Το οικονομικό μέρος του Σκανδάλου. Μπράβο στον κ. Σιακόλα!(pics&vids)

Το 24Η συνεχίζει τις έρευνες για το Σκάνδαλο της Λίμνης.

Μετά το χρονικό και το ρεπορτάζ για τις ανταλλαγές συνεχίζουμε με το άρθρο που ακολουθεί. Θα παραθέσουμε τα οικονομικά στοιχεία του έργου και την τρύπια νομοθεσία που άφησε τον κ. Σιακόλα να κάνει ότι ήθελε.

Ο κ. Σιακόλας κατάφερε να συμπεριφέρονται όλοι (Υπουργεία, Γενικοί Διευθυντές Υπουργών, Διευθυντές Τμημάτων και άλλοι Κυβερνητικοί αξιωματούχοι) σαν εκπαιδευμένα σκυλάκια που κάνουν ότι ακριβώς ζήτησε το αφεντικό.

Βγήκε προχθές ο Θεόδωρος Αριστοδήμου (αν είναι δυνατόν) να μας πει ότι δαιμονοποιήσαμε τους επιχειρηματίες, τους «ευεργέτες της Κύπρου που επενδύουν πολλά χρήματα σε αυτό τον τόπο για να ανοίξουν δουλειές και να προσφέρουν στον κόσμο ευκαιρίες».

Αυτά βέβαια είναι παραμυθάκια για μικρά παιδιά, τα οποία πλέον δεν ανέχεται αυτός ο τόπος.

Ας δούμε μια περίπτωση τέτοιας επένδυσης που θα προσφέρει δουλειά και ευκαιρίες στους Κύπριους όπως αυτή της λίμνης (Cyprus Limni Resorts).

ΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ

Με βάση το ενημερωτικό της Δελτίο λοιπόν η Εταιρεία έχει 300 εκ μετοχές εκδιδόμενες ονομαστικής αξίας €0,10 (10cents) η κάθε μια και που με βάση αυτό το Δελτίο αξίζει €1 η μια, δηλαδή αξίζει 300 εκατομμύρια ευρώ η Εταιρεία. 

Πώς άραγε αξίζει 300 εκατομμύρια ευρώ αυτή η Εταιρεία;

Πόσα επένδυσε ο κύριος Σιακόλας στον οποίο ανήκουν τα 299 εκατομμύρια ευρώ από τα 300 εκατομμύρια ευρώ; 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: ΣΧΕΔΟΝ ΤΙΠΟΤΑ.

Η Εταιρεία έχει σύνολο περιουσιακών στοιχειών 186 εκατομμύρια ευρώ το οποίο αποτελείται από 102 εκατομμύρια ευρώ δάνεια, 86.3 εκατομμύρια ευρώ επανεκτίμηση των Ακινήτων της και περίπου 15 εκατομμύρια ευρώ τόκους και έξοδα που κεφαλαιοποιούνται.

Ναι σωστά διαβάζετε. Υπαρχει και έλλειμμα που χρήζει συζήτησης 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΑΙ ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ ΤΟΝ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ.

Μέρος των χρημάτων που δανείστηκε η Εταιρεία χρησιμοποιήθηκαν για εργασίες αποκατάστασης του περιβάλλοντος, διαμόρφωσης του χώρου του έργου που δόθηκαν στους αδερφούς Ιακώβου (περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ).

Ουσιαστικά προκαλούμε τον κ. Σιακόλα να μας πει πόσα δικά του χρήματα επένδυσε για να δικαιούται 300 εκατομμύρια ευρώ σήμερα;

Η απάντηση είναι απλή: Σχεδόν τίποτα.

Βέβαια η τραγωδία αυτή δεν σταματά εδώ. Μέσα στο ενημερωτικό δελτίο της Εταιρείας είχαν δεσμευτεί ότι τα 2 γήπεδα γκολφ θα λειτουργούσαν μέχρι το 2012 και το ξενοδοχείο μετά το 2013.

Τίποτε από αυτά δεν έχει γίνει.

Γιατί άραγε; 

Που πήγαν τα δάνεια ύψους 102 εκατομμυρίων; Γιατί η Εταιρεία δεν έχει μία;

Πιο κάτω σας δείχνουμε το εταιριόγραμμα του Ομίλου του κ. Σιακόλα για να καταλάβετε πως δουλεύει.

Κάντε κλικ στην εικόνα για να τη δείτε σε μεγαλύτερη ανάλυση

Γιατί κύριοι πρέπει να επιτρέψετε σε μια αγροτική περιοχή όπου υπάρχουν πολλές παρατυπίες και άγριες παρεμβάσεις στο περιβάλλον όπου η ιδιοκτησία αποκτήθηκε με περίεργους τρόπους να κτιστούν:

2 Γήπεδα γκολφ

Οικιστικές μονάδες 200,000 τετραγωνικών μέτρων

Ξενοδοχείο 5 αστέρων με spa

Εγκαταστάσεις σωματικής αγωγής και αίθουσες για συνέδρια, συμπόσια και δεξιώσεις

Εγκαταστάσεις ψυχαγωγίας, άθλησης κτλ

Εστιατόρια, καφέ και καταστήματα λιανική πώλησης

Θέλει να κάνει γκολφ ο κ. Σιακόλας ας τα κάνει. Θέλει και ξενοδοχείο δώστε του το. Γιατί όμως πρέπει να του δώσετε εισοδήματα 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ; Ναι καλά διαβάσατε 1 δισεκατομμύριο 900 εκατομμύρια ευρώ από πωλήσεις οικιστικών μονάδων (Μελέτη βιωσιμότητας της KPMG Οκτώβριος 2008);

Ποιο είναι το Δημόσιο Συμφέρον; 

Ποιοι θησαυρίζουν μαζί του και πώς;

Τι ρόλο παίζουν οι Τράπεζες σε τέτοιου είδους υποθέσεις;

Πώς είναι δυνατόν οι Τράπεζες να δανείζουν 92εκ ευρώ στο κ. Σιακόλα με επιτόκιο 5% και η Woolworth δική του Εταιρεία να χρεώνει 7%; 

Γιατί δεν ζητούν τα λεφτά τους πίσω οι Τράπεζες και αν δεν μπορεί να πληρώσει να εξασκήσουν το δικαίωμα τους να ελέγξουν την Εταιρεία και να κερδίσουν αυτές και κατ’ επέκταση όλοι εμείς που μας κούρεψαν αυτά τα 300 εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν στον κ. Σιακόλα;

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ

Οι νομοθεσίες του κράτους είναι εκεί, με κάποιους όχι μόνο να μην τις εφαρμόζουν αλλά να βρίσκουν και διάφορα «παραθυράκια» ώστε να κάνουν τα δικά τους «κόλπα». Φυσικά όλα αυτά με τις ανοχές και εύνοιες του κράτους άλλα και των Κυβερνήσεων. Τρύπιες πολιτικές νομοθεσίες που «μπάζουν νερά από παντού» δίνουν στους μεγαλοκαρχαρίες της Κύπρου δισεκατομμύρια ευρώ στα χέρια τους!

Βάση λοιπόν της συγκεκριμένης νομοθεσίας οι ιδιοκτήτες των λατομείων, είχαν την πρόνοια να εκμεταλλεύονται τις γειτνιάζουσες εκτάσεις γης, χωρίς να είναι στην ιδιοκτησία τους. Η εταιρεία Λίμνη Λατομείο είχε στην κατοχή της, και όχι στην ιδιοκτησία της, τόσο ιδιοκτησίες γης από Ελληνοκύπριους όσο και από Τουρκοκύπριους, τις οποίες εκτάσεις και εκμεταλλευόταν. Από την άλλη οι ιδιοκτήτες των εκτάσεων αυτών δεν μπορούσαν να εκμεταλλεύονται το τεμάχιο τους, βάση της νομοθεσίας. Αξίζει να αναφέρουμε πως ελάχιστο μέρος γης είχε στην ιδιοκτησία της η εταιρεία Λίμνη Λατομείο.

Σύμφωνα με τον Περί Απαλλοτριώσεων νόμο, όταν το λατομείο έκλεισε η γη θα έπρεπε να επιστραφεί πίσω στο ιδιοκτήτες της. Όπως αναφέρει ο πρώην Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, “είναι μια νομοθεσία της Αγγλοκρατίας και πάνω στην συγκεκριμένη νομοθεσία έχουν γίνει τροποποιήσεις“. Αν και ο ίδιος μας επισήμανε πως είχε εξασκήσει πάρα πολλές πιέσεις για την αλλαγή της, η νομοθεσία μέχρι σήμερα δεν έχει αλλάξει.

Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί που παρόλο που αγοράστηκε η γη για Λατομείο ΟΥΔΕΠΟΤΕ δούλεψε επί Σιακόλα το ΛΑΤΟΜΕΙΟ.

Αυτό και μόνο δείχνει τα πραγματικά σχέδια που είχε από την αρχή ο κ. Σιακόλας.

 


Θεοπέμπτου: Η νομοθεσία των Λατομείων από 24hcomcy

«Εγώ είχα εξασκήσει πάρα πολλές πιέσεις για να γίνει αυτή η αλλαγή. Είχα και έντονες συζητήσεις με διάφορους λειτουργούς στην Βουλή, είχε σταλεί μια αλλαγή της νομοθεσία, η οποία όμως δεν έχει ψηφιστεί. Η σημασία για μένα αυτής της νομοθεσίας είναι ότι όταν κοιτάξετε μέσα θα δείτε ότι ακόμα και βασικά ανθρώπινα δικαιώματα δεν προσφέρονται. Επαναλαμβάνω έχουν γίνει πάρα πολλές τροποποιήσεις, αλλά για μένα είναι λάθος μεγάλο το να έχεις μια νομοθεσία που είναι εδώ και τόσα χρόνια και να συνεχίζεις να εκδίδεις διατάγματα πάνω σε αυτή την νομοθεσία. Θα πρέπει να βγει μια καθαρή, καινούργια νομοθεσία»

 

Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης στο 24H, όταν η εταιρεία έκλεισε και αργότερα την πήρε ο κ.Σιακόλας η διαδικασία της νομοθεσίας δεν εκτελέστηκε σωστά, αφού οι περιουσίες έπρεπε να μεταφερθούν πίσω στους ιδιοκτήτες της. 


Περδίκης: Τα τεμάχια πίσω στους ιδιοκτήτες από 24hcomcy

Περδίκης: «Τα τεμάχια έπρεπε να επιστραφούν πίσω στους ιδιοκτήτες»

«Όταν η εταιρεία πωλήθηκε στον κ. Σιακόλα, έκλεισε και πωλήθηκε. Κανονικά, σύμφωνα με την νομοθεσία περί απαλλοτριώσεων έπρεπε η περιουσία να μεταφερθεί πίσω στους ιδιοκτήτες, να επιστραφεί στους ιδιοκτήτες. Πράγμα που δεν έγινε. Ήρθε το θέμα στην βουλή και συζητήθηκε όταν εγώ ήμουν βουλευτής και ο Γ. Εισαγγελέας αν δεις από τα πρακτικά, είπε πως παρήλθε πολύς χρόνος, δεν διεκδίκησαν ποτέ τις περιουσίες τους, πολλή από την γη εκείνη αγοράστηκε. Αλλά αν προσέξεις από τον χάρτη θα δεις ότι υπήρχαν τεμάχια τα οποία είναι, είτε ελληνοκυπριακά είτε τουρκοκυπριακά και μεγάλα μάλιστα, μέσα στην συνολική περιοχή του Λατομείου της Λίμνης.»

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ 

Ο κ. Σιακόλας το 1983 όταν αγόρασε το μεταλλείο Λίμνη, έλεγε πως θα συνέχιζε την δραστηριότητα του μεταλείου και τις εξορύξεις, έτσι άρχισε να αγοράζει εκτάσεις γης από την συγκεκριμένη περιοχή, λέγοντας μάλιστα στους ιδιοκτήτες πως η γη τους «είναι άχρηστη προς χρήση». Η συγκεκριμένη περιοχή έχει χρήση γεωργική, έτσι οι περισσότεροι βλέποντας πως η γη τους δεν είχε αξία, άρχισαν να την πωλούν στον εν λόγω επιχειρηματία. Στα χέρια του επιχειρηματία πέρασαν αρκετά εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα γης.

Πως όμως από Λατομείο γίνεται γήπεδο γκολφ είναι μια άλλη ιστορία. Η πολιτική των γηπέδων γκολφ πέρασε από το Υπουργικό και ευνοούσε όλους τους “μεγαλοεπενδυτές”Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, στήθηκε ένα πολύ καλό και προσεγμένο οικονομικό σκάνδαλο. Μια πολιτική απόφαση με το καμουφλάρισμα της επένδυσης γηπέδων γκολφ!

ΤΑ ΓΚΟΛΦ ΕΥΝΟΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ


Θεοπέμπτου: Τα γκολφ για τους επιχειρηματίες από 24hcomcy

«Ευνόησε όλους τους επιχειρηματίες που έχουν σχέδιο να κατασκευάσουν γκολφ. Απλό. Ευνόησε την Κυβέρνηση που ήθελε να το προωθήσει – κάτι το οποίο προωθούσε έντονα το Υπουργείο Εμπορίου, ο Κ.Ο.Τ – τα προωθούσαν οι διάφοροι επιχειρηματίες. Είναι πράγματα τα οποία τα γνωρίζουμε. Είχαν γίνει πολλές συζητήσεις τότε για αυτή την απόφαση“.

 

ΜΕΓΑΛΟ ΦΙΑΣΚΟ ΤΑ ΓΗΠΕΔΑ ΓΚΟΛΦ

Φιάσκο και μεγάλη απάτη” είναι ο χαρακτηρισμός που δίνει ο κ. Περδίκης το θέμα της πολιτικής απόφασης των γηπέδων γκολφ.

Χαρακτηριστικά αναφέρει:

 


Περδίκης: Φιάσκο τα γήπεδα γκολφ από 24hcomcy

«Η πώληση των επαύλεων στην περίπτωση του κ.Σιακολα αναμένεται πως θα δώσει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, για τον ίδιο, για την επιχείρηση του. Η κατασκευή των γηπέδων γκόλφ επαναλαμβάνω είναι της τάξης του 1-2 δις. ευρώ από αυτό καταλαβαίνεις πόσο φιάσκο- πόσο μεγάλη απάτη είναι αυτή η ιστορία των κριτηρίων και των κινήτρων που δίνονται για την κατασκευή των γηπέδων γκολφ. Δεν είναι για να κατασκευαστούν γήπεδα γκολφ που υπάρχει αυτή η πολιτική. Αυτή η πολιτική γίνεται για να διευκολυνθούν κάποιοι επιχειρηματίες να κατασκευάσουν και να πωλήσουν τουριστικά χωριά, εκεί που δεν επιτρέπεται να κατασκευαστούν τουριστικά χωριά. Και δυστυχώς αυτήν την πολιτική την ξεκίνησαν επί Τ. Παπαδόπουλου, την εφάρμοσαν ακόμα περισσότερο και την επέκτειναν επί Δ. Χριστόφια και συνεχίζεται σήμερα και επεκτείνεται ακόμα περισσότερο σήμερα. Κάθε μια κυβέρνηση έκανε και το κομμάτι της»

Με αυτή λοιπόν την πολιτική απόφαση, ο κ. Σιακόλας αφού είχε μαζέψει όπως είπαμε πιο πάνω, αρκετές εκτάσεις γης από τους ανυποψίαστους κατοίκους της περιοχής, αποφάσισε να επενδύσει στα νέα του σχέδια. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός πως ξεκίνησε να υπόσχεται στους τοπικούς παράγοντες άλλα και στους κάτοικους, ανάπτυξη και τουρισμό!

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από ορισμένους ιδιοκτήτες τεμαχίων που πώλησαν την περιούσια τους στον εν λόγω επιχειρηματία, (ότι δηλαδή τους είχε εξαπατήσει), όπως επίσης υπήρξαν και έντονες αντιδράσεις από πολιτικούς αξιωματούχος.

Κάποιοι το διάστημα εκείνο μιλούσαν για μεγάλη εξαπάτηση του κ. Σιακόλα προς τους ανθρώπους αυτούς. Το θέμα όμως με την πάροδο των χρόνων αποσιωπήθηκε, ενώ μέχρι και σήμερα κάποιοι κρατούν το στόμα τους ερμητικά κλειστό.

ΟΙ ΤΡΥΠΙΕΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΕΣ ΤΩΝ ΜΕΕΠ


Θεοπέμπτου: Τρύπιες οι νομοθεσίες από 24hcomcy

«Εγώ θεωρώ πως αυτές οι δυο νομοθεσίες είναι από τους χειρότερους εχθρούς του περιβάλλοντος που υπάρχουν μέχρι αυτή την στιγμή. Είναι γραμμένες με τέτοιο τρόπο για παράδειγμα υπάρχει μελέτη επιπτώσεων στο Περιβάλλον που την επιλέγει ο ίδιος ή εταιρεία που θα κάνει την ανάπτυξη ή η ίδια η Κυβέρνηση. Αν αυτός που θα σου κάνει την μελέτη δεν σου βάλει μέσα ή βάλει μέσα στην έκθεση πράγματα τα οποία δεν σου αρέσουν, τον απολύεις και φέρνεις κάποιο άλλο. Μπορεί η Πολεοδομία να πετάξει στον κάλαθο την ΜΕΕΠ και να πάρει δική της απόφαση. Υπάρχει άλλη τρύπα, όπου το Υπ. Συμβούλιο μπορεί να αποφασίσει να δώσει άδειες χωρίς να γίνει η μελέτη. Είναι γεμάτη τρύπες η νομοθεσία και η μια και η άλλη»


Περδίκης: Εσκεμμένη καθυστέρηση από 24hcomcy 

Περδίκης: «Υπήρξε εσκεμμένη καθυστέρηση»

«Έχει και αυτό σχέση με τις αναπτύξεις των γηπέδων γκόλφ. Κανονικά θα έπρεπε με την συγκεκριμένη νομοθεσία να πραγματοποιηθεί Στρατηγική Μελέτη Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από την πολιτική για την προώθηση των οικιστικών αναπτύξεων με βάση τα γήπεδα γκολφ. Η καθυστέρηση της υποβολής και ψήφισης της νομοθεσίας, εμείς πιστεύουμε πως έγινε επίτηδες για να παρθεί η απόφαση και μετά να περάσει ο νόμος, διαφορετικά αν είχε περάσει αυτός ο νόμος πριν από την απόφαση πρέπει να πραγματοποιηθεί μια Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Ακόμα και στην έκθεση της Γ. Ελέγκτριας που σήμερα είχαμε στην Επιτροπή Ελέγχου της βουλής, καταγράφεται ότι αυτό είναι μια εκκρεμότητα η οποία δεν έχει γίνει ακόμα, μια πλήρης μελέτη περιβαλλοντική και οικονομική γύρω από την πολιτική για τα γήπεδα γκολφ και τους οικισμούς». 

Μια αχαλίνωτη κατάσταση είναι ο χαρακτηρισμός που έδωσε ο κ. Περδίκης για το θέμα της πολιτικής των γκολφ με τα παραθυράκια της απόφασης αυτής να δίνουν εκατομμύρια στις τσέπες των επιχειρηματιών.

Γιατί όμως δεν έγινε αυτή η Στρατηγική Μελέτη Επιπτώσεων στο Περιβάλλον, για αυτή την πολιτική απόφαση των γηπέδων γκολφ και ποιους εξυπηρετούσε; 

Η ΑΧΑΛΙΝΩΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΩΝ ΓΚΟΛΦ 


Περδίκης για τα γκολφ από 24hcomcy 

«Δεν συμφέρει κάποιους να γίνει. Διότι υπάρχει μια αχαλίνωτη κατάσταση εκεί πέρα. Όποιος θέλει παίρνει τις άδειες, τα προνόμια. Τι είναι η γη που ο κ.Σιακόλας πάει να κτίσει εκατοντάδες επαύλεις και ξενοδοχεία κτλ.; Είναι αγροτική γη, γεωργική γη. Δεν επιτρέπεται να κτίζονται επαύλεις, σπίτια ξενοδοχεία κτλ. Δεν επιτρέπεται να κτίζουμε ένα τουριστικό χωριό. Το παράθυρο που έχουν δημιουργήσει είναι ότι δεν είναι ο μόνος που το έκανε. Πρώτη η εκκλησία της Πάφου μετά ο κ. Αριστοδήμου και ο κ.Λανίτης. Τσάδα, Χα-ποτάμι και Αphrodite Ηills. Το παράθυρο που δημιούργησε για αυτούς η πολιτεία είναι η πολιτική για την ανάπτυξη των γηπέδων γκολφ. Που λέει ότι, όποιος θέλει να κατασκευάσει γήπεδο γκολφ, επειδή θέλουμε να κάνουμε γήπεδα γκολφ, γιατί αυτά θα μας φέρουν τουρισμό. Δέκα χρόνια μετά δεν μας έφεραν τουρισμό τα γήπεδα γκολφ και αποδείχθηκε αυτό. Εδικαιούτο αυτός που θα κάνει το γήπεδο γκολφ για να χρηματοδοτήσει το ‘τάχα μου’, την κατασκευή των γηπέδων γκολφ. Που το γήπεδο στοιχίζει 1-2 εκατομμύρια ευρώ, να κατασκευάσει αριθμό επαύλεων σε περιοχή που δεν επιτρέπεται να κατασκευαστούν επαύλεις, δεν επιτρέπεται να κάνουν δρόμους, να κόψεις οικόπεδα, να πωλείς οικόπεδα. Και από την πολιτική αυτήν των οικοπέδων και των επαύλεων να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή των γηπέδων γκολφ»