Αυξάνονται τα προληπτικά μέτρα σε Παρίσι, Πράγα

{loadposition ba_textlink}

Η Γαλλία θα θέσει σε ισχύ ένα μηχανισμό υγειονομικού ελέγχου κατά την άφιξη στην επικράτειά της αεροσκαφών που προέρχονται από περιοχές, οι οποίες πλήττονται από την επιδημία του ιού Εμπολα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η προεδρία σε ένα δελτίο Τύπου που εξέδωσε.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε επ` ευκαιρία μιας τηλεδιάσκεψης μεταξύ του Γάλλου προέδρου και του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελας Μέρκελ και των πρωθυπουργών της Βρετανίας και της Ιταλίας Ντέιβιντ Κάμερον και Ματέο Ρέντσι, αντίστοιχα.

“Όλοι οι ηγέτες εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τις πληγείσες χώρες και απηύθυναν έκκληση για την κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του ευρέως συντονισμού με τον ΟΗΕ, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τις χώρες που πλήττονται” προστίθεται στο δελτίο Τύπου.

Στην Τσεχία, την ίδια ώρα, όλοι οι επιβάτες που θα φθάνουν στο αεροδρόμιο της Πράγας θα υποβάλλονται σε ελέγχους και κυρίως θα πρέπει να συμπληρώσουν ένα ιατρικό ερωτηματολόγιο που θα σχετίζεται με την επιδημία του ιού Έμπολα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Μποχούσλαβ Σομπότκα.

Οι επιβάτες που θα προέρχονται από τις χώρες που έχουν πληγεί από τον ιό που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό θα υποβάλλονται στο αεροδρόμιο σε εξετάσεις για τον έλεγχο της θερμοκρασίας τους, τους οποίους θα διεξάγει ιατρικό προσωπικό, διευκρίνισε ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Τσεχίας με αφορμή τη σύγκληση του συμβουλίου ασφαλείας.

“Το συμβούλιο ασφαλείας της Τσεχίας ενέκρινε την εφαρμογή μίας διαδικασίας ανίχνευσης στους επιβάτες που φθάνουν στο διεθνές αεροδρόμιο Βάτσλαβ Χάβελ στην Πράγα” είπε ο Σομπότκα ενώπιον του Τύπου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας της Τσεχίας Σβατόπλουκ Νέμετσεκ διευκρίνισε ότι οι επιβάτες θα καλούνται να αναφέρουν στο ερωτηματολόγιο όλες τις χώρες που επισκέφθηκαν τις τελευταίες 42 ημέρες, ήτοι ένα διάστημα που αντιστοιχεί σε δύο περιόδους επώασης του Εμπολα.

Στο μεταξύ, συνολικά 4.493 άνθρωποι έχουν πεθάνει από τη χειρότερη επιδημία του ιού Εμπολα στην ιστορία, σύμφωνα με τον απολογισμό ως την Κυριακή 12η Οκτωβρίου που δημοσίευσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ο διεθνής οργανισμός ανακοίνωσε ότι συνολικά έχουν καταγραφεί 8.997 επιβεβαιωμένα, πιθανά και ύποπτα κρούσματα του ιού Έμπολα έχουν αναφερθεί σε επτά χώρες παγκοσμίως. Μεταξύ των χωρών που έχουν εμφανιστεί συμπτώματα του ιού είναι η Ισπανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής -και στις δύο χώρες μολύνθηκαν εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης-, καθώς επίσης η Σενεγάλη και η Νιγηρία, χώρες οι οποίες φαίνεται ότι κατάφεραν να αποτρέψουν την εξάπλωση της ασθένειας.

“Είναι σαφές… ότι η κατάσταση στη Γουινέα, Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε επιδεινώνεται, με εκτεταμένη και συνεχή μετάδοση (του Έμπολα)”, ανέφερε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Πηγή: ΚΥΠΕ