Πρόεδρος της Τρ. Κύπρου: Όχι μόνο πείραμα το κούρεμα αλλά και ατυχές

 Το 24Η σου χαρίζει 20€ για τις πρώτες σου αγορές στο Odelo, το 1ο παγκύπριο online supermarket.

Ιδιαίτερα ατυχές χαρακτηρίζει ο Πρόεδρος του ΔΣ της Τράπεζας Κύπρου Κρίστης Χασάπης το πείραμα του κουρέματος των ανασφάλιστων καταθέσεων, ως μια μέθοδο διάσωσης των τραπεζών.

Σε συνέντευξή του στην ολλανδική οικονομική εφημερίδα “De Financiele Telegraaf” ανέφερε πως η απαίτηση όπως οι καταθέτες στις κυπριακές τράπεζες να συνεισφέρουν στην αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα “προκάλεσε αχρείαστη αναστάτωση στη χώρα και αύξησε την εγγενή αστάθεια στο τραπεζικό σύστημα, θέτοντας προηγούμενο για τις μελλοντικές διασώσεις στην ΕΕ”.

Αναγνώρισε όμως ότι ύστερα από χρόνια διαχείρισης κρίσης και λιτότητας στην ΕΕ “ίσως κατέστη πολιτικά απαράδεκτο να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι με προγράμματα διάσωσης”. Όπως πρόσθεσε οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούσαν να στείλουν μήνυμα ότι οι φορολογούμενοι και οι Κυβερνήσεις δεν θα είναι οι μόνες που θα φέρουν το βάρος της διάσωσης των τραπεζών.

“Η Κύπρος ήταν η πρώτη δοκιμαστική περίπτωση. Έτσι στο μέλλον φαίνεται ότι θα καταστεί ένας από τους κανόνες στην Ευρώπη. Ωστόσο η εφαρμογή του σε μια μικρή, ανοικτή οικονομία που εξαρτάτο στην τραπεζική και σε μια στιγμή που πλήγηκε από την κρίση στην Ελλάδα ήταν ιδιαίτερα ατυχής”, τόνισε.

Αισιόδοξα μηνύματα για Τράπεζα Κύπρου

Πάντως, ο κ. Χασάπης τόνισε πως η προτεραιότητα για το Συγκρότημα είναι η ανάκτηση τις εμπιστοσύνης και η συγκράτηση της επιδείνωσης του χαρτοφυλακίου, η πώληση των μη τραπεζικών εργασιών και η διατήρηση των κεφαλαιακών δεικτών προκειμένου να “κτιστεί μια ισχυρή πλατφόρμα για την ασφαλή επιστροφή των καταθετών στην Τράπεζα”.

Σημείωσε πως τα οικονομικά αποτελέσματα για το 2013 έδειξαν κάποια ενθαρρυντικά σημάδια, όπως τη διατήρηση των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων στο 10,2% και τη “σημαντική κερδοφορία” πριν τις απομειώσεις, το κόστος αναδιάρθρωσης και την διακοπή των εργασιών στην Ελλάδα.

Στα αρνητικά, ο κ. Χασάπης ενέταξε την “ανησυχητική άνοδο” των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, την περιορισμένη ρευστότητα και το γεγονός ότι τα δάνεια είναι περίπου διπλάσια από τις καταθέσεις, κάτι που οδηγεί στην εξάρτηση της Τράπεζας από την έκτακτη ρευστότητα της ΕΚΤ.

Σημείωσε όμως ότι η ανισοσκέλεια του δείκτη δανείων προς καταθέσεις μια άμεση συνέπεια του κουρέματος και της συγχώνευση με την Λαϊκή Τράπεζα. Τόνισε όμως ότι υποχώρησε η φυγή καταθέσεων, προσθέτοντας μάλιστα ότι σημειώθηκε εισροή καταθέσεων το τελευταίο τρίμηνο του 2013.

Πηγή: ΚΥΠΕ