Οδηγείται στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών την Τετάρτη ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση της συζήτησης του νομοσχεδίου για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας και στις 19 Ιουνίου θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής προς ψήφιση.

Την Παρασκευή, σε έκτακτη συνεδρία τα μέλη της Επιτροπής Νομικών θα συζητήσουν το τελικό κείμενο του νόμου ως έχει διαμορφωθεί και θα κληθούν να αποφασίσουν επί της μεταχείρισης που θα τυγχάνουν οι ανήλικοι παραβάτες και για τις ποινές στις οποίες θα υπόκεινται.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών Σωτήρης Σαμψών μετά τη συνεδρία της Τετάρτης, η Επιτροπή θα αναμένει μέχρι το Σεπτέμβρη να διενεργηθεί η δέουσα διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων και να καταλήξουν σε θέσεις για τον τρόπο που ο νόμος και η πολιτεία θα μεταχειρίζεται τους ανήλικους παραβάτες σε ό,τι αφορά τα σεξουαλικά αδικήματα, ώστε να ψηφιστεί τροποποίηση του νόμου, ο οποίος θα ψηφιστεί στις 19 Ιουνίου.

Στη δήλωσή του, ο κ. Σαμψών ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε επιτυχώς η δεύτερη φάση της συζήτησης του νομοσχεδίου, με τη συμμετοχή στη συζήτηση όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών και φορέων.

Πρόσθεσε ότι το κείμενο νόμου ως διαμορφώθηκε κατά τη συνεδρία της Τετάρτης θα αρχίσει να συζητείται από την Παρασκευή μόνο με τα μέλη της Επιτροπής Νομικών, με στόχο η Επιτροπή να προχωρήσει στον τελικό καταρτισμό του κειμένου που θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 19 Ιουνίου.

Ο κ. Σαμψών, σημειώνοντας ότι πρόκειται για εξαιρετικά σημαντικό νομοσχέδιο, είπε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί την εφαρμογή του νόμου που θα ψηφιστεί ώστε όπου και όταν χρειάζεται να παρεμβαίνει, να τροποποιεί και να καλύπτει κενά που ενδεχομένως να εντοπίζει.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Νομικών έδωσε ήδη οδηγίες στις εμπλεκόμενες υπηρεσίες και φορείς όπως μέχρι το Σεπτέμβρη προχωρήσουν και ολοκληρώσουν τη διαβούλευση ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν ανήλικους παραβάτες (για αδικήματα που προβλέπει ο παρόν νόμος) και να παρουσιαστούν στην Επιτροπή Νομικών με κοινές θέσεις.

Εξήγησε ότι οι οδηγίες της Επιτροπής Νομικών αποσκοπούν στη διενέργεια της διαβούλευσης, που έπρεπε να προηγηθεί της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, ώστε με την έναρξη της νέας Κοινοβουλευτικής Περιόδου το νομοθετικό σώμα να εισαγάγει με τροποποιητικό νόμο βελτιώσεις.

Κληθείς να αναφέρει τις διατάξεις που περιλήφθηκαν στο νόμο αναφορικά με την εποπτεία όσων ήδη καταδικάστηκαν ή αποφυλακίστηκαν για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος παιδιών, ο κ. Σαμψών εξήγησε ότι με βάση τις μέχρι σήμερα διαμορφωθείσες πρόνοιες του νομοσχεδίου, ο Γενικός Εισαγγελέας, εφόσον κρίνει ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για εποπτεία αποφυλακισθέντος θα μπορεί με αίτηση στο Δικαστήριο να ζητήσει από το Δικαστήριο να διατάζει την εποπτεία ήδη αποφυλακισθέντων ή ατόμων που καταδικάστηκαν, με προηγούμενους νόμους και πρόκειται να αποφυλακισθούν.

Με απόφαση του Δικαστηρίου, μετά από αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα θα μπορεί η Αρχή Εποπτείας να εποπτεύει και άτομα που έχουν καταδικαστεί προγενέστερα της εφαρμογής του νόμου ή έχουν ήδη αποφυλακιστεί, διευκρίνισε περαιτέρω.

 

Σε ό,τι αφορά την εποπτεία όσων έχουν καταδικαστεί σε άλλη χώρα για σεξουαλικά αδικήματα σε βάρος παιδιών και καταλήγουν στην Κύπρο, ο κ. Σαμψών εξήγησε ότι μετά από εισήγηση της Αστυνομίας τα στοιχεία αυτών των επισκεπτών θα περιλαμβάνονται στο αρχείο, που θα αρχίσει να τηρείται και εφόσον ο Γενικός Εισαγγελέας κρίνει ότι πρέπει να εποπτεύονται θα καταχωρεί αίτηση στο Δικαστήριο για να εξασφαλίσει σχετική απόφαση.