ΑΚΕΛ: Στοιχεία για «περίεργα» δάνεια και επενδύσεις της Μαρφίν

Στοιχεία για το πώς χρήματα των καταθετών, των μετόχων και κατόχων αξιογράφων της Λαϊκής Τράπεζας διοχετεύονταν σε «περίεργα» δάνεια και επενδύσεις, παρέδωσε σήμερα το ΑΚΕΛ στον Γενικό Εισαγγελέα Κώστα Κληρίδη και την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Δήμητρα Καλογήρου. Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ υπό τον ΓΓ του κόμματος Άντρο Κυπριανού συναντήθηκε σήμερα στα γραφεία της Νομικής Υπηρεσίας με τον κ. Κληρίδη και την κ. Καλογήρου για να τους παραδώσουν τα στοιχεία.


Διαβάστε επίσης:

Ένταση έξω από την Τρ. Κύπρου από τους κατόχους αξιογράφων (vid)


Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι τα στοιχεία που παρέδωσαν είναι αποτέλεσμα έρευνας που έγινε ιδιαίτερα από την Βουλευτή του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με μια μεγάλη ομάδα συνεργατών.

«Παραδώσαμε στον Γενικό Εισαγγελέα τα στοιχεία που συλλέξαμε καθώς και τις αναλύσεις μας σε σχέση με το πώς χρήματα των καταθετών των μετόχων και κατόχων αξιογράφων της Λαϊκής Τράπεζας διοχετεύονταν σε περίεργα δάνεια και επενδύσεις», είπε ο κ. Κυπριανού προσθέτοντας πως τα θέματα αυτά τα έχουν αναδείξει μέσω σειράς επιστολών και άλλων παρεμβάσεων προς τον Γενικό Εισαγγελέα, την Πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, τη ΜΟΚΑΣ καθώς και προς ξένες εποπτικές αρχές όπως η Εποπτική Αρχή Τραπεζών και Χρηματοοικονομικών Οργανισμών της Γερμανίας Bafin και το Financial Contact Authority του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως στον Γενικό Εισαγγελέα το ΑΚΕΛ παρέδωσε ολοκληρωμένη μελέτη καθώς και όλα τα στοιχεία που περιήλθαν στην αντίληψή τους «σε σχέση με τα δήθεν δομημένα επενδυτικά προϊόντα γερμανικής τράπεζας που χρησιμοποιούσε η Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα για να επενδύει σε μετοχές της ίδιας της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας και εταιρειών του Ομίλου Marfin Investment Group όπως η Hygeia και Delta Singular».

«Παρουσιάσαμε στον Γενικό Εισαγγελέα ηλεκτρονικά μηνύματα μεταξύ στελεχών της Μαρφίν Λαϊκής και της γερμανικής τράπεζας κατά την περίοδο της έκδοσης των δικαιωμάτων αγοράς προτίμησης, δηλαδή rights issue, της Μαρφίν Λαϊκής Τράπεζας τον Γενάρη και Φεβρουάριο του 2011 με εντολές επένδυσης εκατομμυρίων ευρώ  σε μετοχές της Λαϊκής μέσω των δομημένων προϊόντων της γερμανικής τράπεζας καθώς και έγγραφο της ίδιας της Μαρφίν Λαϊκής το οποίο αναφέρεται στις συναλλαγές αυτές ως στρατηγικές», είπε.

Ο κ. Κυπριανού δήλωσε στη συνέχεια πως η αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ ενημέρωσε τον Γενικό Εισαγγελέα πως κατά την ίδια την περίοδο της έκδοσης δικαιωμάτων αγοράς μετοχών της Μαρφίν Λαϊκής τον Γενάρη και Φεβρουάριο του 2011, η Μαρφίν Λαϊκή παραχωρούσε δάνεια εκατομμυρίων ευρώ για αγορά μετοχών σε εταιρεία του Ομίλου, Ζολώτα και συγκεκριμένα την Terra Stabile, «έναν όμιλο», όπως είπε, «για τον οποίο η Μαρφίν Λαϊκή σχημάτισε προβλέψεις για απώλειες της τάξης των περίπου 500 εκ. ευρώ, καθώς και σε άλλους λογαριασμούς με προβληματικές δυνατότητες αποπληρωμής».

«Κατά την άποψη μας αυτές οι πράξεις, πέραν από του ότι δεν συνιστούσαν συνετή τραπεζική πρακτική, πέραν από την κατάχρηση των χρημάτων των καταθετών της Τράπεζας, παραπλανούσαν το επενδυτικό κοινό σε σχέση με το επενδυτικό ενδιαφέρον για τις μετοχές της Μαρφίν Λαϊκής και τα αποτελέσματα της έκδοσης δικαιωμάτων προτίμησης», είπε.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε στη συνέχεια την ελπίδα ότι οι κυπριακές αρχές θα αξιοποιήσουν όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και να αποδώσουν ευθύνες εκεί και όπου ανήκουν. «Οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να ζητήσουν όπου εμπλέκονται ξένες τράπεζες την ανάκτηση χρημάτων προς όφελος των καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας. Αυτό έχουμε πράξει και εμείς σε πρόσφατη καταγγελία μας προς τις εποπτικές βρετανικές και γερμανικές αρχές», πρόσθεσε.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ ανέφερε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας τους εξουσιοδότησε να πουν ότι όλα αυτά τα στοιχεία που έχει καταθέσει το ΑΚΕΛ είναι πάρα πολύ υποβοηθητικά στο έργο το οποίο επιτελεί, ενώ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει αναλάβει να μελετήσει το όλο ζήτημα και πολύ σύντομα θα πάρει αποφάσεις.

Ερωτηθείς πώς το ΑΚΕΛ εξασφάλισε τα στοιχεία, από τη στιγμή που τα ηλεκτρονικά μηνύματα είναι απόρρητα, ο κ. Κυπριανού είπε πως μια μεγάλη ομάδα συνεργατών με επικεφαλής την κ. Χαραλαμπίδου έχουν προβεί σε διερεύνηση, χωρίς ωστόσο, να διευκρινίζει τον τρόπο εξασφάλισης των στοιχείων. «Έχουμε δώσει στοιχεία τα οποία είναι απόρρητα στον Γενικό Εισαγγελέα και τεκμηριώνουν όλα αυτά τα οποία έχουμε καταγγείλει», είπε.

Κληθείς να εκτιμήσει κατά πόσο οι καταγγελίες θα στοιχειοθετήσουν υποθέσεις οι οποίες ενδεχομένως να κινήσουν ποινικές διαδικασίες, ο κ. Κυπριανού απάντησε θετικά. «Όμως αυτό ας το αφήσουμε να το κρίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ο Γενικός Εισαγγελέας», κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ