Ο καθρέπτης των ευθυνών

 

Του Κώστα Ντάλτα

Καθημερινά ακούμε στα καφενεία (εκεί τουλάχιστον έχουν και ένα δίκιο) “οι απατεώνες οι πολιτικοί, που μας κατέστρεψαν”, “ο άχρηστος Χριστόφιας, ο ανίκανος Αναστασιάσης”, “οι τράπεζες που μας πίνουν το αίμα” κλπ.

Δυστυχώς όμως τα διαβάζουμε και από τους “έγκυρους” δημοσιογράφους, που ευθύνη τους είναι όχι ο λαϊκισμός, αλλά η υπευθυνότητα και η ψύχραιμη ανάλυση. Προφανώς και υπάρχουν απατεώνες πολιτικοί, όπως και απατεώνες δημοσιογράφοι, λογιστές, δικηγόροι κ.ο.κ.

Προφανώς έχουν τεράστιο μερίδιο ευθύνης οι εκάστοτε κυβερνώντες, αλλά στο ίδιο κάδρο πρέπει να μπουν και τα ΜΜΕ που όπως λέει ο σοφός λαός “ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις”.

Οσοι ξεχωρίζουν σε δημοσιότητα αποτελούν μικρογραφία της κοινωνίας, εκτός από τα παραδοσιακά Media. Αυτά θεωρούν ότι… βαπτίστηκαν στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ.

Αυτά μόνο κατηγορούν, σταθερά και πάντα.

Σπανίως αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους και ακόμα πιο σπάνια προτείνουν λύσεις. Αποτελούσαν μέρος του συστήματος που βύθισε τη χώρα και δεν είναι εύκολη η απεμπλοκή τους.

Δεν κοιτάζονται στον καθρέπτη γιατί θα αντικρίσουν – και θα έρθουν αντιμέτωποι με – τις ευθύνες τους.

Ναι και βέβαια έχουν ευθύνες.

Οσο η Κύπρος “πέταγε” οικονομικά και σφύριζαν τα εκατομμύρια πάνω από τα κεφάλια τους απλά έκαναν διαφημιστική δημοσιογραφία, ποτέ ερευνητική. Και τώρα που μπήκε άδοξα ένα τέλος στις στιγμές χαράς και ανεμελιάς και πρέπει να στριμωχτούν, απλά δε μπορούν, αδυνατούν πλήρως.

Σε γέρικο σκυλί δε μαθαίνεις νέα κόλπα.