Κομισιόν: Εισήγηση για ένταξη της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη

 

Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Η Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εισηγήθηκαν σήμερα στους Ευρωπαίους ηγέτες την ένταξη της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη. Πρόκειται για 19η χώρα που θα υιοθετήσει το ευρώ.

Οπως επισημαίνει η έκθεση της Κομισιόν, η Λιθουανία πληροί όλα τα κριτήρια σύγκλισης που απαιτούνται από μια υποψήφια χώρα, προκειμένου να ενταχθεί στη Ευρωζώνη και να υιοθετήσει το ενιαίο νόμισμα.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής για τις οικονομικές και νομισματικές υποθέσεις και το ευρώ, Όλι Ρεν, χαιρέτισε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Λιθουανία τόσο στο δημοσιονομικό τομέα όσο και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όπως είπε έφεραν σημαντική ευημερία στο λαό της χώρας αυτής.

«Οι προσπάθειες που καταβάλαμε επιβραβεύθηκαν σήμερα», δήλωσε από την πλευρά του ο Λιθουανός Πρωθυπουργός Αλγκίρντας Μπουτκεβίτσιους, ο οποίος εκτίμησε ότι η υιοθέτηση του ευρώ θα ενισχύσει την ανάπτυξη της λιθουανικής οικονομίας. Συνέδεσε την ένταξη της χώρας του στην Ευρωζώνη και με ένταση που υπάρχει στην περιοχή με την ουκρανική κρίση, υπογραμμίζοντας ότι η υιοθέτηση του ευρώ θα ενισχύσει στην ασφάλεια στον οικονομικό, χρηματοπιστωτικό και πολιτικό τομέα.

Η Λιθουανία μείωσε το έλλειμμα της το 2013 στο 2,1% του ΑΕΠ, ενώ το κριτήριο της Συνθήκης είναι 3%. Το δημόσιο χρέος ηταν μόλις 39,4% του ΑΕΠ με το κριτήριο που προβλέπει η Συνθήκη να είναι κάτω του 60% του ΑΕΠ. Ο πληθωρισμός τον Απρίλιο ηταν 0,6% ενω το κριτήριο που βγαίνει από το μέσο όρο των τριών υψηλότερων ποσοστών σε χώρες της Ευρωζώνης ηταν 1,7%.

Η εισήγηση της Κομισιόν θα υποβληθεί κατ΄αρχήν στο Eurogroup (19 Iουνίου), την επόμενη μέρα θα συζητητθεί στο Συμβούλιο ECO-FIN της ΕΕ, ενώ στις 26 και 27 Ιουνίου η απόφαση θα επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες και ταυτόχρονα θα «κλειδώσει» και η ισοτιμία του εθνικού νομίσματος έναντι του ευρώ.

Πηγή: KYΠΕ