Τουρκικά τεχνάσματα εντοπίζουν οι Αμερικανοί


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Μονομερή αλλαγή του περιεχομένου του παιγνιδιού φαίνεται ότι επιχειρούν οι Τούρκοι, με φτηνά τεχνάσματα που στοχεύουν στην παραπλάνηση του διεθνούς παράγοντα και στην έμπρακτη διαφοροποίηση της βάσης των συνομιλιών και του πλαισίου λύσης. Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι έχουν επισημάνει την τουρκική προσπάθεια και ιδιαίτερα μετά τις επισημάνσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόσο στον ίδιο τον Τ/Κ Ντερβίς Έρογλου, όσο και στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, αλλά και με τις επαφές του Ε/Κ διαπραγματευτή, Αντρέα Μαυρογιάννη, στην Ουάσινγκτον.

Η τουρκική τακτική συνίσταται στη δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων με συνεχείς δηλώσεις, με τις οποίες εμφανίζονται ενθουσιασμένοι για την προοπτική λύσης και ότι δήθεν όλα είναι έτοιμα για περάσουμε στο επόμενο στάδιο, δηλαδή εκείνο του πάρε – δώσε. Και βεβαίως, παράλληλα δηλώνουν προς πάσαν κατεύθυνση τί ΔΕΝ θα δώσουν. Με αποτέλεσμα, συνυπολογίζοντας όλες τις ενέργειες, να καθίσταται φανερό ότι αλλοιώνουν ριζικά το περιεχόμενο και την φιλοσοφία του κοινού ανακοινωθέντος και παρουσιάζοντάς το να προνοεί την βασική επιδίωξη τους, την λύση δύο κρατών.

Οι Αμερικανοί φαίνεται ότι έχουν θορυβηθεί ιδιαίτερα από τα τουρκικά τεχνάσματα και από τις επισημάνσεις του Προέδρου Αναστασιάδη και φαίνονται ως αποφασισμένοι να ενεργοποιηθούν προκειμένου να επαναφέρουν την τουρκική πλευρά στη συμφωνημένη γραμμή, διαφυλάττοντας έτσι την διαδικασία.

Τόσο οι Αμερικανοί, όσο και οι Βρυξέλλες, αναβάθμισαν το ενδιαφέρον τους για την σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, τόσο λόγω ενεργειακών πτυχών, αλλά κυρίως λόγω των εξελίξεων στις σχέσεις της Δύσης με την Ρωσίαν ως συνέπεια του ζητήματος της Ουκρανίας και της Κριμαίας. Τους ανησυχεί ωστόσο το γεγονός ότι η Τουρκία ενεργεί στην περιοχή με πλήρη περιφρόνηση προς το δίκαιο της θάλασσας, προκαλώντας αντιδράσεις χωρών στην περιοχή, υπονομεύοντας έτσι τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Δύσης.

Αμερικανός διπλωμάτης, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, υπέδειξε ότι η στάση της Τουρκίας προσθέτει στα προβλήματα που η Ουάσινγκτον αντιμετωπίζει στις σχέσεις της με το Ισραήλ, που δεν είναι καθόλου ικανοποιημένο με τις αμερικανικές πιέσεις για αποκατάσταση των σχέσεών του με την Τουρκία. Και όχι μόνο λόγω των όρων που θέτει η Άγκυρα, αλλά και λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης στον Ερντογάν, οι ισλαμικοί προσανατολισμοί του οποίου προκαλούν αβεβαιότητα στο Ισραήλ όσον αφορά τις τουρκικές προθέσεις. Η πρόσφατη εκλογική επιτυχία του Ερντογάν, μάλλον, κατά τις εκτιμήσεις ξένων αναλυτών, θα ενισχύσει την αλαζονεία του και τις ηγεμονικές τάσεις του εντός και εκτός Τουρκίας.

Οι εξελίξεις αυτές, σε συνάρτηση με τις ενεργειακές προοπτικές, διαφοροποιούν και ορισμένα δεδομένα περί το Κυπριακό. Κυβερνητική πηγή υπεδείκνυε, για παράδειγμα, την διαφοροποιημένη θέση του Ισραήλ επί της ουσίας μίας λύσης του Κυπριακού. Τα δεδομένα της περιοχής, έλεγε, προκαλούν ανησυχίες στο Ισραήλ για το ενδεχόμενο λύσης, στο Κυπριακό, που να προνοεί ένα κρατικό μόρφωμα στο βόρειο μέρος της Κύπρου, ελεγχόμενο απόλυτα από την Τουρκία, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να μετατραπεί σε ορμητήριο φανατικών μουσουλμάνων.

Κατά τον ίδιο Κύπριο διπλωμάτη, η θέση αυτή ενισχύει την κίνηση του προέδρου Αναστασιάδη, να ζητήσει από τους Αμερικανούς και τα Ηνωμένα Έθνη να επαναφέρουν στη ευθυγράμμιση της τουρκικής πλευράς με το κοινό ανακοινωθέν. Η παρουσία του Στέφεν Φούλε, Επιτρόπου Διεύρυνσης, στη Λευκωσία, δεν είναι τυχαία και σχετίζεται με την προσπάθεια των Δυτικών να διαφυλάξουν το κοινό ανακοινωθέν και την πορεία των συνομιλιών.

Ξένοι διπλωματικοί κύκλοι στη Λευκωσία φαίνεται ότι έχουν πεισθεί πως η σημασία που αποδίδει ο Νίκος Αναστασιάδης στα ΜΟΕ, που προτείνει, τείνουν να εδραιώσουν μία συγκεκριμένη πορεία προσπαθειών και επιδιώξεων που ευνοούν. Και συνεπώς, θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι η πτυχή των ΜΟΕ ελκύει την προσοχή όσων ξένων παρακολουθούν στενά την διαδικασία.