Τέρμα στις περικοπές κρατικής χορηγίας των Δήμων ζητάει ο Α. Γαλανός

Την άμεση ανταπόκριση της Κυβέρνησης και της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητεί ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Αλέξης Γαλανός, στα πάγια αιτήματά τους και πιο συγκεκριμένα στις εισηγήσεις που έχουν υποβάλει τον περασμένο μήνα, με πολυσέλιδο έγγραφο θέσεων των Δήμων για την αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, την αποφυγή περαιτέρω μειώσεων στην κρατική χορηγία, καθώς και για την παρέμβασή τους προκειμένου να δοθεί κάποιας μορφής παράταση στην εξόφληση δανείων των Δήμων, που συνολικώς ανέρχονται στα 180 εκατομμύρια ευρώ.

 Με συνέντευξή του, λίγες μόνο ημέρες πριν τη Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δήμων Κύπρου, ο κ. Γαλανός εκφράζει την πεποίθηση των Δήμων και προσωπικώς της δικής του ότι ο εκσυγχρονισμός και η μεταρρύθμιση του κράτους και η διόρθωση υφιστάμενων στρεβλώσεων, μέσα από τη στήριξη και ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με ενοποίηση υπηρεσιών και χωρίς κατ` ανάγκη μείωση του αριθμού των Δήμων, θα προσδώσει νέα δυναμική στην ανάπτυξη και περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας ζωής, με άμεσο όφελος στον ίδιο τον πολίτη.

Ο κ. Γαλανός ζητεί από το κράτος να υιοθετήσει τις πάγιες θέσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που βασίζονται στις αρχές που διέπουν την Ευρωπαϊκή Χάρτα, για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, με την αντίστοιχη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων.

Κατά τα τελευταία έτη, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Κύπρου, η κρατική χορηγία έχει περικοπεί κατά ένα περίπου 30%, που είναι πάρα πολύ σοβαρή περικοπή, για αυτό και μερικοί Δήμοι αντιμετωπίζουν πλέον θέμα επιβίωσης. Η Κυβέρνηση, πρόσθεσε ο κ. Γαλανός, θα πρέπει να ανταποκριθεί σε ανειλημμένη υποχρέωσή του και να δώσει ως αντάλλαγμα της κατάργησης του επαγγελματικού φόρου, το ανάλογο ποσοστό, που ήταν 6% ανά έτος, το οποίο είναι της τάξης των 15 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιρρίπτοντας ευθύνες και στα πολιτικά κόμματα για τη σημερινή κατάσταση, στην οποία έχουν περιέλθει οι Δήμοι, ο κ. Γαλανός τονίζει “πως, δυστυχώς, χωρίς να το καταλάβουμε πολλές φορές, καταλήγουμε στο να μπαίνει ο κομματικός μας προσανατολισμός πιο πάνω από τον εθνικό μας πατριωτισμό, για αυτό και φθάσαμε στο σημείο στο οποίο είμαστε σήμερα”.

Ως προς τα όσα λέγονται για μείωση του αριθμού των Δήμων, ο κ. Γαλανός δήλωσε ότι συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών πρέπει να γίνει και θα γίνει, όμως η επίσημη θέση είναι ότι δεν στοχεύει το κράτος να μειώσει τον αριθμό των Δήμων, ανεξαρτήτως του ότι, κατά καιρούς, “Υπουργοί και διάφοροι παράγοντες αφήνουν αιχμές, που πολλές φορές δεν συνάδουν με την επίσημη θέση της Κυβέρνησης“.

“Πρέπει να γίνει με τον όσο το δυνατό πιο γρήγορο ρυθμό αυτή η συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, πρέπει να ληφθούν αποφάσεις, ίσως και να προχωρήσει σχετική νομοθεσία, όμως”, όπως δήλωσε ο κ. Γαλανός, “προς το παρόν, το όλο ζήτημα είναι σε εθελοντική βάση και εμείς, εκείνο το οποίο θα πούμε είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων και για την εισήγηση της Κυβέρνησης για δημιουργία μιας δευτεροβάθμιας Τοπικής Διοίκησης, στην οποία θα μεταβιβασθούν εξουσίες και από τους Δήμους και από τις Επαρχιακές Διοικήσεις, προκειμένου να διευκολυνθεί η μετακίνηση προσωπικού από τους Δήμους σε αυτό το όργανο, αλλά και από την ευρύτερη Δημόσια Υπηρεσία.

Πηγή: KYΠΕ