Α. Βγενόπουλος: “Κέρδισαν πολλά χρήματα από το ξέπλυμα”


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Αναλυτικά:

Ε.Μ.: Λοιπόν έχουμε χρόνο να αγγίξουμε…

Α.Β.: Θέλω να με αφήσετε να αγγίξω ένα τεράστιο κεφάλαιο που απασχολεί όλη την Κύπρο και λέγεται ξέπλυμα χρήματος.

Ε.Μ.: Αυτό ακριβώς καθώς επίσης και τα θέματα δικαιοσύνης που εκκρεμούν και θα ήθελα τη δική σας εκτίμηση παρακαλώ και σε αυτό πολύ έτσι σύντομα όμως για να μας πάρει ο χρόνος κε Βγενόπουλε για το ξέπλυμα βρώμικο χρήματος.

Α.Β.: Το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος κα Μιχαηλίδου είναι ένα από τα πιο σοβαρά θέματα που έχουν οδηγήσει την Κύπρο μέχρι εδώ. Διότι εγώ πιστεύω ακράδαντα ότι ένα τμήμα αυτού του πολιτικοοικονομικού κατεστημένου έχει σχέση με αυτή τη δραστηριότητα και έχει κερδίσει πάρα πολλά χρήματα. Καταρχήν θέλω να σας πω για να ξέρετε τι σημαίνει ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ότι οι άνθρωποι που έχουν βρώμικο χρήμα και θέλουν να το ξεπλύνουν συνήθως πληρώνουν προμήθειές οτιδήποτε από 5% μέχρι 15% και 20%. Άρα μιλάμε εδώ περά για τεράστια ποσά. Και θέλω να επισημάνω και σε εσάς…

Ε.Μ.: Και πως το ξεπλένουν έτσι για να μπορεί να παρακολουθήσει ο τηλεθεατής;

Α.Β.: Δέχονται να μπουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς χρήματα τα οποία έχουν προέλθει από ανεπίσημες και παράνομες δραστηριότητες ενώ κανονικά δεν έπρεπε να είχαν αποδεχθεί αυτά τα χρήματα να μπουν σε λογαριασμούς…

Ε.Μ.: Δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος δεν θα έπρεπε να υπήρχε;

Α.Β.: Κοιτάξτε. Εγώ όταν ανέλαβα τη Λαϊκή τράπεζα την είχα βρει φοβερά πληγωμένη από την υπόθεση Μιλόσεβιτς, απομάκρυνα όλα τα στελέχη τα οποία είχαν σχέση με την υπόθεση Μιλόσεβιτς, πάρα πολλούς με κομψό τρόπο, δηλαδή τους έλεγα βρέστε έναν τρόπο να φύγετε, κάντε μια δήλωση ότι διαφωνείτε και τα λοιπά ή παραιτείστε και φύγετε. Παρένθεση, ένας από αυτούς που του είπα φύγε με ηρωική δήλωση ήταν κάποιος κος Φιλίππου ο οποίος στην υπόθεση Μιλόσεβιτς ήταν και στην Κεντρική Τράπεζα και έχει κάνει και δηλώσεις στο Financial Times και έλεγε ότι βοηθήσαμε, το δέχομαι λέει ότι έγινε, αλλά βοηθήσαμε το Σερβικό λαό, προσέξτε.

Ε.Μ.: Εσείς το είπατε κε Βγενόπουλε, για να μη βρεθώ σε δύσκολη θέση

Α.Β.: Εγώ το λέω

Ε.Μ.: Και δεν μπορώ να ανταπεξέλθω και να απαντήσω επάνω σε αυτό.

Α.Β.: Όχι εγώ το λέω. Έχω εδώ πέρα όλα τα στοιχεία αυτής της υπόθεσης. Εγώ το λέω και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη αυτών που λέω. Έχει κάνει δήλωση στους Financial Times και έχει πει πράγματι έγινε αλλά θέλαμε να βοηθήσουμε το Σέρβικο λαό και βέβαια ποτέ δεν βγήκαν τα στοιχεία που πήγαν τα λεφτά για να δούνε ότι βοηθήσανε το Σέρβικο λαό. Εντάξει. Αυτόν τον κο Φιλίππου λοιπόν τον επανέφερε το κράτος της Κύπρου ως Πρόεδρο μετά τον Σαρρή. Λοιπόν, πάμε τώρα σε αυτό. Εγώ διόρθωσα ότι μπορούσα, έφτιαξα ένα σύστημα μέσα στην τράπεζα, η διοίκησή μου έφτιαξε ένα σύστημα, το παρακολουθούσαμε ανελλιπώς, ορισμένες φορές είχαμε περιέργεια, μαλώναμε στελέχη τι έγινε τι δεν έγινε, βέβαια κάποια από αυτά τα στελέχη που τα μαλώναμε τώρα είναι στην Τράπεζα Κύπρου αλλά εγώ θα σας πω το εξής, πέστε μου μια περίπτωση αν θυμόσαστε τα τελευταία 6 χρόνια όπου όχι καταδικάστηκε πήρε δημοσιότητα ότι ερευνήθηκε κάποιο τραπεζικό στέλεχος για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Και θα σας πω το εξής, θα σας δώσω στοιχεία, δεν είναι δικά μου διαβάζω στις εφημερίδες. Ματαντός, ότι γίνεται στην Ελλάδα που υπάρχουν τώρα εξοπλιστικά, βρώμικα χρήματα κλπ βγαίνουν συνεχώς δημοσιεύματα. Συμπτωματικά, σχεδόν όλα τα δημοσιεύματα που μιλάνε για βρώμικο χρήμα μιλάνε για λογαριασμό στην Κύπρο. Λέει λοιπόν ο Ματαντός αποκαλύπτει, αρχίζουν και μιλάνε τώρα και αποκαλύπτονται για να τους αντιμετωπίσει με επιείκεια η Ελληνική δικαιοσύνη, λέει ότι οι Γερμανοί απέστειλαν μέσω της Deutsche Bank σε λογαριασμό που τηρούσε η εταιρεία Zelal Ltd στην τράπεζα Κύπρου το ποσό των 5,340εκ€ και συνεχίζει. Στην Τράπεζα Κύπρου, μπορεί να είναι και στη Λαϊκή δε λέω. 

Ε.Μ.: Για ποια χρονολογία μιλάτε τώρα, ποιας χρονιάς δημοσίευμα είναι;

Α.Β.: Ααα δεν το λέει. Να σας πω το άλλο που το λέει. Αυτό πρέπει να είναι πριν από 6-7 χρόνια. Αλλά εν πάση περιπτώσει κάποιος τραπεζοϋπάλληλος έχει εγκρίνει αυτόν το λογαριασμό, έχει εγκρίνει ότι τα χρήματα που ήρθαν είναι νόμιμα και έχει εγκρίνει και που πήγαν τα χρήματα. 

Ε.Μ.: Η εποπτική αρχή τι έκανε;

Α.Β.: Εμένα ρωτάτε; Εγώ θα σας απαντήσω τι έκανε. 

Ε.Μ.: Παρακαλώ.

Α.Β.: Εκ των όσων ξέρω τίποτα. Αλλά εγώ θα σας πω κάτι άλλο και θα σας δώσω και όνομα, δεν το λέω εγώ ούτε το λέτε εσείς, το διαβάζουμε από την εφημερίδα Καθημερινή την Ελληνική εγκυρότατη εφημερίδα εντάξει; Λέει ο κος Σωτήρης Εμμανουήλ, ένας άνθρωπος ο οποίος είναι φυλακισμένος αυτή τη στιγμή, ότι ένα ποσό μεταφέρθηκε αυθημερόν στο λογαριασμό του δεσμεύοντας το λογαριασμό της Elveko Ltd Κυπρίου δικηγόρου κου Πολάκη Σαρρή. Αθώος ο κος Σαρρής, μην με παρεξηγήσει, εγώ λέω τι λέει εδώ.

Ε.Μ.: Ναι γιατί αναφέρατε το όνομά του έτσι;

Α.Β.: Το λέει η Καθημερινή, τι να κάνω; Το λέει η Καθημερινή ασ το διαψεύσει. Και λέει εκ του ως άνω ποσού, έτσι 16,276εκ.€ ο κος Πολάκης Σαρρής λέει παρακράτησε τη νόμιμη αμοιβή του και τα έξοδά του ανερχόμενα εν συνόλω σε ποσό 2,276εκ€. Προσέφερε κάποιες υπηρεσίες στα 16,276εκ.€ όπου έπρεπε να παρακρατήσει 2,276εκ€. Και συνεχίζει, όλα αυτά γίνονται στην Κύπρο. Τα δημοσιεύματα, θέλετε να σας πω και για τη δίκη.

Ε.Μ.: Επειδή αναφέρθηκε το όνομα ανθρώπου, έγκριτου ανθρώπου, ο οποίος έχει μια…

Α.Β.: Αθώος, τεκμήριο της αθωότητας, σας το λέω εγώ πρώτος αθώος, εγώ δεν σας το λέω, αθώος πρώτος το λέω. Θα σας πω και για τον Μιχαηλίδη. Τώρα πάλι λέει ότι ο Μιχαηλίδης λέει πήρε 10εκ.€  σε λογαριασμό του στην Κύπρο και από αυτά έφυγαν σε βαλίτσες 4 φορές μεγάλα χρηματικά ποσά. 

Ε.Μ.: Για τον Ντίνο.

Α.Β.: Ο Ντίνος σε ποια τράπεζα τα πήρε; Ποιος τραπεζικός υπάλληλος είπε ναι να μπούνε; Ποιός τραπεζικός υπάλληλος είπε ναι να φύγουνε σε βαλίτσες; Κοιτάξτε τώρα, εγώ έχω εδώ πέρα στοιχεία τα οποία προκύπτουν από εφημερίδες και έχω τα άλλα στοιχεία τα πιο παλιά τα οποία προκύπτουν από δικά μου έγγραφα. Εγώ θα σας κάνω την εξής ερώτηση, είναι δυνατόν καμία από αυτές τις υποθέσεις να μην έχει φτάσει στην Κυπριακή δικαιοσύνη; Ούτε ένα τραπεζικό στέλεχος να μην έχει καταδικαστεί για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος; 

Ε.Μ.: Ελλιπή στοιχεία;

Α.Β.: Μα τι λέμε τώρα; Τι ελλειπή στοιχεία, εδώ πέρα είναι καραμπινάτες περιπτώσεις αν αυτά που λέει η εφημερίδα Καθημερινή είναι αλήθεια, γιατί λέει πήγαν αυτά τα χρήματα, ο δικηγόρος κος τάδε παρακράτησε αυτά σε ποσοστό φαίνεται ένα τεράστιο ποσοστό  σε αυτά τα χρήματα και αμοιβές 2,276εκ€. Και μετά λέει ότι συνεχίστηκε. 

Ε.Μ.: Άρα εσείς λέτε ότι όλα αυτά συντηρούν ένα κατεστημένο που προσπαθεί αν κατάλαβα καλά να καταδείξει οποιονδήποτε άλλον υπεύθυνο εκτός από τον εαυτό του.

Α.Β.: Για τα παλιά, προτού έρθω εγώ στην Κύπρο, δεν θα επεκταθώ γιατί είναι τηλεοπτική εκπομπή.

Ε.Μ.: Δεν έχουμε χρόνο.

Α.Β.: Για τα παλιά δεν θα πω τίποτα άλλο. Τα παλιά αν κάποιος ενδιαφερθεί να κάνει έρευνες εδώ είμαι. Εγώ σας λέω για τα φρέσκα αυτά που γράφουν τώρα οι εφημερίδες που κανονικά θα έπρεπε οι δημοσιογράφοι, να ρίξω λίγο ευθύνη στους δημοσιογράφους, τα βλέπετε στις εφημερίδες γιατί δεν λέτε καλά τι κάνει εδώ η Κυπριακή δικαιοσύνη; 

Ε.Μ.: Δεν είπαμε κ. Βγενόπουλε; 

Α.Β.: Ναι αλλά κοιτάξτε δεν είναι δυνατόν διότι εγώ όταν ήρθα με το που ήρθα στην Κύπρο το πρώτο πράγμα το οποίο χτύπησα, χτύπησα το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και εν συνεχεία σας έχω πει και δημόσια ότι αρνήθηκα να συμπράξω με developers. Εν συνεχεία αρνήθηκα να συμπράξω με το πολιτικοοικονομικό κατεστημένο σε πολλαπλές περιπτώσεις και εμένα πήγαν να μου χρεώσουν το Ζολώτα όπου τελικώς ο Ζολώτας είναι κολλητός με άλλους στο χρηματοοικονομικό κατεστημένο και συμπτωματικά το 2011 με το που βρίσκουνε την πρώτη ευκαιρία η τράπεζα να έχει κάποια θέματα μας εξοστρακίζουν από την Κύπρο ενώ κανονικά βλέπετε την Τράπεζα της Ελλάδος όταν οι τράπεζες μπήκανε στα προβλήματα εκείνη τη στιγμή ήρθανε δίπλα τους, τους στηρίξανε, τους μιλήσανε. Εγώ τους παρακαλούσα τότε απελπισμένα και τον Ορφανίδη και τον Καζαμία, κάντε μια δήλωση ότι η τράπεζα είναι υγιής, μου φεύγουν καταθέσεις. Θέλω μια δήλωση, ξέρετε τι έκανε ο Ορφανίδης αντί να κάνει δήλωση; Έστελνε στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου και πηγαίνανε επιδεικτικά στα καταστήματα της Λαϊκής και αποσύρανε τις καταθέσεις τους και δημιουργούσανε πανικό και φεύγανε οι καταθέσεις από εμάς 

Ε.Μ.: Επιτρέψτε μου να το θεωρήσω δεκτό εφόσον έχει συμβεί και δεν θέλω να το δεχτώ.

Α.Β.: Έχω στοιχεία, μετά την εκπομπή θα σας δώσω στοιχεία συγκεκριμένα στοιχεία, είναι και μέσα στα στοιχεία αυτά που έχουμε υποβάλει στη διαιτησία. Και εν συνεχεία μας απομάκρυναν κατά τρόπον αισχρό, με εκβιασμό, πήραν τη Λαϊκή νομίζανε πλέον ότι έχουνε ησυχάσει από τους Έλληνες αλλά θα την κρατήσουνε τη Λαϊκή και τη Λαϊκή την πήγανε για κρατικοποίηση αλλά επειδή ήταν και ανίκανοι να διαχειριστούνε την τράπεζα, έτσι και επειδή πλέον είχε ξεκινήσει η χιονοστιβάδα τους έσκασε στα χέρια.

Ε.Μ.: Επίτηδες μου είπατε σύμφωνα με τη δική σας εκτίμηση έγινε η κρατικοποίηση

Α.Β.: Επίτηδες, τους έσκασε στα χέρια και εν συνεχεία όταν έφυγε ο Ορφανίδης ο οποίος κάλυπτε την Τράπεζα Κύπρου και ήρθε ο Δημητριάδης, ο Δημητριάδης ξεκίνησε για πολιτικούς λόγους για άλλους λόγους, έβγαλε επιτέλους τα θέματα της Τράπεζας Κύπρου στην επιφάνεια.

Ε.Μ.: Και έγινε όλο αυτό που έγινε.

Α.Β.: Οπότε έγινε όλο αυτό το πράγμα. 

Ε.Μ.: Λοιπόν αυτό είναι βεβαίως εγώ υπογραμμίζω η δική σας άποψη, εγώ την ακούω πολύ προσεκτικά και είναι στη διάθεση του οποιουδήποτε να ζητήσει στοιχεία να δει περί τίνος πρόκειται εσείς έχετε καταθέσει όσα μπορούσατε να έχετε καταθέσει στον ανακριτή εκ των όσων γνωρίζω.

Α.Β.: Ποιόν ανακριτή; Δεν υπάρχει κανένας ανακριτής.

Ε.Μ.: Δεν αποστείλατε τίποτα;

Α.Β.: Αα εγώ έστειλα για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έστειλα την καταγγελία μου στον Γενικό Εισαγγελέα.

Ε.Μ.: Κατευθείαν στον Γενικό Εισαγγελέα.

Α.Β.: Αυτό έχω κάνει μέχρι στιγμής. Θα μιλήσω και λίγο για τη δικαιοσύνη μου είπατε να μιλήσω πρέπει οπωσδήποτε.

Ε.Μ.: Έχουμε πολύ λίγο χρόνο.