Η Ευρώπη στην εντατική


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Εκεί που όλοι νόμιζαν ότι η ΕΕ εδραίωσε μια πορεία προς μια ενιαία δομή, προς μια ενοποιημένη οικονομία στη βάση του ενιαίου νομίσματος, στη βάση ενός καθολικά αποδεκτού σώματος δικαίου, με την προοπτική ενός κοινού πολιτισμικού άξονα και με θεμέλιο κοινές αρχές και αξίες που να αναπτύσσονται στο πλαίσιο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έρχεται μια οικονομική κρίση και μια εκλογική αναμέτρηση για να αποδειχθεί ότι η Ευρώπη όπως την ξέρουμε κατοικοεδρεύει στο θάλαμο εντατικής παρακολούθησης. Με σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο ή/και με έμφραγμα. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ξαφνικά επιβεβαιώθηκαν οι φοβίες και οι υπερβολές των λεγομένων ευρωσκεπτικιστών, ή ότι το όραμα μιας άλλης Ευρώπης χάθηκε για πάντα.

Η οικονομική κρίση κατέδειξε την ανεπάρκεια της Ευρώπης που οικοδομούσαμε και ανέδειξε την ανωριμότητα των ηγετών της. Αποκάλυψε ότι οι πολίτες της Ευρώπης είναι πολλών ταχυτήτων, ότι το όνειρο για το μέλλον της έχει πολλά χρώματα και ότι οι τρύπες στο ενιαίο οικοδόμημα είναι και πολλές και επικίνδυνες. Τα βραχυκυκλώματα στο σύστημα είναι πολλά και έχουν άξονα τα αδιέξοδα και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και κυρίως σε εθνικό. Οι λύσεις που προσφέρθηκαν έως σήμερα ακολουθούσαν ένα μονόδρομο και προκρίνονταν στη βάση μιας συγκεκριμένης πολιτικοιδεολογικής αντίληψης που απλά πολλαπλασίασε τα αδιέξοδα. Τα αποτελέσματα καταγράφηκαν σε συνδυασμούς χρώματος μαύρου κατάμαυρου, και ερυθρού. Οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο αποκάλυψαν μια γεύση την οποία έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες εδώ και μερικά χρόνια. Μόνο που αυτή τη φορά αντιλήφθη-σαν πόσο πικρή είναι αυτή η γεύση.

Σε έναν κόσμο που τα τελευταία χρόνια μένει άφωνος και σχεδόν απαθής μπροστά στις ασύλληπτες ακρότητες του θρησκευτικού φανατισμού, προστίθεται τώρα και ο εφιάλτης της επανεμφάνισης στο σώμα της Ευρώπης της νόσου των νεοναζί. Ως παρενέργεια της ισοπεδωτικής οικονομικής κρίσης ο νεοναζισμός αποκτά μέσα από τις κάλπες μια «νομιμοποίηση» με ανάλογες αξιώσεις, αλλά και με συνταγές που ελάχιστα απέχουν από την «ολική λύση» του ιδεολογικού του DNA.Το εκλογικό αποτέλεσμα έφερε μπροστά στα μάτια της ευρωπαϊκής ηγεσίας μια ωμή και άσχημη πραγματικότητα. Το φάσμα του ολέθρου μέσα από λύσεις που η συνολική στροφή προς ναζιστικά πρότυπα και με αυξανόμενη δύναμη και φασιστική πειθώ προτείνονται σήμερα.

Το πρώτο πρόβλημα της Ευρώπης δεν είναι πια η κρίση, οι κακές συνταγές αντιμετώπισής της και η αδυναμία διαχείρισης των συνεπειών της. Το υπ’αριθμό ένα πρόβλημα στην Ευρώπη σήμερα είναι η γένεση του νεοφασισμού, για να θυμηθούμε τον τίτλο ενός βιβλίου του θεωρούμενου πατέρα της σύγχρονης ελληνικής δημοσιογραφίας Γιάννη Κάτρη που έγραψε –προφητικά- πριν 40 τόσα χρόνια. Ξαφνικά την επομένη των εκλογών, και ακριβώς λόγω των αποτελεσμάτων τους, η Ευρώπη ξυπνά και ο εφιάλτης παραμένει. Οι νέοι Ευρωβουλευτές δεν θα έχουν την πολυτέλεια να ασχοληθούν με το μέλλον της ενωμένης Ευρώπης. Θα πρέπει να ασχοληθούν επιτακτικά και αποτελεσματικά με τη σωτηρία της σημερινής Ευρώπης από την λαίλαπα της νεοναζιστικής απειλής.

* Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην κυριακάτικη εφημερίδα “24” την 1/6/2014.