Σιακόλας, Σκάνδαλο Cyta, Βγενόπουλος, Κατάσκοπος ΦΑ. Ποια η σχέση τους;

Μα βέβαια εμείς. Εμείς οι ηλίθιοι που τα δεχόμαστε και τα ανεχόμαστε. 

Συμπέρασμα; Αποτύχαμε.

Καταστρέψαμε και καταστρέφουμε κάθε μέρα το μέλλον μας, τη ζωή μας, και το μέλλον των παιδιών μας.

Και ο λόγος απλός, δεν αντιδρούμε, με αποτέλεσμα να συνεχίζει ο βιασμός, τα εγκλήματα, οι κλοπές.

Μας φταίει και καλά ο Βγενόπουλος, ο “καλαμαράς” που ήρθε και δάνεισε δισεκατομμύρια ευρώ (κυπριακά) στην Ελλάδα και τα χάσαμε, λένε.

Τα χάσαμε σαν χαζοί που είμαστε, αλλά όχι επειδή ο κάθε Βγενόπουλος έκανε τράμπες. Διότι ως Κράτος τα χαρίσαμε του Σάλλα, με αποτέλεσμα να βγει προχθές και να ανακοινώσει κέρδη από τις εξαγορές 4 δις. Και να είστε σίγουροι ότι θα έρθουν και άλλα.

Μας φταίει ο Λίλλης και οι Σουρουλλάδες κ.α. που ευτυχώς θα πάνε Κακουργιοδικείο και θα λάμψει η αλήθεια.

Μας φταίει το νέο ΣΚΑΝΔΑΛΟ που έγραψε ο Φιλελεύθερος χωρίς βέβαια να τολμήσει να πει ονόματα παρά τις διαβεβαιώσεις ότι κρατά στοιχεία/ έγγραφα.

Αλλά δεν μας φταίει ο ΣΙΑΚΟΛΑΣ.

Ούτε ο Γιάννος Παπαδόπουλος, πρώην Διευθυντής Πολεοδομίας, ούτε οι περισσότεροι από δέκα Υπουργοί, Διευθυντές και Κρατικοί αξιωματούχοι που εντελώς τυχαία με την αφυπηρέτηση τους “κλείδωσαν” την εργοδότησή τους με εταιρείες του Σιακόλα.

Η Ομερτά στο μεγαλείο της.

Γράψαμε Ονόματα, ποσά, γεγονότα, βάλαμε έγγραφα, συμβόλαια, δηλώσεις, ΑΛΛΑ ΤΙΠΟΤΑ. ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΒΓΗΚΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ, ΝΑ ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΕΙ ΣΤΟΙΧΕΙΑ, ΝΑ ΠΕΙ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ. 

Δεκάδες χιλάδες Κύπριοι διάβασαν τα άρθρα μας, αντέδρασαν με σχόλια με emails, με τηλεφωνήματα. Καμία αντίδραση – ακόμα – από το κράτος.

Γιατί άραγε;

Τα ξέρουν;

Τα ψάχνουν ήδη;

Είναι υπό διερεύνηση;

Η μήπως αυτά που γράψαμε δεν τους βολεύουν και θέλουν να ξεχαστούν γρήγορα;

ΠΕΣΤΕ ΜΑΣ ΚΥΡΙΟΙ:

Πως γίνεται οι εκπρόσωποι του Κράτους (υποτίθεται) να διαπραγματεύονται μαζί του και λίγο αργότερα να τους εργοδοτεί;

Πως γίνεται να έχουν υπογράψει μαζί του συμβόλαια αξίας πολλών εκατομμυρίων και να μην βρίσκονται ήδη υπό έρευνα.

Μας δουλεύετε κύριοι;

Δεν ντρέπεται κανείς πλέον;

Θέλατε ονόματα. Σας τα δώσαμε, αλλά τίποτα.

Το μόνο καλό για εμάς; Βγάζουμε την αλήθεια.

Τη μαθαίνει ο κόσμος.

Το εκτιμά.

Και τα νούμερα του 24h.com.cy ανεβαίνουν κάθε βδομάδα σταθερά.

Σας ευχαριστούμε για αυτό, αλλά δεν μας ΦΤΑΝΕΙ.

Θέλουμε να δούμε και αποτελέσματα, και για αυτό τον λόγο θα συνεχίσουμε τις αποκαλύψεις, σήμερα κιόλας, ΤΩΡΑ.


Το 24Η συνεχίζει τις έρευνες για το Σκάνδαλο της Λίμνης.

Μετά το χρονικό και το ρεπορτάζ για τις ανταλλαγές , συνεχίσαμε με τα οικονομικά στοιχεία του έργου και την τρύπια νομοθεσία που άφησε τον κ. Σιακόλα να κάνει ότι ήθελε.

Το Σκάνδαλο της Λίμνης

Βγήκε ο κος Σιακόλας στις 9/2/2013 στην τελετή κατάθεσης του θεμέλιου λίθου της λίμνης και εξέφρασε την χαρά και την συγκίνηση του γιατί ύστερα από κοπιώδεις προσπάθειες που άρχισαν από την δεκαετία του 1980 το έργο αυτό μπαίνει σε πορεία υλοποίησης, ευχαριστώντας τον πρόεδρο Χριστόφια, υπουργούς, κυβερνητικές υπηρεσίες, και όσους άλλους συνέβαλαν στην απλοποίηση και επίσπευση των διαδικασιών έκδοση των απαραίτητων αδειών.

1ο Σκάνδαλο

Παραδέχεται ότι από την ημέρα αγοράς του λατομείου είχε σχεδιάσει το έργο για αυτό ακριβώς τον σκοπό, και εκμεταλλεύτηκε τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της γης αποκρύπτοντας τις πραγματικές του προθέσεις, αγοράζοντας την γη τους σε εξευτελιστικές τιμές. Μάλιστα επί Σιακόλα το Λατομείο δεν έχει δουλέψει ούτε ΜΙΑ ημέρα.

 


Νίκος Σιακόλας – Λίμνη από 24hcomcy

 

2ο Σκάνδαλο

Όλη η κρατική μηχανή εργάστηκε για να απλοποιήσει διαδικασίες, να παρακάμψει νομοθεσίες, και να επισπεύσει τις εκδόσεις των αδειών.

3ο Σκάνδαλο

Μερικοί από αυτούς που εργάζονταν στην κρατική μηχανή και είχαν εμπλακεί άμεσα η έμμεσα στις παραπάνω διαδικασίες χαρίζοντας του εν μια νύχτα εκατοντάδες ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ εργάζονται ή εργάστηκαν για αυτόν. 

ΦΤΑΝΕΙ πια κύριοι. Ερευνήστε όλες αυτές τις εγκρίσεις και ελάτε έστω και τώρα να διορθώσετε τα δικά σας εγκληματικά λάθη.

Η καταστροφή του Περιβάλλοντος με τις ευλογίες του Υπουργικού!

Όπως σας είχαμε αποκαλύψει και στις προηγούμενες μας έρευνες, το μεγάλο θέμα αυτό περιέχει και ένα περιβαλλοντικό σκάνδαλο. Η περιοχή της Λίμνης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς βιότοπους στην Κύπρο. Μια μεγάλη έκταση της παράλιας της Περιοχής της Λίμνης εμπίπτει μέσα στην Natura 2000, όπως επίσης και ένας μεγάλος αριθμός χελωνών καρέτα – καρέτα αφήνει τα αυγά του στην παραθαλάσσια περιοχή αυτή.

Τι όμως έγινε και πως προστατεύθηκε η περιοχή είναι ένα μεγάλο ζήτημα.

Η πρακτική που ακολουθήθηκε στην περίπτωση της Λίμνης μας δείχνει καθαρά την γενικότερη εικόνα της Πολιτείας μας. Μια καλοστημένη επιχείρηση ώστε να μην χαλάσουν τα σχέδια του κ. Σιακόλα, και φυσικά όλα αυτά με τις εύνοιες του Κράτους μας. Οι καταγγελίες προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιβάλλοντος έχουν γίνει, όμως εμείς ως κράτος συνεχίζουμε να «σφυρίζουμε αδιάφορα» ενώ έχουν ζητηθεί εξηγήσεις και από την ίδια την Κομισιόν για αυτό το θέμα.

Ενώ υπάρχει και η νομοθεσία.


 

Ερευνα: Ιωάννα Μάντζιηπα


 

Ας τα πάρουμε από την αρχή

Η περιοχή όπου ο κ.Σιακόλας θα κάνει αυτή την μεγάλη επένδυση του, είναι περιοχή προστασίας της Natura 2000, και συγκεκριμένα βάση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την πολιτική των γηπέδων γκολφ, δεν επιτρέπεται η χωροθέτηση των γηπέδων γκολφ σε περιοχές NATURA 2000. Άρα δεν επιτρέπεται βάση καμίας νομοθεσίας να γίνει οποιαδήποτε ανάπτυξη που να εμπίπτει μέσα σε προστατευόμενη περιοχή.

Το συγκεκριμένο τμήμα έδωσε μέχρι σήμερα 3 διαφορετικές γνωματεύσεις, με την κάθε μια από αυτές να εμπεριέχει ακόμα πιο πολλές χαλαρώσεις για το θέμα της περιοχής Natura 2000. Οι πιέσεις προς το συγκεκριμένο Τμήμα ήταν αρκετές και πολύ έντονες, ενώ μέχρι και στο Υπουργικό συμβούλιο έφτασε το θέμα των γηπέδων γκολφ του κ. Σιακόλα.

Η θέση του Τμήματος Περιβάλλοντος ήταν πως το εν λόγω έργο δεν ήταν νόμιμο, αφού σύμφωνα με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2005 «δεν είναι επιτρεπτή η χωροθέτηση γηπέδων γκολφ σε περιοχές NATURA 2000»

Ενώ ζητήθηκε από τον κ. Σιακόλα να διαφοροποιήσει τη χωροθέτηση αφαιρώντας δύο οπές από την περιοχή NATURA 2000, ο ίδιος επέμενε στη θέση του, με αποτέλεσμα το Τμήμα Περιβάλλοντος να  προχωρήσει στην εξέταση της Μελέτης Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.

Η γνωμάτευση της περιβαλλοντικής αρχής είναι ξεκάθαρη και αναφέρει μεταξύ άλλων: “Το έργο όπως έχει προταθεί από τους αιτητές δεν διασφαλίζει ότι δεν θα επιφέρει αρνητικές μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στα πιο σημαντικά είδη για τα οποία η περιοχή εντάχθηκε στο ΔίκτυοNATURA 2-που είναι τα δύο είδη θαλάσσιων χελώνων της Καρέτα Καρέτα και της Πράσινης Χελώνας, είδη τα οποία χαρακτηρίζονται ως είδη προτεραιότητας.. ενώ χαρακτηρίζονται διεθνώς προς εξαφάνιση. Σημειώνεται ότι ο μεσογειακός πληθυσμός της Πράσινης Χελώνας είναι ήδη πολύ μικρός”.

Φυσικά τα πράγματα άλλαξαν από την αρχική γνωμάτευση, υστέρα από μεγάλες πιέσεις που δέχθηκε το συγκεκριμένο τμήμα.

Ο Γενικός Γραμματέας της Οικολογικής Κίνησης Κύπρου, Γιάγκος Κτωρίδης αναφέρει στο 24H πως για ορισμένους παραβλέπονται οι σωστές διαδικασίες των υφιστάμενων νόμων.


Κτωρίδης: Δεν έγινε εφαρμογή της νομοθεσίας από 24hcomcy 

Ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι είναι η απόφαση που πήρε το Υπουργικό Συμβούλιο και πέτυχε την τροποποίηση της αρχικής απόφασης, έτσι ώστε να δοθεί θετική απάντηση για την ανάπτυξη των γηπέδων γκολφ και συγκεκριμένα την τοποθέτηση των δυο οπών μέσα στην περιοχή NATURA 2000. Φυσικά και για αυτό το ζήτημα υπήρχαν τρομερές πιέσεις εκ μέρους του μεγαλοεπιχειρηματία καθώς επέμενε έντονα για την πράξη αυτή.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης σε δηλώσεις του στο 24H για το θέμα της απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου κάνει λόγο για «θέμα ποιότητας της Δημοκρατίας» ενώ αναφέρει πως ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν σεβάστηκε καθόλου την προστασία του περιβάλλοντος και της παραλίας.


Περδίκης: Είναι θέμα ποιότητας της δημοκρατίας από 24hcomcy 

 

H εν λόγω εταιρεία έκανε αίτηση για Πολεοδομική άδεια προς το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και η αίτηση αυτή αφορούσε την ανάπτυξη των γηπέδων γκολφ στην περιοχή της Λίμνης, αλλά δεν είχε πάρει έγκριση μέχρι τις αρχές του 2013. Στην επόμενη έρευνα μας θα σας αποκαλύψουμε και το θέμα των αδειών όπως και των Γνωματεύσεων του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Οι εργασίες αποκατάστασης έγιναν, χωρίς τις σχετικές εγκρίσεις.

Οι εργασίες αποκατάστασης της περιοχής λόγω του Λατομείου έγιναν χωρίς την συγκεκριμένη έκδοση αδειών, και περιλάμβαναν την επιστροφή των μπάζων πίσω στον κρατήρα, και την κατεδάφιση των κτιριακών εγκαταστάσεων. Έτσι η περιοχή είναι έτοιμη να υποδεχθεί τις νέες εργασίες για την δημιουργία των γηπέδων γκολφ.

Ο κ. Περδίκης μας αναφέρει ότι οι εργασίες αποκατάστασης της περιοχής του πρώην Λατομείου έγιναν χωρίς τις προβλεπόμενες άδειες, τονίζοντας μάλιστα πως έγιναν παράνομα!

Αυτό όμως το επιβεβαιώνουμε με βάση την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Αν και η εταιρεία έκανε τις παρεμβάσεις της στην περιοχή, ήρθε εκ των υστέρων και έκανε αίτηση στο Τμήμα Πολεοδομίας για αυτές τις εργασίες

Η απόφαση του Δικαστηρίου είναι εδώ

Με λίγα λόγια οι εργασίες κρίθηκαν παράνομες…


Περδίκης: Έγιναν παράνομα οι εργασίες από 24hcomcy 

Συνεχίζονται οι εργασίες χωρίς τις σχετικές άδειες

Η καταγγελία της Οικολογικής Κίνησης προς την Επίτροπο Διοίκησης στις 22 Νοεμβρίου του 2012 αναφέρει πως το Τμήμα Δασών μετά από γραπτή αίτηση της εταιρείας Λίμνης προχώρησε σε εργασίες προς την παραλιακή έκταση του Δάσους ακακίας μπροστά από την παραλία της Λίμνης, χωρίς μάλιστα τις σχετικές εγκρίσεις.

Δείτε εδώ τη σχετική καταγγελία.

Ο κ. Γιάγκος Κτωρίδης επισημαίνει πως η παραλία των χελωνών έχει καταστραφεί και όπως επίσης και η περιοχή της Φύσης 2000.


Κτωρίδης: Κατάστρεψαν την παραλία από 24hcomcy 

Το 24H επικοινώνησε με την Προϊστάμενη της Αρχής Ισότητας της Επίτροπου Διοικήσεως κ. Ελένη Χατζητοφή, η οποία είναι αρμόδια και για τα θέματα του Περιβάλλοντος και μας ανέφερε πως η έρευνα έχει ήδη εξεταστεί και ολοκληρωθεί όμως δεν έχει οριστικοποιηθεί η απόφαση της Επίτροπου, δεν έχει ακόμη καταγράφει.

Χαρακτηριστικά τόνισε πως «δυστυχώς δεν μπορώ να προβώ σε οποιαδήποτε άλλες λεπτομέρειες, γιατί η καταγγελία αυτή δεν είναι αβάσιμη αντιθέτως είναι πολύ σοβαρή και θα πρέπει να περιμένουμε το πόρισμα της Επιτρόπου.»

Αναμένουμε λοιπόν το πόρισμα της Επίτροπου Διοικήσεως.

Από την άλλη ο Γιώργος Περδίκης κάνει αναφορά για μια σωρεία παρανομιών και παρατυπιών από την συγκεκριμένη εταιρεία, κάνοντας μάλιστα λόγο για μεγάλη καταστροφή του περιβάλλοντος.


Περδίκης: Συνεχόμενες παρανομίες και παρατυπίες από 24hcomcy 

Στο ίδιο μοτίβο των πιο πάνω δηλώσεων είναι και αυτή του πρώην Επιτρόπου Περιβάλλοντος Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ο οποίος αναφέρει πως οι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν δημιουργήσει φοβέρα προβλήματα και στις ωοτοκίες (φωλιές των χελωνών) της περιοχής της Λίμνης.


Θεοπέμπτου: Δεν προστάτευσαν την περιοχή από 24hcomcy 

Η Οικολογική Κίνηση Κύπρου αλλά και το Κίνημα Οικολόγων έχει στείλει καταγγελία για τις περιβαλλοντικές παραβάσεις που έχουν γίνει στην περιοχή της Λίμνης. Ο κ. Περδίκης αναφέρει χαρακτηριστικά «αναμένω την απάντηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ έχουν ήδη συζητηθεί και εξηγήσεις για αυτήν την καταστροφή.»

Δείτε εδώ την καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Περδίκης: Έχουμε καταγγείλει τις παραβάσεις αυτές από 24hcomcy 

Το 24H επικοινώνησε με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος Janez Potočnik, ρωτώντας τον που βρίσκεται το θέμα και ποτέ θα αναμένουμε τα αποτέλεσμα της δικής του έρευνας. Ιδού η απάντηση:

Hello,

We can confirm having received several complaints from various citizens concerning planned projects in the area of Limni. As the examination of the file is still on-going we are unfortunately in no position to provide further details about the complaints or the eventual future steps the Commission intends to take.

We would like to inform you that the designation of an area as Natura2000 site does not signify that projects cannot be carried out in such areas anymore. The aim of the EU nature legislation is not to prohibit economic development but to ensure that it is implemented in a way compatible with the environment and with the conservation objectives of Natura2000 sites.

I would like to refer to article 6(3) of Directive 92/43/EEC on the conservation of natural habitats and of wild fauna and flora(OJ L 206, 22.7.1992, p. 7) which states

“Any plan or project not directly connected with or necessary to the management of the site but likely to have a significant effect thereon, either individually or in combination with other plans or projects, shall be subject to appropriate assessment of its implications for the site in view of the site’s conservation objectives. In the light of the conclusions of the assessment of the implications for the site and subject to the provisions of paragraph 4, the competent national authorities shall agree to the plan or project only after having ascertained that it will not adversely affect the integrity of the site concerned and, if appropriate, after having obtained the opinion of the general public”.

Και η μετάφραση:

Μπορούμε να σας επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε λάβει πολλές καταγγελίες από διάφορους πολίτες σχετικά με προγραμματισμένα έργα στην περιοχή της Λίμνης . Δεδομένου ότι η εξέταση του φακέλου βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη , δυστυχώς, δεν είμαστε σε θέση να δώσουμε περαιτέρω λεπτομέρειες σχετικά με τις καταγγελίες ή τα μελλοντικά μας βήματα που η Περιβαλλοντική Επιτροπή προτίθεται να λάβει .

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι ο χαρακτηρισμός μιας περιοχής ως Natura 2000 περιοχή δεν σημαίνει ότι τα έργα δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν σε αυτές τις περιοχές πια. Ο στόχος της νομοθεσίας της ΕΕ για την φυση δεν είναι να απαγορεύσουν την οικονομική ανάπτυξη , αλλά θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι να εφαρμοστεί κατά τρόπο συμβατό με το περιβάλλον και με τους στόχους διατήρησης των τόπων Natura 2000 .

Θα ήθελα να αναφερθώ στο άρθρο 6 ( 3 ) της οδηγίας 92/43/ΕΟΚ για τη διατήρηση των φυσικών οικοτόπων καθώς και της άγριας πανίδας και χλωρίδας ( ΕΕ L 206 της 22.7.1992 , σ. . 7 ), η οποία ορίζει

“Κάθε σχέδιο, μη άμεσα συνδεόμενο ή αναγκαίο για τη διαχείριση του τόπου, αλλά δυνάμενο να επηρεάσει σημαντικά τον εν λόγω, είτε μεμονωμένα είτε σε συνδυασμό με άλλα σχέδια ή έργα, θα πρέπει να υπόκεινται σε κατάλληλη εκτίμηση των επιπτώσεών του στον τόπο, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησής του. Υπό το φως των συμπερασμάτων της εκτίμησης των επιπτώσεων στον τόπο και με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 4, οι αρμόδιες εθνικές αρχές συμφωνούν για το οικείο σχέδιο μόνον αφού βεβαιωθούν ότι δεν θα δεν επηρεάζουν αρνητικά την ακεραιότητα του οικείου τόπου και, ενδεχομένως, αφού εκφρασθεί πρώτα η γνώμη του κοινού”.

To 24H επικοινώνησε και με τον πρώην Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, Σταύρο Δήμα. Ο Ελλαδίτης πολιτικός μας παρέπεμψε στον νυν Επίτροπο.

Τελικά ποιος θα πληρώσει το πρόστιμο, αν υπάρξει για αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή

Μα φυσικά κάνεις άλλος εκτός από την Κυπριακή Δημοκρατία, η οποία συνεχίζει να μην παίρνει το θέμα της παράβασης στα σοβαρά. Αξίζει για το τέλος να αναφερθούμε και στην νομοθεσία της περιβαλλοντικής ευθύνης.

Ο περί της Περιβαλλοντικής Ευθύνης όσον αφορά την Πρόληψη και την Αποκατάσταση Περιβαλλοντικής Ζημιάς Νόμος του 2007 (189(I)/2007), αναφέρει ακόμη και για ποινικό αδίκημα την καταστροφή του Περιβάλλοντος. 

Συγκεκριμένα μέσα στην νομοθεσία αυτή, η αρμόδια αρχή έχει την εξουσία για επιβολή προστίμου που ανέρχεται στις 200.000 ΛΙΡΕΣ ΚΥΠΡΟΥ. Ενώ για κάθε μέρα συνέχισης της παράβασης αυτής, η αρμόδια αρχή μπορεί να επιβάλει πρόστιμο αγγίζοντας τις 5.000 λίρες Κύπρου.

Η νομοθεσία είναι εκεί και υπάρχει απαίτηση για αποκατάσταση της φύσης. Οι αρμόδιες αρχές όμως δεν φαίνεται να αξιοποιούν τον νόμο αυτό για λογούς που ούτε εμείς δεν καταλαβαίνουμε. Μήπως δεν θέλουν να τον εφαρμόζουν ή μήπως κάποιοι αδιαφορούν εντελώς;


Save the Limni Area. Save the Turtles! από 24hcomcy