Αλλαγές στον ΚΟΤ – Αναδιοργανώνεται όλος ο οργανισμός

{loadposition ba_textlink}

Οι μετακινήσεις προσωπικού και οι αλλαγές διαδικασιών που υλοποιούνται στο μέγιστο δυνατό βαθμό δίνουν νέα πνοή στον Κυπριακό Οργανισμό Τουρισμού (ΚΟΤ) για να μπορέσει να ανταποκριθεί στα σύγχρονα δεδομένα και στις ανάγκες μιας κοινωνίας που εξελίσσεται και αλλάζει καθημερινά, τόνισε ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ Μάριος Χαννίδης.

Ταυτόχρονα, ο κ. Χαννίδης είπε ότι ο ΚΟΤ προχωρεί σε εναλλακτικές λύσεις για να αντισταθμίσει πιθανή μείωση του τουριστικού ρεύματος από Ρωσία, όπως είναι η ανάπτυξη της γερμανικής αγοράς και των σκανδιναβικών χωρών καθώς και η συνεργασία με τις αραβικές χώρες.

Σε δηλώσεις μετά την παρουσίαση στο προσωπικό του ΚΟΤ της μελέτης για αναδιοργάνωση του οργανισμού την οποία κατάρτισε η KPMG, ο κ. Χαννίδης είπε ότι η μελέτη έχει καταδείξει αλλαγές που πρέπει να γίνουν στη δομή του οργανισμού βάσει τμημάτων έτσι ώστε να γίνει πιο σύγχρονος, προσθέτοντας ότι το πιο σημαντικό είναι πως ο οργανισμός πρέπει να αποδώσει τα μέγιστα ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην εξυπηρέτηση της κοινωνίας.

Ανέφερε επίσης ότι στις αποφάσεις που έχουν ληφθεί “έχουν υπολογιστεί σε μεγάλο βαθμό οι παρατηρήσεις του Γενικού Ελεγκτή, οι οποίες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση”, και έχει ξεκινήσει η υλοποίηση των αποφάσεων αυτών.

“Οι μετακινήσεις δίνουν νέα πνοή στον Οργανισμό και θα μπορέσουν οι υπάλληλοι του ΚΟΤ που έχουν αναλάβει από χθες τα καινούργια τους καθήκοντα να οδηγήσουν τον οργανισμό σε μια καινούργια πορεία όπου θα μπορέσει να δώσει τα μέγιστα για το τουριστικό ρεύμα αλλά και για την οικονομία”, πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι πέρα της αλλαγής προσώπων γίνονται και αλλαγές διαδικασιών οι οποίες ακολουθούνταν όλα αυτά τα χρόνια και πρέπει να εκ μοντερνοποιηθούν για να ανταποκρίνονται στα σύγχρονα δεδομένα και της ΕΕ αλλά και γενικότερα της πολιτείας.

Αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε ιδιαίτερη πρόκληση όσον αφορά στους πολίτες σε σχέση με την εξασφάλιση αδειών στην επισιτιστική βιομηχανία και στα ξενοδοχεία, ο κ. Χαννίδης είπε ότι μέσα από το νέο οργανόγραμμα όλα αυτά διευθετούνται και θα μπορέσει ο οργανισμός με μια διαφορετική δομή να προσφέρει τα μέγιστα στην κοινωνία”.

Σε σχέση με τα επιδόματα του προσωπικού, ο ΓΔ του ΚΟΤ είπε ότι αυτό έχει καταγραφεί και στη μελέτη του Γενικού Ελεγκτή και αφορά όλη τη δημόσια υπηρεσία και πρόσθεσε ότι αυτή η διαδικασία ακολουθείτο τα τελευταία χρόνια τόσο στο ΥΠΕΞ αλλά και σε άλλους τομείς της Κυβέρνησης.

Εξήγησε ότι εκείνο που παρατηρείτο ως πρόβλημα στον ΚΟΤ είναι ότι το επιτόπιο προσωπικό που εργάζεται σε αυτές τις χώρες (Ιταλία, Αγγλία, Ρωσία ή άλλες χώρες) έχουν συμβόλαια ιδιωτικού δικαίου μαζί με τον οργανισμό και οι νομοθεσίες βάσει των οποίων καλύπτονται αυτά τα συμβόλαια είναι βάσει του δικαίου της χώρας όπου εργάζονται.

Τα δεδομένα, σύμφωνα με τον κ. Χαννίδη, εξετάζονται με τους νομικούς συμβούλους του οργανισμού ούτως ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή αφενός να εφαρμοστούν αυτά που θα πρέπει να εφαρμοστούν και αφορούν τα επιδόματα όλου του επιτόπιου προσωπικού που εργάζεται στο εξωτερικό στην Κυπριακή Δημοκρατία και αφετέρου να διασφαλιστούν ότι είμαστε σε σωστό νομικό πλαίσιο με τη νομοθεσία έκαστης χώρας.

Προοπτικές τουρισμού

Όσον αφορά τις προοπτικές του τουρισμού για την επόμενη χρονιά, ο κ. Χαννίδης είπε ότι όσον αφορά τη ρωσική αγορά ότι “εντοπίζονται πιθανές δυσκολίες λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η ρωσική Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το ΦΠΑ και της πρωτοφανής υποτίμησης στο ρούβλι έναντι του ευρώ”.

Ανέφερε ότι θα πρέπει να συνυπολογιστούν όλα αυτά τα δεδομένα ούτως ώστε ο ΚΟΤ να είναι δυνατός μετά τις αλλαγές αλλά και να δώσει τα μέγιστα στην οικονομία του τόπου.

Σε σχέση με πληροφορίες για πιθανή μείωση του τουριστικού ρεύματος από τη ρωσική αγορά, ο κ. Χαννίδης είπε ότι “επίσημα δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόβλεψη η οποία να προδιαγράφει την οποιαδήποτε μείωση”, προσθέτοντας ότι “αυτό που υπάρχει είναι υπολογισμοί από πλευράς ΚΟΤ
και φορέων τουρισμού στην Κύπρο όπου φαίνεται ότι από τα μέτρα που έχει πάρει η ρωσική Κυβέρνηση πιθανό να υπάρχει μείωση του τουριστικού ρεύματος από τη Ρωσία”.

Αναφερόμενος στα προβλήματα που πιθανό να επηρεάσουν το τουριστικό ρεύμα από τη Ρωσία, ο κ. Χαννίδης είπε ότι αυτά είναι η αύξηση από τη Ρωσία του ΦΠΑ στο 18%, τα προβλήματα με τη θεώρηση βίζας με τη Ρωσία και με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και η πρωτοφανής υποτίμηση στο ρούβλι έναντι του ευρώ, προσθέτοντας ότι “αυτά δημιουργούν πρόβλημα στην αγοραστική δύναμη των Ρώσων τουριστών και αυτά είναι που συνυπολογίζονται στη δράση που θα ακολουθήσει ο ΚΟΤ και οι φορείς τουρισμού”.

Ανέφερε επίσης ότι πρόσφατα υπήρξαν επαφές τόσο του ΚΟΤ όσο και του αρμόδιου Υπουργού με τουριστικούς πράκτορες από τη Ρωσία “ούτως ώστε να είμαστε σε θέση να δημιουργήσουμε σχέδια κινήτρων προς τους Ρώσους τουριστικούς πράκτορες τα οποία θα θεωρηθούν ως αντιστάθμισμα στη πιθανότητα μείωσης του ρωσικού τουριστικού ρεύματος προς την Κυπριακή Δημοκρατία”.

Είπε ακόμη ότι “η Ρωσία είναι δεύτερη μεγαλύτερη αγορά και δεν έχουμε περιθώρια οποιασδήποτε μείωσης και αυτό είναι θέμα που αφορά και την οικονομία του τόπου” και πρόσθεσε ότι “παράλληλα με τη στήριξη τόσο της αγγλικής όσο και της ρωσικής αγοράς, προχωρούμε σε εναλλακτικές λύσεις όπως η συνεργασία με μεγάλους Γερμανούς τουριστικούς πράκτορες για την ανάπτυξη της γερμανικής αγοράς ως αντιστάθμισμα καθώς και των σκανδιναβικών χωρών οι οποίες στήριξαν την οικονομία του τόπου μετά την εισβολή για μια περίπου 10ετία”.

Τέλος, ο ΓΔ του ΚΟΤ είπε ότι “ενθαρρυντικά είναι τα δεδομένα για συνεργασία με τις αραβικές χώρες ένεκα των προσπαθειών που είχε καταβάλει ο οργανισμός τα τελευταία χρόνια για τη διάνοιξη δρομολογημένων πτήσεων από τις αραβικές χώρες προς την Κύπρο”, προσθέτοντας ότι σε αυτό θα βοηθήσει και η περαιτέρω αλλαγή της πολιτικής της ΕΕ που θα ψηφιστεί στο Ευρωκοινοβούλιο σε σχέση με την αλλαγή της θεώρησης βίζας σε όλες τις τρίτες χώρες.

Πηγή: ΚΥΠΕ