Ο Αναστασιάδης είδε Ρέντσι και Βαν Ρομπέι

{loadposition ba_textlink}

Στο περιθώριο της δεύτερης μέρας των εργασιών της 10ης Συνόδου Κορυφής της ASEM, στο Μιλάνο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε σήμερα χωριστές διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Herman Van Rompuy και τον Ιταλό Πρωθυπουργό κ. Matteo Renzi.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, η συζήτηση επικεντρώθηκε στην κατάσταση που διαμορφώθηκε μετά την τουρκική οδηγία προς ναυτιλλομένους και την πρόθεση παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η γεώτρηση από την ΕΝΙ-Kogas στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στη συνάντηση επαναβεβαιώθηκε η ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων ενός κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δραστηριοποιείται βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ τονίστηκε η ανάγκη για απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών για τη γεώτρηση εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνομιλητές του συμφώνησαν να βρίσκονται σε επαφή και να αξιολογούν εξελίξεις, καθώς και όπως πραγματοποιήσουν νέα συνάντηση στο πλαίσιο του προσεχούς Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την ερχόμενη βδομάδα.