Πρόεδρε μην κάνεις χάρες σε κανέναν

Του Κώστα Ντάλτα

Οι δηλώσεις του Προέδρου Αναστασιάδη την Παρασκευή για την επιλογή εκείνων που θα στελεχώσουν του Ημικρατικούς αφήνουν ψήγματα αισιοδοξίας.

Οι ικανότεροι, εκείνοι οι οποίοι έχουν τις δυνατότητες, εκείνοι θα επιλεγούν”, είπε ο Πρόεδρος και συνέχισε “ακριβώς για να αντιμετωπίσουμε αυτό το οποίο στο παρελθόν αποτελούσε πάντοτε ένα από μειονεκτήματα της πολιτικής, η αποφυγή κατά το δυνατό της επιρροής των ημικρατικών από τα κόμματα”.

Τα όσα συνέβαιναν στο παρελθόν αποτελούν καρκίνωμα της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Οι πλείστες επιλογές γινόντουσαν λόγω πολιτικών φρονημάτων και επ’ουδενί λόγω ικανοτήτων.

Χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα ότι πήγε να γίνει σε ΚΟΤ και ΑΗΚ. Διοικητικά στελέχη που αποχωρούν ήθελαν να αποφασίσουν στα μουλωχτά τα διαφημιστικά κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ του 2014. Προφανώς και όχι για λόγους δημοσίου συμφέροντος. Ευτυχώς μπήκε φρένο.

Οι προσλήψεις γινόντουσαν – σχεδόν – πάντα με το τι ψήφιζε ο υποψήφιος υπάλληλος.

Τώρα όμως που οδηγούμαστε σε ένα μικρότερο και ευέλικτο κράτος, που θα προχωρήσουν αποχωρήσεις από το Δημόσιο οι επιλογές θα πρέπει να είναι ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΕΣ. Πρόεδρε μην ενδώσεις σε κομματικές πιέσεις.

Αποφάσισε αυτό που θέλεις και δες το κράτος σαν την επιχείρηση της οικογένειας σου. Θα έβαζες έναν ανίκανο, αλλά “δικό” σου σε αυτήν; Οχι, θα διάλεγες προσεκτικά και θα επέλεγες βάσει βιογραφικού και εμπειρίας.

Αυτό πρέπει να πράξεις και για τους ημικρατικούς, διακυβεύονται πολλά από αυτούς σε αυτήν την κρίσιμη οικονομική συγκυρία.