Αναγνωρίζει τις σχέσεις ομοφυλοφίλων η κυβέρνηση Ρέντσι

{loadposition ba_textlink}

Η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντσι είναι έτοιμη να προωθήσει την αναγνώριση των μόνιμων σχέσεων ανάμεσα σε άτομα ίδιου φύλου, όπως αναφέρει, σήμερα, ο ιταλικός τύπος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες στις οποίες βασίζει τα σχετικά ρεπορτάζ της η δημόσια τηλεόραση της Rai, η ιταλική κεντροαριστερή κυβέρνηση θα υιοθετήσει, ως σημείο αναφοράς, το γερμανικό νομικό καθεστώς, ενώ το σχετικό μέτρο πρόκειται να λάβει το «ελεύθερο» από το υπουργικό συμβούλιο πριν από το τέλος του μηνός.

Σε ό,τι αφορά στην έγκρισή του από το κοινοβούλιο, αναμένεται να εκφρασθούν υπέρ το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα του Ρέντσι, η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, και το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο.

Το μικρό κόμμα Νέα Κεντροδεξιά, το οποίο μετέχει στην κυβέρνηση, μετά μια σειρά αντιρρήσεων θεωρείται πιθανό να συναινέσει στην υιοθέτηση της συγκεκριμένης λύσης, από την στιγμή που μεγάλο μέρος των σχολιαστών την χαρακτηρίζουν ως « προσεκτικό διπλωματικό συμβιβασμό». Δεν θα γίνεται αναφορά στην λέξη «γάμος» και δεν θα επιτρέπεται η υιοθεσία παιδιών από μέρους των ομοφυλόφιλων ζευγαριών, εκτός και αν ο ένας από τους δυο συντρόφους έχει αποκτήσει παιδί από προηγούμενη σχέση του.

Σε ό,τι αφορά όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα και υποχρεώσεις, δεν θα υπάρχει, ουσιαστικά, καμία διαφορά από τον θεσμό του γάμου. Όπως αναφέρει και η εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» υπάρχουν, όντως, μεγάλες πιθανότητες να δοθεί λύση σε ένα θέμα που απασχολεί εδώ χρόνια της κοινωνία της Ιταλίας, και επί του οποίου και το Βατικανό υιοθέτησε, πρόσφατα, νέα στάση, αναγνωρίζοντας την αξία, από ανθρώπινης και πρακτικής απόψεων, των δεσμών των ομοφυλόφιλων ζευγαριών.