συνεργάτες του για κάποιους ενδοιασμούς. Ο ίδιος έκρινε ότι δεν θα έπρεπε να το θέσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν έκρινε ότι ήταν από τα θέματα που ως νομικός σύμβουλος θα έπρεπε να συμβουλεύσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», είπε ο Ιωνάς Νικολάου σε δηλώσεις του στο περιθώριο διάσκεψης Τύπου για την Εβδομάδα Οδικής  Ασφάλειας 2013.

Παράλληλα επανέλαβε τη θέση ότι η Ερευνητική Επιτροπή για την οικονομία είναι καθόλα νόμιμη.

Αυτή τη στιγμή, είπε, σημασία δεν έχει η νομιμότητα ή μη της σύστασης της Ερευνητικής Επιτροπής, αλλά σε ποιο βαθμό μπορούν να αξιοποιήσουν οι ποινικοί ανακριτές το πόρισμα και τα στοιχεία τα οποία έχει μαζέψει η Επιτροπή «ούτως ώστε να ξεδιαλύνει όσο το δυνατό γίνεται περισσότερο η οποιαδήποτε ποινική ευθύνη που μπορεί να προκύπτει και να αποδοθούν ευθύνες όπου χρειάζεται να αποδοθούν».

«Οποιαδήποτε συζήτηση για τη νομιμότητα της Ερευνητικής Επιτροπής αυτή τη στιγμή δεν προσφέρει οτιδήποτε, πέραν του γεγονότος ότι και νομικά να το αντικρύσει κάποιος η Επιτροπή είναι καθόλα νόμιμη, κι αν κάποιος θέλει να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της συγκρότησής της έχει τη δυνατότητα να αποταθεί στο δικαστήριο», πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμα ότι γίνονται ενέργειες ούτως ώστε οι ανακρίσεις να ολοκληρωθούν όσο το δυνατό πιο σύντομα.

Ανέφερε παράλληλα ότι η Κυβέρνηση ήδη έχει ενημερώσει τη Νομική Υπηρεσία σχετικά με την απόφασή της να στηρίξει οικονομικά την πρόσληψη εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα συμβάλουν στο έργο των ποινικών ανακριτών.

O Υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι δεν θεωρεί ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, αναφέροντας ότι το Υπουργικό ζήτησε από τον Γενικό Εισαγγελέα να προχωρήσει στην έναρξη των ποινικών ανακρίσεων, αμέσως μετά την ενδιάμεση απόφαση της Ερευνητικής Επιτροπής.

Σημείωσε ότι είκοσι έμπειροι ποινικοί ανακριτές μέλη της αστυνομίας εργάζονται από τις αρχές Ιουλίου με ταχύτητα στη διερεύνηση όλων αυτών των ζητημάτων που αφορούν την κατάσταση που βρέθηκε η οικονομία και οι τράπεζες.

«Να είστε βέβαιοι ότι είτε είναι νόμιμη, είτε παράνομη η συγκρότηση της Ερευνητικής Επιτροπής, οι ποινικοί ανακριτές θα κάμουν τις διαδικασίες κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μπορούν να παρουσιαστούν στο δικαστήριο και κατά τρόπο που να μπορούν να στοιχειοθετήσουν επαρκώς αδικήματα εναντίον εκείνων οι οποίο θα διαπιστωθεί μέσα από τις έρευνες ότι ποινικώς ευθύνονται για την κατάσταση της οικονομίας και των τραπεζών» τόνισε ο κ. Νικολάου.

Πρόσθεσε ότι οι ποινικοί ανακριτές θα αξιολογήσουν το πόρισμα της Ερευνητικής και θα το αξιοποιήσουν «κατά το δέοντα τρόπο».

Όπως ανέφερε, το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής «διευκολύνει το έργο των ποινικών ανακριτών σε κάποιο βαθμό -λιγότερο από ό,τι αναμενόταν- ούτως ώστε οι έρευνές τους να επεκταθούν σε όλα τα ζητήματα από τα οποία πιθανόν να προκύψουν ποινικές ευθύνες».

«Η προσπάθεια μας είναι η έρευνα να είναι πλήρης και να διερευνηθούν όλα τα ζητήματα» κατέληξε στις δηλώσεις του ο Υπουργός.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ