Γιοργκατζίογλου: “Οι πλευρές να πάρουν το μερίδιο του Φ.Α. μετά τη λύση”


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Το φυσικό αέριο της Κύπρου ανήκει σε όλους τους ανθρώπους που ζουν στο νησί, δήλωσε ο λεγόμενος πρωθυπουργός Οζκάν Γιοργκατζίογλου, αναφέροντας ότι δεν συμμερίζεται την άποψη της ε/κ πλευράς στο θέμα αυτό και πως η κάθε πλευρά πρέπει να πάρει το μερίδιό της αφού λυθεί το Κυπριακό.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο κ. Γιοργκατζίογλου είπε ότι παρόλο που οι έρευνες έγιναν από τη `νότια Κύπρο`, το φυσικό αέριο ανήκει σε όλους όσοι ζουν στην Κύπρο. “Η ε/κ πλευρά λέει `ας λυθεί πρώτο το Κυπριακό και μετά παίρνετε αυτό που δικαιούστε. Εμείς θα το εκμεταλλευόμαστε μέχρι τη λύση αλλά εσείς θα το εκμεταλλευτείτε μετά τη λύση`. Αυτό είναι κάτι που είναι αδύνατον να γίνει αποδεκτό. Είναι σαν να έχουν την ευκαιρία της επιλογής να παρατείνουν τη λύση του Κυπριακού”, είπε. Όπως είπε, η δική τους θέση είναι “και οι δύο ‘λαοί’ να πάρουν το μερίδιό τους μετά τη λύση και να αναπτύξουν τις διμερείς σχέσεις σε κάθε πεδίο”.

Ανέφερε ότι εξακολουθεί να ελπίζει ότι το φυσικό αέριο στην Κύπρο θα συμβάλει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού μεταξύ Ε/κ και Τ/κ.

“Πιστεύουμε ότι η επίλυση των προβλημάτων μεταξύ Ε/κ και Τ/κ μέσω του φυσικού αερίου είναι σημαντικό βήμα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στο μέγιστο και την αλλαγή της υπάρχουσας κατάστασης στο ενεργειακό”, είπε. Πρόσθεσε ότι αυτό δεν θα βοηθήσει μόνο τις σχέσεις Ε/κ και Τ/κ, αλλά και τις σχέσεις Τουρκίας και Ισραήλ, καθώς και τις σχέσεις Ισραήλ, Λιβάνου και Αιγύπτου. Επίσης, θα αποτελέσει εναλλακτική για την Ευρώπη, η οποία εξαρτάται από τη Ρωσία στο θέμα του φυσικού αερίου.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, στις οποίες συμμετείχε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Γιοργκατζίογλου είπε ότι τότε είχαν επιτευχθεί κάποιες συγκλίσεις, οι οποίες αν γίνουν τώρα αποδεκτές, τότε η λύση είναι πολύ κοντά. Ωστόσο, επέκρινε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι θέλει να επαναδιαπραγματευτεί όλα τα ζητήματα στα οποία υπήρξε συμφωνία στο παρελθόν. “Αυτό ούτε τους Ε/κ αλλά ούτε και τους Τ/κ συμφέρει”, είπε.

Πηγή: KYΠΕ