Who is who – Ποιοι είναι οι έξι νέοι Ευρωβουλευτές της Κύπρου (vids)


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Ελένη Θεοχάρους

Στις βουλευτικές εκλογές της 27 Μαϊου 2001, εξελέγη Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό. Επενεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές της 21 Μαϊου 2006. Είναι αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Τώρα είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Περιβάλλον, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Είναι επίσης μέλος της Κοινοβουλευτικής αποστολής στην Κοινοπολιτειακό Κοινοβουλευτικό Σύνδεσμο.

Το 1991, η Θεοχάρους ψηφίστηκε ως Βοηθός Καθηγητής Παιδοχειρουργικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και από το 1992 μέχρι το 2001 ήταν διευθύντρια της Παιδοχειρουργικής Ουρολογικής Κλινικής του νοσοκομείο “Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’” στη Λευκωσία, Κύπρο. Υπηρέτησε επίσης ως αντιπρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.

Ήταν μέλος του Υψηλού Διευθυντηρίου του διεθνούς οργανισμού Γιατροί του Κόσμου και διευθύντρια ιατρικών και περιβαλλοντικών έργων και έργων πρόνοιας για το Διεθνές Ταμείο Βοήθειας στις Βρυξέλλες.

 

Χρήστος Στυλιανίδης

Ο Χρήστος Στυλιανίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 26 Ιουνίου 1958. Από το 2006 είναι βουλευτής Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ. Διετέλεσε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και επί Προεδρίας Κληρίδη το 1998 μέχρι το 1999 που υπέβαλε οικειοθελώς την παραίτησή του «για λόγους αρχής σε θέματα εξυγίανσης και διαφθοράς της δημόσιας ζωής της Κύπρου». Το 2008 ήταν ο Συντονιστής του Προγράμματος Διακυβέρνησης του υποψηφίου Προέδρου Ιωάννη Κασουλίδη.

Κατά τις προεδρικές εκλογές του 1998 και 2003, υπήρξε ο εκπρόσωπος του υποψηφίου προέδρου κ. Γλαύκου Κληρίδη.

Το Μάρτιο του 1998 ανέλαβε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην κυβέρνηση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη.

Συμμετέχει σε κοινοβουλευτικά φόρουμ του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕPP) εκπροσωπώντας τον Δημοκρατικό Συναγερμό, για θέματα όπως η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τα ευρωπαϊκά σύνορα και η λαθρομετανάστευση, η ευρωπαϊκή ασφάλεια και η ευρωμεσογειακή συνεργασία.

 

Νεοκλής Συλικιώτης

Γεννήθηκε το 1959 στην Λεμεσό. Σπούδασε μηχανολογία στο Άαχεν. Είναι νυμφευμένος με την Αδούλα Ιωάννου, και έχει ένα γιο.

Είναι μέλος της Κ.Ε του ΑΚΕΛ. Το 2006 διορίστηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, υπουργός Εσωτερικών της Κυπριακής δημοκρατίας, προς αντικατάσταση του κ. Ανδρέα Χρίστου, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι τον Ιούνιο του 2007 όπου με απόφαση της Κ.Ε οι υπουργοί του ΑΚΕΛ κλήθηκαν αν αποχωρήσουν από την κυβέρνηση προκειμένου να συμβάλουν στην προεκλογική εκστρατεία για ανάδειξη του Δημήτρη Χριστόφια στη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο κ. Συλικιώτης υπηρετούσε ως Υπουργός Εσωτερικών από τις 29 Φεβρουαρίου 2008, θέση την οποία κατείχε από το Σεπτέμβριο του 2006 μέχρι τον Ιούλιο του 2007 στο Υπουργικό Συμβούλιο του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου.

 

Τάκης Χατζηγεωργίου

Γεννήθηκε στην Πάνω Ακουρδάλεια της Πάφου το 1956. 

Αποφοίτησε το 1974 από το Β’ Γυμνάσιο Πάφου και το 1975, αμέσως μετά το πραξικόπημα και την εισβολή, υπηρέτησε στην Πράσινη Γραμμή ως Εφεδρος Ανθυπολοχαγός.

Δούλεψε στο ΡΙΚ ως παραγωγός προγραμμάτων και μέσα από την εκπομπή «Χωρίς Πλαίσια» άνοιξε τη δημόσια συζήτηση σκοτεινών πτυχών της κυπριακής ιστορίας. Προϊόν εκείνης της εποχής είναι και το ομώνυμο βιβλίο που εξέδωσε.

Διετέλεσε από την αρχή της δημιουργίας του και για δώδεκα χρόνια Διευθυντής του ραδιοφωνικού σταθμού ΑΣΤΡΑ 92.8. Κατά τα δώδεκα αυτά χρόνια συνέβαλε στην καθιέρωση του πρώτου αριστερού πολυφωνικού ραδιοσταθμού της Κύπρου.

Είναι βουλευτής Λευκωσίας του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις από το 1996 και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ από το 2000.

Υπήρξε ένας εκ των αντιπροέδρων της Εκτελεστικής Επιτροπής στη Διακοινοβουλευτική Ένωση και είναι μέλος σε τέσσερις επιτροπές της κυπριακής Βουλής: Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών και Προϋπολογισμού και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας. Διετέλεσε μέλος των Επιτροπών Εξωτερικών, Περιβάλλοντος, Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Κώστας Μαυρίδης

Γεννήθηκε στο Δίκωμο – Κερύνειας και είναι το τελευταίο από τα πέντε παιδιά του Αντρέα και της Χρυστάλλας. Παιδί βίωσε την προσφυγιά. 

Μετά την εισβολή, φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στις Δυνάμεις Καταδρομών (ΛΟΚ). 

Σπούδασε στις ΗΠΑ με υποτροφίες και κατέχει: 

• Πτυχίο (B.Sc.) Λογιστικής/Οικονομικών με υποτροφία του Ιδρύματος Fullbright

• Μεταπτυχιακό (Master) στα Οικονομικά – υποτροφία Πανεπιστημίου Rutgers – Νέα Ιερσέη 

• Διδακτορικό (Ph. D.) στη Διοίκηση με ειδίκευση στη Χρηματοοικονομική, με υποτροφία του Πανεπιστημίου Χιούστον – Τέξας. 

Δραστηριότητες

• Δίδαξε σε διάφορα Πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και στην Ελλάδα.

• Εργοδοτήθηκε σε οργανισμούς εντός και εκτός Κύπρου, στην Βουλή των Αντιπροσώπων, το Υπουργείο Εργασίας και είναι μέλος ακαδημαϊκών/επαγγελματικών συνδέσμων.

• Παρουσία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με σειρά αναλύσεων στο ραδιόφωνο/τηλεόραση και με τακτική πολιτική αρθρογραφία (πάνω από 500 άρθρα) για διασφάλιση του δικαιώματος ιδιοκτησίας των κατεχόμενων Ε/κ περιουσιών, θέματα παιδείας, εκ μητρογονίας πρόσφυγες, οικονομία κ.ά. 

• Πρωτοστάτησε 

(i) το 2004 στην αποκάλυψη των προνοιών του Σχεδίου Ανάν για την συνωμοσία Αγγλίας-Τουρκίας με στόχο τον υποθαλάσσιο πλούτο νοτίως της Κύπρου και 

(ii) το 2010, στην αποκάλυψη του βρώμικου δίδυμου Ντάουνερ-Πάσκο (2010) και του ρόλου τους στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. 

• Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και Επαρχιακής Επιτροπής Κερύνειας – ΔΗΚΟ.

 

Δημήτρης Παπαδάκης

Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1966. Μετά την εισβολή εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στη Λεμεσό. 

Σπούδασε στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από τα νεανικά του χρόνια αναμείχθηκε ενεργά στο μαθητικό και φοιτητικό κίνημα και διετέλεσε Πρόεδρος της Φοιτητικής Οργάνωσης Αγώνα καθώς και Γ.Γ. της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων (ΕΦΕΚ).

Με την επιστροφή του στην Κύπρο εκλέγεται αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Νεολαίας και το 2000 Πρόεδρος της Νεολαίας της ΕΔΕΚ.

Είναι σήμερα μέλος του Π.Γ, της Κ.Ε., Εκπρόσωπος Τύπου και Γραμματέας Επικοινωνίας του Κινήματος.

Είναι συνιδιοκτήτης των Αντικαπνιστικών Κέντρων (ANTISMOKING CENTER).

Είναι νυμφευμένος με τη φιλόλογο Ρένα Γιαβρή με την οποία έχει δύο κόρες τη Χριστιάνα και την Ευαγγελία.