Η μαύρη επέτειος του Ιούλη (pics & vid)


Κάνε τα ψώνια σου άνετα, γρήγορα, εύκολα στο Odelo! Κέρδισε 20€ στις πρώτες σου αγορές!

Οι σειρήνες για ακόμα μια χρονιά μας θύμισαν την μαύρη αποφράδα εκείνη μέρα της εισβολής της Τουρκίας στο νησί μας. Ήταν 20 Ιουλίου του 1974 όταν η Τουρκία του Μπουλεντ Ετζεβίτ προφασιζόμενη το πραξικόπημα το όποιο διενήργησε η Χούντα των Αθηνών στην Κύπρο έστειλε τα στρατεύματα της στην Κύπρο ούτως ώστε να κατακτήσει εδάφη που άνηκαν στην Κυπριακή δημοκρατία και τον κυπριακό λαό. 

5:15 20 Ιουλίου 1974 – Κωδική ονομασία “Αττίλας”

Η Εισβολή ξεκίνησε στις 5:15 το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974 ημέρα Σαββάτο. Συνολικά χρησιμοποιήθηκαν από την Τουρκία περίπου 40,000 στρατιώτες ούτως ώστε να καταλάβουν το 36,2% του νησιού. Η απόβαση τουρκικών στρατευμάτων ξεκίνησε στην περιοχή του Πέντε Μίλι στην Κερύνεια. Παρόλο που οι στρατιωτικές δυνάμεις στην Κύπρο γνώριζαν ότι η Τουρκία ετοίμαζε μεγάλο αριθμό στρατιωτών στα λιμάνια τους πιάστηκαν στον ύπνο λόγο και του γεγονότος ότι 5 μόλις μέρες πριν η Χούντα κατέλαβε την εξουσία με την βοήθεια και του Ελληνοκυπριακού στρατού. Είναι χαρακτηριστικό σημείο της ιστορία ότι στην Ελλάδα η Χούντα γνώριζε ότι η Τουρκία ετοίμασε στρατιωτικές δυνάμεις για εισβολή αλλά θεωρούσαν ότι δεν θα προχωρούσαν στην εφαρμογή αυτού του σχεδίου. Βασιζόμενη και στις υποσχέσεις των ΗΠΑ έλπιζαν ότι η Τουρκία απλά μπλοφάρει με τις κινήσεις αυτές. Άλλωστε η σύγχυση που επικρατούσε στο νησί μετά και την κατάληψη της εξουσίας από την χούντα των Αθηνών που αποτέλεσε και την αφορμή της Τουρκίας για εισβολή οδήγησε στο να πιαστούμε στον ύπνο τις πρώτες ώρες της εισβολής

Χαρακτηριστικό είναι το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν που μεταδόθηκε από το Ραδιοφωνικό Πρόγραμμα του ΡΙΚ. Συγκεκριμένα το πολεμικό ανακοινωθέν ανάφερε ” Έκτακτο πολεμικό ανακοινωθέν. Την πρωίαν της σήμερον τουρκικά αεροσκάφη άνευ προειδοποιήσεως υπούλος και άνανδρος προσέβαλαν τον σταθμό Ραντάρ, βομβάρδισαν το στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ και έριξαν εντός του Τουρκοκυπριακού θύλακος Λευκωσίας μικράν δύναμη αλεξιπτωτιστών. Αι Ελληνικέ Κυπριακέ δυνάμεις αντιμετωπίζουν μετά γενναιότητας και πρωτοφανούς ενθουσιασμού την απρόκλητο επίθεση του τουρκικού σοβινισμού. Ο εχθρός ουδέν κατόρθωσε να επιτύχει”. 

Η πικρή πραγματικότητα όμως ήταν ότι οι Τουρκικές δυνάμεις εισβολής οι οποίες ήταν υπό τις διαταγές του αντιστράτηγου της Τουρκίας Νουρετίν Ερσίν έπιασαν στον ύπνο τους Ελληνοκύπριους και εκμεταλλευόμενη την σύγχυση που υπήρξε κατάφεραν να προχωρήσουν τουλάχιστον τις πρώτες ώρες της εισβολής ανενόχλητοι αποβιβάζοντας τόσο στρατιώτες όσο και τανκς στην παραλία του Πέντε Μίλι. 

Παράλληλα αεροπλάνα του τουρκικού στρατού βομβάρδισαν κύριους στόχους και πραγματοποιούσαν ρίψεις αλεξιπτωτιστών. 

Οι δυνάμεις που αριθμούσε η Εθνική Φρουρά καθώς και η Ελληνική Δύναμη Κύπρου (ΕΛΔΥΚ) έφτανε μόλις τις 12 χιλιάδες την στιγμή που ήδη στην Κύπρο είχαν ήδη αποβιβαστεί 40 χιλιάδες τούρκοι στρατιώτες. 

Όμως ο ηρωισμός που επέδειξαν οι στρατιώτες για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους δεν έχει προηγούμενο. Ακόμα και απλός κόσμος την στιγμή που η διοίκηση του Ε/κ στρατού δεν μπορούσε να πάρει μια απόφαση προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν της Ελληνοκυπριακές στρατιωτικές δυνάμεις είτε χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε μέσο έβρισκαν για να προστατεύσουν τόσο τις περιουσίες τους αλλά και περισσότερο τα πάτρια εδάφη. 

Απόφαση ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός

Το βράδυ της 20ης Ιουλίου του 1974 ο ΟΗΕ ζητά την κατάπαυση του πυρός καθώς και την απομάκρυνση του ξένου στρατιωτικού δυναμικού από την Κύπρο με το ψήφισμα 353 (1974) κάτι που όμως δεν γίνεται σεβαστό από την Τουρκία. 

Οι μάχες συνεχίζουν να μαίνονται και τις επόμενες ημέρες. Η Χούντα των Αθηνών παρόλο που προχώρησε σε επιστράτευση δεν προχώρησε τελικά στην αποβίβαση στρατού στην Κύπρο με τις αναφορές να κάνουν λόγο ότι αυτό έγινε μετά από επέμβαση του Αμερικανικού στοιχείου. Χαρακτηριστικά παρότι στάλθηκαν στην Κύπρο δυο ελληνικά υποβρύχια αυτά διατάχθηκαν να επιστρέψουν πίσω στην βάση τους. Οι πρώτες ελληνικές δυνάμεις που στάλθηκαν στην Κύπρο εκτός φυσικά από τις δυνάμεις της ΕΛΔΥΚ που συνέχιζαν να μάχονται με ηρωισμό ήταν στις 22 Ιουλίου όταν 12 ελληνικά αεροπλάνα που μετέφεραν έλληνες καταδρομείς εισήλθαν εντός του FIR της Κύπρου. Λόγω όμως κακής συνεννόησης δέχθηκαν φίλια πυρά που είχε ως αποτέλεσμα το ένα από αυτά να κατατριφθεί και να χάσουν την ζωή τους 31 άτομα.  

Μια πρόχειρη κατάπαυση του πυρός της 1ης φάσης της εισβολής άρχισε να εφαρμόζεται την νύχτα της 22ης Ιουλίου. Όμως ακόμα και τότε οι Τούρκοι προέβαιναν σε επιθέσεις εναντίων ελληνοκυπριακών στόχων. Πολλές φορές αυτές οι επιθέσεις γίνονταν μπροστά στα μάτια των κυανόκρανων οι οποίοι είχαν την ευθύνη για την τήρηση της κατάπαυσης του πυρός αλλά δεν αντιδρούσαν στις επιθέσεις αυτές

Η αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Ελλάδα και την Κύπρο

Οι εξελίξεις που έφερε η εισβολή της Τουρκία στην Κύπρο αφορούσε οδήγησε στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Η εξαφανισμένη από προσώπου γης Χούντα μεταβίβασε την εξουσία στον Κωνσταντίνο Καραμανλή ενώ στην Κύπρο ο Νίκος Σαμψών παραιτήθηκε και την εξουσία ανάλαβε ο τότε Πρόεδρος της Βουλής Γλαύκος Κληρίδης. 

Στις 25 Ιουλίου 1974 ξεκίνησαν υπό την αιγίδα του ΟΗΕ οι πρώτες συνομιλίες για ειρηνική διευθέτηση του ζητήματος που προέκυψε στην Κύπρο που όμως βρέθηκαν στο κενό με την Τουρκία να προχωρεί στις 14 Αυγούστου του 1974 στη Β φάση της εισβολής. Κατά την διάρκεια της  2ης Εισβολής η Τουρκία ολοκλήρωσε το έγκλημα της κατά του Κυπριακού λαού με την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Καρπασίας και της Μόρφου.

Αποτελέσματα της Τουρκικής Εισβολής

Η Τουρκία κατέλαβε το 36,2 τοις εκατό της εδαφικής επικράτειας της Δημοκρατίας χαρακτηριστικά το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών της Κύπρου αναφέρει ότι την ίδια περίπου έκταση απεικονιζόταν σε χάρτες μιας διχοτομημένης Κύπρου που κυκλοφόρησαν από την τουρκική πλευρά τη δεκαετία του ’50 κάτι που δείχνει ότι το έγκλημα που διενήργησε η Τουρκία ήταν προμελετημένο.

Επίσης η Τουρκία εκτόπισε βίαια περίπου 180.000 Ελληνοκυπρίους από τις εστίες τους κάνοντας τους πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους την χώρα. Άλλοι 20.000 Ελληνοκύπριοι, οι οποίοι παρέμειναν στις κατεχόμενες περιοχές, εξαναγκάστηκαν κι αυτοί τελικά να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους

Ακόμη κατά την διάρκεια των 2 φάσεων της Εισβολής της Τουρκίας 3,000 άτομα σκοτώθηκαν από τις δυνάμεις του Αττίλα ενώ παρά τις ταυτοποιήσεις που έγιναν ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ακόμα πολύ υψηλός.

– Το 24h.com.cy και το weekend Edition του news247.gr ενώνουν αυτό το Σαββατοκύριακο τις δυνάμεις τους σε ένα εκτενές αφιέρωμα με αφορμή την συμπλήρωση 40 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.