Χούριγκαν: “Πώληση των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου στη Ρωσία”


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Στα σχέδια της διοίκησης της Τράπεζας Κύπρου να πουλήσει το ρωσικό  σκέλος των επιχειρήσεών της στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της τράπεζας αναφέρεται δημοσίευμα των Financial Times, με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Τζον Χούρικαν να δηλώνει ότι «θα αναζητήσει νέο ιδιοκτήτη» για την Τράπεζα Uniastrum.

Η ρωσική τράπεζα είχε αγοραστεί το 2008 σε ποσοστό 80% έναντι 576 εκατομμυρίων δολαρίων από την Τράπεζα Κύπρου, αναφέρει το δημοσίευμα. Προσθέτει ότι η ρωσική τράπεζα αντιστοιχεί σε πάνω από τα μισά από τα 300 υποκαταστήματα της Τράπεζας Κύπρου.

Ο κ. Χούρικαν δηλώνει πως «η Τράπεζα Κύπρου δεν έχει κανέναν ρόλο ως εμπορική τράπεζα στη Ρωσία, καθώς δεν μας βοηθά στην κεντρική μας δραστηριότητα στην Κύπρο – είναι ένα διαφορετικό όνομα και έχει πολύ διαφορετικό πελατολόγιο».

Ο ίδιος προσθέτει ότι έχει εισάγει μια πολιτική «καμένης γης» ως προς τις ξένες μονάδες της Τράπεζας Κύπρου. «Επαναπατρίζουμε κάθε μέλος προσωπικού που βρίσκεται στο εξωτερικό το οποίο δεν βοηθά πραγματικά την κεντρική τράπεζα και που το μόνο που κάνει είναι να τρώει κεφάλαιο».

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο κ. Χούρικαν έχει ήδη πουλήσει την ουκρανική Alfa Bank, το μειοψηφικό ποσοστό στη ρουμανική Banca Transilvania και κάποια σερβικά δάνεια, ενισχύοντας την  υγεία της Τράπεζας Κύπρου. 

Κατά τον κ Χούρικαν η πώληση της Uniastrum είναι απίθανο να γίνει πριν από το επόμενο έτος.

Η εφημερίδα σημειώνει επίσης ότι η Τράπεζα Κύπρου σχεδιάζει να πουλήσει χαρτοφυλάκιο βρετανικών επιχειρηματικών δανείων και στεγαστικών δανείων αξίας 300 εκατομμυρίων λιρών, το οποίο κληρονόμησε από τη Λαϊκή.

Πηγή: ΚΥΠΕ