Τα παζάρια του κ. Σιακόλα και το φαγοπότι εκατομμυρίων

Του Λευτέρη Παπαϊωάννου

Διαβάστε το colpo grosso με τους φόρους.

Ο κ. Σιακόλας «παζαρεύει» τα χρήματα που παίρνει από τους μετόχους του και έπρεπε να τα καταβάλλει στο κράτος. 

Η έρευνα του 24H μπαίνει πολύ βαθιά και αγγίζει τον χορό των εκατομμυρίων, που κάποιοι είχαν την άνεση πάντα να συμμετέχουν. 

Για πάρα πολλά χρόνια ο κ. Σιακόλας δεν είχε καταβάλει στο κράτος φόρους από κεφαλαιουχικά κέρδη και τον φόρο άμυνας από τα μερίσματα που έδινε στους μετόχους του, τα οποία όμως εκείνος απόκοπτε άμεσα από αυτούς.

Ο ίδιος, ωστόσο, κατακρατούσε κανονικά το ποσό που αντιστοιχούσε από το μέρισμα και ουδέποτε το κατέβαλε στο κράτος. 

Σύμφωνα με πληροφορίες του 24Η, το ποσό αυτό που δεν είχε καταβληθεί άγγιζε τα 30 εκατομμύρια με τόκους και πρόστιμα και μετά από «παζάρεμα» με τον τότε υπουργό Οικονομικών Χαρίλαο Σταυράκη το τελικό ποσό έκλεισε κοντά στα €13εκ.

Το 24Η ζήτησε να μάθει τι ισχύει σε αυτές τις περιπτώσεις και η απάντηση που πήραμε ήταν «αποτελεί συνήθη πρακτική».

Καταλάβατε λοιπόν!!!

Συνήθης πρακτική να χαρίζουμε στον κάθε Σιακόλα, αλλά να μην χαρίζουμε ούτε ευρώ στον απλό πολίτη.  

Στο date club έκλεισε η συμφωνία

Η ιστορία έγινε επί υπουργίας Χαρίλαου Σταυράκη. Ο ίδιος ο κ. Σταυράκης στο βιβλίο του γράφει για ένα ποσό 13εκ. ευρώ που χρωστούσε ο κ. Σιακόλας. Μετά από συνάντηση μιάμισης ώρας υποστηρίζει-  ο τότε υπουργός – ότι έκλεισε η συμφωνία και ότι τα €13εκ θα καταβαλλόταν σε 2 με 3 δόσεις. 

Ακόμη πιο ωραίο είναι το γεγονός ότι έτσι όπως παρουσιάζεται, θεωρείται και επιτυχία καθώς ο γενικός Δ/ντης του Υπουργείου είπε ότι κάποιοι άλλοι «ίσως να έκλειναν στα €3εκ., αν εισέπρατταν και εκείνοι ένα ποσό ας πούμε €4εκ και τα υπόλοιπα να τα γλίτωνε ο επιχειρηματίας». 

Φυσικά δεν αναφέρει ότι το ποσό ήταν κανονικά πάνω από €30εκ. και ότι στο τέλος καταβλήθηκαν μόλις €13εκ. Και το ερώτημα που υπάρχει είναι:

Τι έγιναν τα άλλα σχεδόν €20εκ που κανονικά είχαν παρακρατηθεί από τους μετόχους και εκμεταλλεύονται οι Εταιρείες του κ. Σιακόλα;

Για του λόγου το αληθές απλά κοιτάζουμε τους λογαριασμούς των Εταιρειών του κ. Σιακόλα όπως η CTC Public ή F.W. Woolworth PLC ή ITTL Leisure Park κ.α. 

Εμπιστευόμαστε τον Πούφο ότι θα κάνει την δουλειά με τις καυτές λίστες;

Πώς μπορούμε αλήθεια να έχουμε εμπιστοσύνη στον Διευθυντή του ΤΕΠ ότι θα επιτελέσει σωστά τον ρόλο του;

Ότι θα εξετάσει τις λίστες των ανθρώπων που έκαναν τις εκροές 15 μέρες πριν από το κούρεμα των καταθέσεων;

Γιατί το λέμε αυτό;

Στο βιβλίο του ο κ. Σταυράκης τονίζει ότι όταν έμαθε για το χρέος του κ. Σιακόλα κάλεσε τον κ. Πούφο στο γραφείο του να του αναλύσει το ποσό.

Παραδέχθηκε ότι η φορολογία αυτή είχε επιβληθεί εδώ και πολλά χρόνια και ότι υπήρχε διαφωνία ανάμεσα στην Εταιρία και το ΤΕΠ και χωρίς να παίρνει το παραμικρό μέτρο η Υπηρεσία εναντίον του κ. Σιακόλα.

Ξέρετε τι εισηγήθηκε ο κ. Πούφος στον κ. Σταυράκη;

Να μην πληρωθεί το ποσό των €13εκ.

Και εμείς τον έχουμε Δ/ντη του Τμήματος που πρέπει να μαζέψει τους φόρους όλως όσων δεν έχουν πληρώσει.

Τις όχι και τόσο ευχάριστες δραστηριότητες του κου Πούφου, επισημαίνει σε σχετικό της άρθρο στο περυσινό της πόρισμα και η Γενική ελέγκτρια. (φωτο).

 

Τι ισχύει στο Δημόσιο

Για να διαγραφούν φορολογικές οφειλές, όπως αναφέρει ο ίδιος ο κ. Σταυράκης στο βιβλίο του, πρέπει να μεσολαβήσει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, βάσει της σχετικής νομοθεσίας. Δυστυχώς ο τότε Υπουργός παραδέχεται ότι για τον εξονυχιστικό έλεγχο που απαιτείται, δεν υπάρχει η ευχέρεια στην κρατική μηχανή για να γίνουν οι διαδικασίες. 

Με άλλα λόγια το ίδιο κράτος «σηκώνει τα χέρια ψηλά» γι αυτό και συσσωρεύονται χρόνο με τον χρόνο.    

Το πιο πάνω το διασταυρώσαμε και με πηγές από τους ίδια την υπηρεσία του Τ.Ε.Π.