Η υπονόμευση μιας ορθής επιλογής


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Η κυπριακή κυβέρνηση και η Βουλή έκαναν μια σωστή και πολιτικά ορθή κίνηση. Ενέταξαν σε ειδικό εκλογικό κατάλογο τους τουρκικής καταγωγής πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, που ικανοποιούν ορισμένα κριτήρια.

Η κίνηση αυτή επιβεβαιώνει τη λογική στην προβολή των θέσεων της Κύπρου και προς τους Τ/κ και διεθνώς, ότι δηλαδή η κυπριακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους Τ/κ ως νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε αντιδιαστολή με την πολιτική ρατσιστικού διαχωρισμού που ακολουθεί η Άγκυρα και η, υποτελής σε αυτήν, τ/κ ηγεσία.

Η έκδοση διαβατηρίων και ταυτοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σε χιλιάδες Τ/κ αποτέλεσε ρεζίλεμα του κατοχικού εκτρώματος. Η ανταπόκριση των Τ/κ ήταν μια δική τους απάντηση και κρίση για την ποιότητα της τουρκικής πολιτικής. 


 

Διαβάστε επίσης:

Όλα όσα σημάδεψαν την ημέρα των Ευρωεκλογών, με τη συνεχή ενημέρωση που σας παρείχε το 24Η από το πρωί της Κυριακής

Η τελετή ανακήρυξης των επίσημων αποτελεσμάτων 

Who is who – Ποιοι είναι οι έξι νέοι Ευρωβουλευτές της Κύπρου

Όλες οι σχετικές δηλώσεις πολιτικών προσώπων και κρατικών αξιωματούχων για τις Ευρωεκλογές

Πως εξελίχθηκαν λεπτό προς λεπτό τα αποτελέσματα – Από τα Exit Polls μέχρι τα τελικά ανεπίσημα και επίσημα αποτελέσματα

Όλο το παρασκήνιο των Ευρωεκλογών

Οι Κύπριοι πολιτικοί στα Social Media: Τι ανέβασαν πολιτικά πρόσωπα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης 


Το αυξημένο ενδιαφέρον των Τ/κ για τις ευρωεκλογές, τόσο σε επίπεδο υποψηφιοτήτων, όσο και σε επίπεδο προσέλευσης στις κάλπες, ήταν ένα ακόμα στοιχείο που ενίσχυε από την μια την πολιτική της επανένωσης που προβάλλει και προωθεί η Κυβέρνηση και η πολιτική ηγεσία και ένα ακόμα ράπισμα στη διχοτομική επιδίωξη των Τούρκων. 

Τρεις μέρες πριν τις ευρωεκλογές διαπιστώθηκε ότι οι λειτουργοί του Υπουργείου Εσωτερικών, για λόγους που δεν έχουν εξηγηθεί επαρκώς ακόμη, κυριολεκτικά τα θαλάσσωσαν, με αποτέλεσμα οι Τ/κ που προσήλθαν στις κάλπες να βρεθούν μπροστά στον αποκλεισμό τους από την ψηφοφορία. Ακόμα και ο Υπουργός Εσωτερικών κατέφυγε σε «τσάμπα νταηλίκια» αντί να φροντίσει ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ να αποκατασταθεί η τάξη και να ικανοποιηθεί και ο νόμος.

Ο χειρισμός του θέματος άφησε έκθετη την Κυπριακή Πολιτεία μπροστά στους δικούς της πολίτες, αλλά και διεθνώς. Ενώ η ενέργεια της Κυβέρνησης να περιλάβει τους Τ/κ στους εκλογικούς καταλόγους ήταν βαθύτατα πολιτική, ο χειρισμός του προβλήματος που προέκυψε δεν ήταν απλώς ερασιτεχνικός, αλλά και βαθύτατα υπονομευτικός της πολιτικής της Κυβέρνησης. Με αποτέλεσμα να τίθεται εκ των πραγμάτων αν το «λάθος» οφείλεται σε βλακεία, ή σε σκοπιμότητα. Με προοπτική, μάλιστα, να εκτεθεί το κράτος ακόμα σε μεγαλύτερο βαθμό αν οι επηρεαζόμενοι αποφασίσουν να δώσουν συνέχεια.

Το θέμα είναι πολύ σοβαρό για να αφεθεί να «ξεχαστεί». Και αν ο αρμόδιος υπουργός παρουσιάζει ανώριμη αδυναμία να δώσει λύσεις και να αποκαταστήσει την τάξη, θα πρέπει να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και η – κατά τα άλλα δραστήρια – Βουλή. Αναμένουμε.