Επιτέλους υπόθεση “Καθαρά χέρια”

 Του Κώστα Ντάλτα

Για όσους δεν θυμούνται η επιχείρηση «Καθαρά Χέρια» που ξεκίνησε το 1992, όταν μια ομάδα δικαστικών υπό τον Αντόνιο ντι Πιέτρο άρχισε να ερευνά υποθέσεις σκανδάλων αποδείχθηκε καθοριστική για την ιταλική Δημοκρατία.

 

Τangentopoli

Σε μια χώρα όπου ουσιαστικά ένα κόμμα -οι Χριστιανοδημοκράτες- κυβερνούσε από το 1946 δεν ήταν δύσκολο να υποθέσει κανείς ότι το Δημόσιο θα είχε γίνει κτήμα των πολιτικών. Με όλα όσα αυτό συνεπάγεται. Η επιχείρηση αυτή έγινε επίσης γνωστή και ως Τangentopoli (η πόλη της δωροδοκίας) και ήρθε σε μια εξαιρετικά κρίσιμη περίοδο για τα πολιτικά πράγματα της Ιταλίας: οι Χριστιανοδημοκράτες κατέρρεαν πολιτικά, η αντιπολίτευση του PCI είχε τα δικά της θέματα να τακτοποιήσει -λόγω και της κατάρρευσης της ΕΣΔΔ-, ενώ κόμματα με αποσχιστικό λόγο, όπως η Λέγκα του Βορρά έβλεπαν τη δύναμή τους να αυξάνεται.

Ήταν προφανές ότι η Ιταλία βρισκόταν σε σημείο καμπής. Οι δικαστές έφερναν στην επιφάνεια δεκάδες υποθέσεις διαφθοράς -αρχικά στο Μιλάνο και στη συνέχεια σε όλη την Ιταλία- με πρωταγωνιστές πολιτικούς και επιχειρηματίες.

Πολλές φορές οι ομολογίες των πολιτικών ήταν κωμικοτραγικές, όπως εκείνη ενός σοσιαλιστή, ο οποίος άνοιξε την πόρτα του σπιτιού του και αντίκρισε δύο καραμπινιέρους. Θεωρώντας βέβαιο ότι είχαν έρθει να τον συλλάβουν, ομολόγησε τα πάντα. Οι δύο καραμπινιέροι τον κοίταξαν έκπληκτοι, απαντώντας ότι εκείνοι είχαν απλά χτυπήσει το κουδούνι για να του επιδώσουν μια κλήση της Τροχαίας. Ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα πτώσης πολιτικού να ήταν ο σοσιαλιστής Μπετίνο Κράξι, ο οποίος για να γλιτώσει τη φυλακή, έφυγε (και τελικά πέθανε) στην Τυνησία.

Στην Κύπρο

Στην Κύπρο οι σχέσεις πολιτικών – επιχειρηματιών είναι παραπάνω από στενές. Εχει αποδειχθεί και στο παρελθόν ότι αρκετοί επιχειρηματίες χρησιμοποίησαν πολιτικούς για τα πετύχουν τα σχέδια τους, αλλά και ανάποδα. Αρκετοί πολιτικοί χρωστάνε την ανέλιξη τους σε βοήθεια επιχειρηματιών.

Ενδείξεις υπάρχουν και πολλές. Τις αποδείξεις οφείλει να τις βρει και να τις δώσει στο λαό η ανεξάρτητη Αρχή της Δικαιοσύνης.

Σε έναν λαό που δυστυχεί, που του έκλεψαν την περιουσία του με το “κούρεμα”, που έχασε τη δουλειά του ή του μείωσαν το μισθό, οφείλουμε να του πούμε την αλήθεια, όσο σκληρή κι αν είναι αυτή.

Ναι, η διαφθορά έχει χτυπήσει κόκκινο.

Ολοι το παραδέχονται, όλοι το συζητούν. Ας κάνουν κάποιοι όμως κάτι.

Επιτέλους ας μαθευτεί η αλήθεια.

Υπόθεση καθαρά χέρια, λοιπόν.

Και άμεσα.