Γλαύκος Κληρίδης: Η ιστορία ενός μεγάλου ηγέτη… (pics+vids)

Γλαύκος Κληρίδης

Ένα όνομα, μια ιστορία στην πολιτική ζωή της Κύπρου.  

Ένας από τους μεγαλύτερους πολιτικούς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από τα πρώτα στάδια της Κυπριακής Δημοκρατίας βρισκόταν εκεί για να βοηθήσει την Κύπρο.

Γεννημένος στη Λευκωσία στις 24 Απριλίου 1919. Είναι ο μεγαλύτερος γιος του διαπρεπούς δικηγόρου Γιάννη Κληρίδη. Αποφοιτώντας από το Παγκύπριο Γυμνάσιο, σχολείο από το οποίο αποφοίτησε και ο Ραούφ Ντενκτάς, σπούδασε νομικά στην Αγγλία

Κατά την έναρξη του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου κατατάχτηκε, το 1939, στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία. Το 1942 το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε στη Γερμανία και ο ίδιος συνελήφθη αιχμάλωτος. Πολέμησε για την Κύπρο και την Ελλάδα στους Παγκοσμίους Πολέμους καθώς και στον Αγώνα της ΕΟΚΑ.


 Διαβάστε επίσης

Έφυγε από τη ζωή ο Γλαύκος Κληρίδης

Σε δημόσιο προσκύνημα η σορός του Γλαύκου Κληρίδη

Ν. Αναστασιάδης: “Έχασα τον πολιτικό μου πατέρα” (vid)

Συγκλονισμένος ο πολιτικός κόσμος από τον θάνατο Κληρίδη

Συγκίνηση για τον θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη

Α. Σαμαράς: ”Η Κύπρος έχασε έναν μεγάλο Έλληνα”

Παπούλιας: “Η παρουσία και ο λόγος του Γλαύκου Κληρίδη θα λείψουν”

Πρόεδρος ΕΛΚ: ”Μεγάλος Πολιτικός – Μεγάλος Ευρωπαίος ο Γλαύκος Κληρίδης”

«Πενθεί ολόκληρος ο Ελληνισμός» για τον Γ. Κληρίδη λέει ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

ΕΣΚ: Έφυγε ο φίλος και συμπαραστάτης των δημοσιογράφων

Κεριά και γαρύφαλλα από νέους έξω από την Ευαγγελίστρια

Συλλυπητήρια του ΓΓ του ΟΗΕ για το θάνατο του Γλαύκου Κληρίδη


Είναι παράλληλα, ο μοναδικός πρόεδρος της σύγχρονης ιστορίας του τόπου, που διετέλεσε στο ανώτατο αξίωμα του κράτους για δύο συνεχόμενες πενταετίες.

Πολιτική Ζωή

Το βάπτισμα του πυρός στα πολιτικά δρώμενα της Κύπρου, το πήρε το 1959 όταν και διετέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ την αμέσως επόμενη χρονιά εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, αξίωμα στο οποίο έμεινε μέχρι το 1976.

Το Μάιο του, ιδίου χρόνου, ίδρυσε το Δημοκρατικό Συναγερμό από επίλεκτα μέλη του Ενιαίου Κόμματος, της Προοδευτικής Παράταξης και του Δημοκρατικού Εθνικού Κόμματος. Το 1968 ο Γλαύκος Κληρίδης ορίσθηκε εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες, θέση από την οποία διεξήγαγε συνομιλίες με τον Ραούφ Ντενκτάς. Κατά τις συζητήσεις του Κυπριακού προβλήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Γλαύκος Κληρίδης εκπροσώπησε την Κύπρο αρκετές φορές. 

Παράλληλα, διετέλεσε Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού από το 1961 μέχρι το 1963 και σε αναγνώριση των εξαίρετων υπηρεσιών του, του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση και ανακηρύχθηκε ισόβιο μέλος, ενώ την έγκριση της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Ιωάννη του 23ου του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Τάξης του Αγίου Τάφου.

Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Πρόεδρος του κόμματος, ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού μέχρι της εκλογής του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Φεβρουαρίου 1993

Παρέμεινε στην Προεδρία της Κύπρου για μία δεκαετία, μέχρι το 2003, οπότε και τον διαδέχτθηκε ο αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος.

Την περίοδο που διετέλεσε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γλαύκος Κληρίδης, εντατικοποίησε τις απευθείας συνομιλίες με τον Τ/κ ομόλογό του, Ραούφ Ντεκτάς, ενώ πέτυχε την ουσιαστική ανάμειξη των Ηνωμένων Εθνών στις προσπάθειες επίλυσεις του Κυπριακού. Είχε αλλεπάλληλες συνομιλίες με διεθνής αξιωματούχους, με στόχο την ευαισθητοποίηση ξένων χωρών για το θέμα της Κύπρου, καθώς και για να αποκτήσει η χώρα συμμάχους στην προσπάθεια για λύση.

Επιπλέον, έκανε εφικτό αυτό που πολλοί θεωρούσαν αδιανόητο, την είσοδο της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μπορεί ο ίδιος να μην υπέγραψε τη Συμφωνία Προσάρτησης, αλλά ήταν αυτός που προετοίμασε την Κύπρο για την είσοδό της στη μεγάλη Ευρωπαϊκή οικογένεια.  

Σαφώς κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του, αντιμετώπισε τα πυρά των “αντιπάλων” του, αλλά ποτέ δεν έπαψε ποτέ να είναι ένα αξιοσέβαστο πρόσωπο και το έργο του να αναγνωρίζεται μέχρι και σήμερα από τον πολιτικό και όχι μόνο χώρο

Προσωπική Ζωή

Παντρεμένος με την Λίλα-Ειρήνη Κληρίδη από το 1946 κι έχοντας ένα ευτυχισμένο γάμο, απέκτησαν μια κόρη, την Καίτη.  

Αν και απείχε από την πολιτική ζωή του τόπου εδώ και μία δεκαετία, δεν παρέλειπε ποτέ να κλέβει τα φώτα της δημοσιότητας, όποτε του δινόταν η ευκαιρία. Αιτία, το πηγαίο του χιούμορ που ανέκαθεν τον ξεχώριζε ανάμεσα στο σύνολο των πολιτικών. Πάντα ανοιχτός και πρόσχαρος με όλους, δεν άφηνε περιθώριο σε κανένα να τον θεωρήσει εχθρό του.

Χαρακτηριστικά είχε πει για το γάμο του με την Λίλα Κληρίδη ότι “την παντρεύτηκα γιατί τα πεθερικά θα είναι τρεις χιλιάδες μίλια μακριά, δεν μιλά τη γλώσσα και μπορώ να λέω ότι θέλω και γιατί την αγαπώ”.

Άνθρωπος βαθιά σκεπτόμενος, σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις είχε πει πως “Μέρη της ζωής μου με ενοχλούν και με ενοχλούν κυρίως το βράδυ. Είναι πράγματα από το 1942 που με βασανίζουν”.

Στο πλούσιο βιογραφικό του αείμνηστου, Γλαύκου Κληρίδη, συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία “Η Κατάθεση μου”, το οποίο χωρίζεται σε τέσσερις τόμους, καθώς και το βιβλίο “Ντοκουμέντα μιας Εποχής 1993 – 2003”.

Δυστυχώς, ανά τακτά χρονικά αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, λόγω κυρίως του προχωρημένου της ηλικίας του, και εισαγόταν στην κλινική για περίθαλψη. Στην τελευταία του επίσκεψη στην ιδιωτική κλινική “Ευαγγελίστρια”, ο Γλαύκος Κληρίδης έμελλε να αφήσει την τελευταία του πνοή στα 95 του χρόνια, αλλά παράλληλα και μια ανεκτίμητη κληρονομιά στην πολιτική ζωή του τόπου

Αιωνία του η μνήμη και ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάζει…