Ουρές από Χρυσαυγίτες για να σβήσουν τα τατουάζ με τις σβάστικες

Περίπου το 40% όσων έχουν τέτοια τατουάζ μετά από χρόνια αναζητούν τρόπο να τα σβήσουν εκτιμούν οι δερματολόγοι.

Οι εξελίξεις γύρω από την υπόθεση της Χρυσής Αυγής έφεραν και αρκετές αλλαγές σε όλο αυτό το μηχανισμό του δήθεν «αντισυστημικού» που είχε εμποτίσει μια μερίδα της ελληνικής κοινωνίας και ιδιαίτερα τα νέα παιδιά. Όπως αποκαλύπτουν έγκριτοι δερματολόγοι, τις τελευταίες ημέρες αρκετοί είναι οι πολίτες που σπεύδουν να σβήσουν ή να αλλάξουν τα διάφορα ναζιστικά σύμβολά που είχαν στο κορμί τους υπό μορφή τατουάζ. 

Όχι όλοι από μεταμέλεια. Άλλοι από ντροπή και κάποιοι από φόβο μήπως στοχοποιηθούν από τις αρχές αλλά και από τον κοινωνικό τους ή τον επαγγελματικό τους περίγυρο. 

«Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για αφαίρεση τατουάζ με ναζιστικά σύμβολα. Τα τηλεφωνήματα είναι καθημερινά από κόσμο που ρωτάει για το κόστος μιας τέτοιας επέμβασης», λέει ο δερματολόγος Χριστόφορος Τζερμιάς. «Οι περισσότεροι λένε ότι τα έκαναν απερίσκεπτα και τώρα έχουν δει τι σημαίνει Χρυσή Αυγή και φασισμός. Υπάρχουν και πολλοί επίσης που δεν θέλουν να δίνουν πια στόχο. Μην ξεχνάμε ότι έχει γίνει ένας φόνος, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν θέλουν, λοιπόν, να πηγαίνουν στην παραλία ή στο γυμναστήριο και να φαίνονται στο σώμα τους σβάστικες και τέτοια. Φοβούνται. Εδώ οι αρχηγοί τους απαρνήθηκαν τον ναζισμό, πώς θα βγουν αυτοί έτσι έξω; Το ζήτημα φυσικά είναι να βγει από το μυαλό τους και όχι μόνο από το δέρμα τους», καταλήγει ο κ. Τζερμιάς.

Να αφαιρέσει μαιάνδρους και άλλα εθνικιστικά σύμβολα που έχουν «χτυπηθεί» τατουάζ έχει κληθεί και ο πλαστικός χειρουργός κ. Σπύρος Βλάχος. «Γενικά πολύς κόσμος μετανιώνει για τατουάζ που έκανε νεότερος. Έχει υπολογιστεί διεθνώς ότι το 40% όσων έχουν τατουάζ κάποια στιγμή θα θελήσουν να το βγάλουν. Πάντα δηλαδή ερχόταν κόσμος που ζητούσε να αφαιρέσω σβάστικες και ανάλογα σύμβολα από το μπράτσο, την πλάτη, τον λαιμό». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις προκηρύξεις για ένταξη στα Σώματα Ασφαλείας αναφέρεται ρητά ότι ο υποψήφιος δεν πρέπει να φέρει τατουάζ. Πολλοί, λοιπόν, πριν δηλώσουν συμμετοχή, σπεύδουν να τα αφαιρέσουν. Τίποτα δεν τους εμποδίζει, ωστόσο, να τα «ξαναχτυπήσουν» αργότερα.

Πάντως, οι περισσότεροι επιλέγουν λιγότερο επεμβατικές μεθόδους για να απαλλαγούν από τα ναζιστικά τατουάζ τους. «Έρχονται σ’ εμάς να τα μετατρέψουμε σε κάτι άλλο», λέει ο κ. Σπύρος Παπακωνσταντίνου, ιδιοκτήτης στούντιο τατουάζ στην Αθήνα. «Υπάρχει σαφής τάση προς αυτήν την κατεύθυνση, αν και πίστευα ότι με όλα αυτά που έχουν γίνει το κύμα θα ήταν μεγαλύτερο». Όπως λέει, τα προηγούμενα χρόνια τα στούντιο κατακλύζονταν από κόσμο που ήθελε να «χτυπήσει» τέτοια σύμβολα, ενώ τα μαγαζιά που αρνούνταν να τα κάνουν «χαρακτηρίζονταν» από τον χώρο. «Τώρα γίνεται το αντίστροφο. Οι ίδιοι που ελαφρά τη καρδία έκαναν μια σβάστικα, έρχονται σήμερα να την καλύψουν. Οι περισσότεροι δεν λένε τίποτα, σκύβουν το κεφάλι και απλά ζητούν να μετατρέψουμε το τατουάζ σε κάτι άλλο. Είναι φανερό ότι ντρέπονται».

Πηγή: protothema.gr