Πού το πάει ο Νικόλας;

{loadposition ba_textlink}

Oι παρεμβάσεις του Νικόλα Παπαδόπουλου τους τελευταίους μήνες είναι πολύ καλά προμελετημένες και δείχνουν προς τον τελικό στόχο, που δεν είναι άλλος από το Προεδρικό Μέγαρο το 2018.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ έχει επιλέξει τον τελευταίο χρόνο τη συνεχή αντιπαράθεση με την κυβέρνη- ση Αναστασιάδη και το κόμμα έχει μετατραπεί από κυβερνητικό σύμμαχο στην πιο «σθεναρή» αντιπολίτευση και μάλιστα οι επιθέσεις έρχονται ολοένα και περισσότερο από τα αριστερά.

Το μνημόνιο και η Τρόικα Ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ως ο νεότερος πρό- εδρος της Επιτροπής Οικονομικών στην ιστορία της Βουλής, αρχικά ήταν υπέρμαχος του μνημονίου και αφού καταφέρθηκε κατά της κυβέρνησης Χριστόφια για τις καθυστερήσεις που υπήρξαν, στη συνέχεια υπερψήφισε τη δανειακή σύμβαση με την Τρόικα, αναφέροντας ότι «δεν έχουμε άλλη επιλογή και δεν υπάρχει κανείς άλλος να μας δανείσει χρήματα».

Η κριτική του στην κυβέρνηση Αναστασιάδη περιοριζόταν αρχικά στη διαχείριση του κρίσιμου Eurogroup του Μαρτίου του 2013, αλλά όσο περνούσε ο καιρός γινόταν ολοένα και πιο έντονος κατά της κυβέρνησης.

Τον Φεβρουάριο του 2014, όταν το ΔΗΚΟ αποχώρησε από την κυβέρνηση λόγω του κοινού ανακοινωθέντος Αναστασιάδη-Έρογλου, θεωρήθηκε δεύτερη νίκη του Νικόλα Παπαδόπουλου κατά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο ΔΗΚΟ και «εδραίωσε» την ηγεσία του στο κόμμα.

Από εκείνη τη στιγμή, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αποφάσισε να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, όχι μόνο στο Κυπριακό, αλλά και στα θέματα της οικονομίας, παίζοντας ουσιαστικά τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφού το ΑΚΕΛ «πληγωμένο» από την κυβέρνηση Χριστόφια αναλωνόταν σε εσωστρέφεια και αυτοκριτική.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ άρχισε να τονίζει την ανάγκη για επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου και για επαναφορά της κυπριακής οικονομίας σε αναπτυξιακή οδό, επιχειρήματα που δεν υπήρχαν στο λεξιλόγιό του τον Φεβρουάριο του 2014, όταν δήλωνε ότι «ο πιο γρήγορος δρόμος για να απαλλαγούμε από το Μνημόνιο είναι να το εφαρμόσουμε και πιο γρήγορος τρόπος για να διώξουμε την Τρόικα είναι να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών και των Ευρωπαίων εταίρων μας. Οι αποφάσεις μας πρέπει να υλοποιηθούν και οι δεσμεύσεις μας πρέπει να τηρηθούν».

Οι εκποιήσεις…

Το τελευταίο πεδίο αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση ήταν το νομοσχέδιο των εκποιήσεων και ο χειρισμός του από πλευράς του Νικόλα Παπαδόπουλου έδειξε περίτρανα τις βλέψεις του για διεκδίκηση της προεδρίας το 2018.

Αφού ήρθε σε συνεννόηση με την αντιπολίτευση, κατέθεσε τροπολογίες που γνώριζε ότι θα αναπεμφθούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λόγω της Τρόικας και αποκόμισε τα πολιτικά οφέλη γνωρίζοντας ότι η στάση του ήταν φιλολαϊκή και ταυτόχρονα δεν περιείχε ρίσκο λόγω της βέβαιης αναπομπής.

Η πρώτη εσωτερική «ήττα»

Εδώ, όμως ήρθε και η πρώτη σοβαρή «ήττα» του Νικόλα Παπαδόπουλου και μάλιστα εντός του ΔΗΚΟ. Η απόφαση υπέρ της πρώτης αναπομπής που «βγήκε» από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ θεωρήθηκε ως επικράτηση της ομάδας Κάρογιαν και έδειξε ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος δεν έχει εδραιώσει ακόμη την ηγεσία του στο Δημοκρατικό Κόμμα.

Η Βαρκελώνη και η σημειολογία

τη μακρά προεκλογική περίοδο που δείχνει να έχει ήδη μπει ο Νικόλας Παπαδόπουλος ενόψει του 2018, η σημειολογία παίζει σημαντικό ρόλο. Η απόφαση του Προέδρου του ΔΗΚΟ να ταξιδέψει στη Βαρκελώνη για να δει από κοντά τον ΑΠΟΕΛ σχολιάστηκε από πολλούς αρνητικά, με δεδομένο ότι την ίδια μέρα εξετάζονταν οι αναπομπές των νομοσχεδίων. Όμως ο ίδιος είχε έτοιμη την απάντηση σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων την επόμενη ημέρα:

«Εγώ υποστηρίζω τον ΑΠΟΕΛ και κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν τον Νίκο Αναστασιάδη. Η διαφορά μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και του Προέδρου Αναστασιάδη, είναι πως ο ένας από τους δύο κάνει καλά τη δουλειά του».

Η προεκλογική περίοδος για τις Προεδρικές του 2018 έχει ήδη αρχίσει για τον Νικόλα Παπαδόπουλο και οι εξελίξεις τόσο στα εσωκομματικά όσο και στην οικονομία είναι αυτές που θα καθορίσουν και την πορεία του…

* Το ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε με την κυριακάτικη εφημερίδα “24”, στις 28/9/2014.