Ο Πρόεδρος ΣΥΚΑΛΑ ζητά από το κράτος αποκατάσταση ζημιών


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Το κράτος οφείλει να αποκαταστήσει όλους όσοι υπέφεραν από τις αποφάσεις του Eurogroup, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ Αδωνης Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι το κράτος δεν ζήτησε ούτε ένα συγνώμη σε όλους εκείνους οι οποίοι έχασαν περιουσίες.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, που μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργο Λιλλήκα, είπε ότι προωθείται ψήφισμα στην Βουλή, το οποίο να θέτει το πλαίσιο με το οποίο να αναγνωρίζεται η αδικία και να αναλαμβάνεται θεωρητικά η υποχρέωση ότι όταν και εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες θα υπάρξει αποκατάσταση των ζημιών που υπέστη ο κόσμος.

Πρόκειται για το τέταρτο κύκλο επαφών με τα κόμματα που πραγματοποιεί ο ΣΥΚΑΛΑ μετά τις αποφάσεις του Eurogroup.

“Εκείνο που μας θλίβει είναι ότι μετά από 15 μήνες δεν έχουμε ακούσει ως καταθέτες της Λαϊκής και υποθέτω και άλλες επηρεαζόμενες ομάδες, ούτε ένα συγνώμη, ούτε ένα ευχαριστώ από την πολιτεία που όπως συνεχίζουν να λένε, μπόρεσαν να διατηρήσουν ένα κράτος, χρησιμοποιώντας εμάς και άλλες ομάδες ως ανάχωμα για να διατηρηθεί το κράτος”, είπε.

Πρόσθεσε ότι έτσι, “τουλάχιστον θα έδειχνε ότι εκτιμούν κάπως αυτό που έγινε που μετέτρεψαν τους πολίτες σε πειραματόζωα, ορισμένους τους κατέστρεψαν τις ζωές, άλλους κάτι πολύ περισσότερο από τις ζωές τους. Το ζητούμενο όμως είναι όταν και εφόσον το κράτος είναι σε θέση να το πράξει, να αποκαταστήσει όλους αυτούς που υπέφεραν ως αποτέλεσμα αυτών των πράξεων”.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι το κράτος, η Βουλή και η πολιτεία έχουν ευθύνη να αποκαταστήσουν την αδικία και πρόσθεσε ότι η Συμμαχία Πολιτών θα στηρίξει το ψήφισμα, ενώ παράλληλα ετοίμασε προσθήκες, οι οποίες παροτρύνουν το κράτος να διεκδικήσει αυτά τα οποία ζήμιωσε η κυπριακή οικονομία από τρεις αποφάσεις του Eurogroup, (το κούρεμα καταθέσεων, ξεπούλημα υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και απόφαση για το κούρεμα του ελληνικού χρέους).

“Ζητούμε όπως η Κυβέρνηση διεκδικήσει όπως το αντίστοιχο ποσό που ζήμιωσε η κυπριακή οικονομία επενδυθεί στην Κύπρο από ευρωπαϊκά ταμεία”, είπε, προσθέτοντας ότι έτσι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και θα τονωθεί η ανάπτυξη.

Ο κ. Λιλλήκας ζήτησε από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν να συμπεριληφθεί στο ψήφισμα έκκληση προς το Υπουργικό Συμβούλιο για λήψη απόφασης ότι εάν και εφόσον οι οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν τότε το κράτος θα αποκαταστήσει την αδικία αποζημιώνοντας αυτούς του αδικήθηκαν.

Δηλώσεις ΥΠΟΙΚ

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ο ΣΥΚΑΛΑ έχει ενοχληθεί από τη φράση του Υπουργού Οικονομικών, χθες, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό κανάλι, ότι οι αναφορές του ΣΥΚΑΛΑ δεν είναι σοβαρές.

Φανερά ενοχλημένος για το θέμα αυτό, ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε: “εμείς είμαστε εκείνοι οι οποίοι όταν μας άρπαζαν τις καταθέσεις και τα ταμεία συντάξεών μας και τα λεφτά για τις σπουδές των παιδιών μας ήμασταν πολύ σοβαροί για να σωθεί αυτό το κράτος. Τώρα που ήρθε η ώρα για να αναγνωριστεί αυτό, ακούμε αναφορές όπως μη σοβαρές”.

“Εάν μιλούμε για σοβαρότητα, δεν μπορούμε να θεωρήσουμε την τοποθέτηση του Υπουργού ότι αυτός ο οποίος θα διαχειρίζεται τα δικαιώματα ψήφου του 18% της Λαϊκής, του δικού μας δηλαδή στην Τράπεζα Κύπρου, απλά θα πηγαίνει μια φορά το χρόνο στη Αγία Παρασκευή για να ρίχνει μια ψήφο στην κάλπη. Επομένως, εάν μιλούμε για σοβαρότητα πρέπει όλοι να σοβαρευτούμε”.

Ζήτησε παράλληλα όπως δοθούν στην δημοσιότητα “οι όροι εντολής αυτού του συμβούλου διαχειριστή του 18% που είμαι σίγουρος ότι ο Υπουργός ξέρει πάρα πολύ καλά ότι δεν είναι για να πηγαίνει μια φορά το χρόνο και να ρίχνει μια ψήφο σε μια κάλπη”.

EBRD

Σε σχέση με το γεγονός ότι ο Μααρτέν Βερβέι, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της αποστολής της Τρόικα στην Κύπρο, είναι ταυτόχρονα και Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της EBRD, ο Πρόεδρος του ΣΥΚΑΛΑ ανέφερε ότι “η ανησυχία μας είναι ότι έτσι, η Τρόικα είναι σε θέση ελέγχου στην Τράπεζα Κύπρου διότι το 18%, όταν το διαχειρίζεται, εάν φτάσουμε εκεί, η EBRD, θα το διαχειρίζεται ο κ. Βερβέι ως διοικητικός σύμβουλος της EBRD ο οποίος είναι και ο mission chief της Τρόικα στην Κύπρο”.

“Με αυτή την ενέργεια ουσιαστικά η Τράπεζα Κύπρου θα ελέγχεται από την Τρόικα. Εάν είναι αυτό που θέλουμε να κάνουμε τότε να το πούμε και ευθαρσώς”, κατέληξε.

Για το ίδιο ζήτημα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η “επιλογή και η εμπλοκή διαφόρων προσώπων μυρίζει διαπλοκή” προσθέτοντας πως “ό,τι απέμεινε από το τραπεζικό μας σύστημα θα περάσει υπό τον πλήρη έλεγχο της Τρόικα με αδιαφανείς όρους”.

Είπε ότι το 18% ανήκει στους καταθέτες της Λαϊκής, οι οποίοι έχασαν τις καταθέσεις τους “με την ληστρική εκείνη απόφαση”.

“Είναι αδιανόητο για μας να λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς την έγκριση των ιδιοκτητών αυτού του 18%”, είπε ο κ. Λιλλήκας και ανέφερε ότι αυτή η ιστορία θυμίζει την “παράνομη απόφαση της πώλησης των υποκαταστημάτων των κυπριακών Τραπεζών στην Ελλάδα”.

“Η ιστορία δυστυχώς επαναλαμβάνεται με τις ίδιες αδιαφανείς διαδικασίες και τους ίδιους δράστες και πάντα σε βάρος του τόπου μας”, κατέληξε.

Πηγή: KYΠΕ