Αυθόρμητη στάση εργασίας από οδηγούς λεωφορείων

Από το πρωί οι 100 περίπου οδηγοί της Εταιρείας Λεωφορείων Λάρνακας «Ζήνων» κατήλθαν σε στάση εργασίας, διαμαρτυρόμενοι για μονομερείς ενέργειες της Εταιρείας, το Διοικητικό Συμβούλιο της οποίας συνέρχεται εντός ολίγου για συζήτηση του προβλήματος.  

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Επαρχιακή Γραμματέας της ΣΕΓΔΑΜΕΛΙΝ –ΠΕΟ Νάντια Κυρίτση, «η εταιρεία απέστειλε σήμερα το πρωί επιστολή στον κάθε εργαζόμενο χωριστά, παραγνωρίζοντας τις Συντεχνίες και τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με την οποία από το τέλος Φεβρουαρίου θα υπάρξει αποκοπή 5% επί του μισθού τους».

Πρόσθεσε ότι «στην επιστολή αναφέρεται ακόμα ότι θα υπάρξουν και άλλες αποκοπές από ωφελήματα τα οποία οι εργαζόμενοι διατηρούν δια της συλλογικής τους σύμβασης. Ως αντίδραση και λόγω της παραγνώρισης από την εταιρεία της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων στο Υπουργείο Εργασίας, οι 100 περίπου εργαζόμενοι οδηγοί στα λεωφορεία Λάρνακας έχουν κατέλθει σε αυθόρμητη απεργία».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Κυρίτση ανέφερε ότι «οι οδηγοί είναι συγκεντρωμένοι στον παλαιό χώρο στάθμευσης των λεωφορείων στη Λάρνακα και η στάση εργασίας απεργία θα διαρκέσει μέχρι τη μία το μεσημέρι».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Πανάγος, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Λεωφορείων «Ζήνων» στη Λάρνακα, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι «από τον Ιανουάριο του 2014 η κυβέρνηση αποφάσισε την περικοπή ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ από τα χρήματα που δίνει προς τις εταιρείες λεωφορείων παγκύπρια. Η εταιρεία «Ζήνων» στη Λάρνακα ελάμβανε ποσό 647 χιλιάδες ευρώ το μήνα και με την αποκοπή θα λαμβάνει 520 χιλιάδες ευρώ το μήνα».

Πρόσθεσε το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας «δεδομένου του όρου που έθεσε η κυβέρνηση ότι δεν θα αποκοπούν δρομολόγια λεωφορείων και της συνεχούς ανόδου της τιμής των πετρελαιοειδών, αποφάσισε ότι το μόνο μέτρο που θα μπορούσε να πάρει, ήταν η αποκοπή από τους εργαζόμενους ποσοστού ύψους 5% μηνιαίως από το μισθό τους. Επίσης αποφασίστηκε η μείωση των χρημάτων που παίρνουν οι οδηγοί για υπερωριακή απασχόληση».  

Ο κ. Πανάγος ανέφερε ακόμα ότι ζητήθηκε από τις Συντεχνίες να δώσουν μια λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει και σημείωσε πως έχει συγκληθεί εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας «για να εξετάσουμε το θέμα της στάσης εργασίας των εργαζομένων αλλά και να βρούμε τρόπους επίλυσης του προβλήματος».

Πηγή: KYΠΕ