Αναστασιάδης – Ερντογάν… στα άκρα

{loadposition ba_textlink}

Η κλιμάκωση της έντασης ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία επί της ουσίας δεν αποτελεί έκπληξη για την Κυβέρνηση Αναστασιάδη. Άλλωστε, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η γειτονική χώρα είχε λάβει σχετική προειδοποίηση: Πώς αν δηλαδή η πλευρά Ερντογάν προχωρήσει σε προκλητικές κινήσεις, η κυπριακή πλευρά δεν θα μείνει με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά θα αντιδράσει. Εκεί οφείλεται και η αναστολή των διαπραγματεύσεων.

Η Δευτέρα 20 Οκτωβρίου αποτελεί καταλυτική ημερομηνία για την έκβαση τόσο του Κυπριακού, όσο και γενικότερα των σχέσεων ανάμεσα στις εμπλεκόμενες με το ΦΑ χώρες, αφού αποτελεί την έναρξη της παράνομης δέσμευσης από πλευράς Άγκυρας, περιοχής στην κυπριακή ΑΟΖ για να διεξαχθούν μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου σεισμογραφικές έρευνες από το σκάφος «Μπαρμπαρός».

Σαφής η επιθυμία της Τουρκίας για εισαγωγή του θέματος του ΦΑ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, κάτι που η κυπριακή πλευρά ούτε που συζητά, ασχέτως αν διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν είναι μόνο η Ελληνοκυπριακή πλευρά που θα επωφεληθεί από αυτό.

Ρωσία και Ισραήλ στέλνουν σαφές μήνυμα προς την Τουρκία με ασκήσεις στην ίδια περιοχή

Οι ασκήσεις πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας προγραμματίσθηκαν με έναρξη το πρωί της Δευτέρας 07.00 το πρωί σε μεγάλη θαλάσσια έκταση ανατολικά της Αμμοχώστου μεταξύ Κύπρου και Συρίας με χρήση ρουκετών, την ώρα που το Μπαρμπαρός με βάση το τουρκικό Navtex, βρίσκεται σε παρακείμενη περιοχή.

Με βάση το ΝΟΤΑΜ η Ρωσία δέσμευσε συνολικά θαλάσσια ζώνη έκτασης 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Τα δυτικά όρια της περιοχής που δεσμεύτηκε για τις ασκήσεις, ξεκινούν από σημείο σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από τον Απόστολο Αντρέα και φτάνει σε απόσταση μέχρι και 90 χιλιόμετρα από το Κάβο Γκρέκο. Αξίζει να σημειωθεί ότι εφάπτεται των ορίων της περιοχής που «δέσμευσε» η Τουρκία, για τις έρευνες του Μπαρμπαρός.

Τα ανατολικά όρια της περιοχής εκτείνονται μέχρι και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από τις ακτές της Συρίας μεταξύ Ταρτούς και Λατάκιας.

Να σημειωθεί ότι το Ρωσικό ΝΟΤΑΜ, αναφέρει σαφώς ότι στη περιοχή θα γίνουν δοκιμαστικές βολές με ρουκέτες και για τον σκοπό αυτό κατά το διάστημα των ασκήσεων η περιοχή θα κλείσει για την αεροπλοΐα σε ύψος μέχρι και 33.000 πόδια.

ΝΟΤΑΜ εκδόθηκε κι από το Ισραήλ, για την ίδια χρονική περίοδο, για αεροναυτικές ασκήσεις και καλύπτει τα όρια των τεμαχίων 2,3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε ισχύ βρίσκονται και βρετανικές ΝΟΤΑΜ, στο πλαίσια των αεροπορικών επιχειρήσεων σε Ιράκ και Συρία, με αποτέλεσμα να καλύπτονται μεγάλες περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ αλλά και χερσαίων περιοχών στο δυτικό τμήμα της Κύπρου.

Τουρκία: «Απέναντι» από Κύπρο, Ελλάδα, Αίγυπτο

Είναι φανερό πως η Τουρκία στην παρούσα φάση καταβάλλει προσπάθεια επίδειξης δύναμης μέσω διαφόρων πλευρών και τόπων, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει καταφέρει κάτι ουσιαστικό που θα την αναδείκνυε ηγέτη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η 1η Τριμερής Σύνοδος Κορυφής με τη συμμετοχή του Προέδρου της Αιγύπτου, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού στις 9 Νοεμβρίου, που αναγγέλθηκε τις προάλλες στην Αθήνα από τους Υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας κ. κ. Βενιζέλο και Κασουλίδη, ήταν αναμφισβήτητα είδηση που δεν την χαροποίησε.

«Η Αίγυπτος», γράφει χαρακτηριστικά η Μιλλιέτ, «δράττει την ευκαιρία της Κύπρου για τις έρευνες φυσικού αερίου στη Μεσόγειο που κάνει και διοργανώνει την συνάντηση αυτή με θέμα την ανακάλυψη των υδρογονανθράκων και τη θαλάσσια ασφάλεια». Ακόμα η τουρκική εφημερίδα γράφει ότι η ίδια η Αίγυπτος, η οποία έχει τεταμένες σχέσεις με την Τουρκία, πρότεινε στους Κυπρίους μία νέα κοινή στρατηγική στη Μεσόγειο.

Εξίσου μεγάλη δυσφορία έχει προκαλέσει στην Αγκυρα και το γεγονός ότι η κυπριακή πλευρά θα συνεργαστεί με το Λίβανο και την Ιορδανία στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, η Σαουδική Αραβία αποφάσισε να ανοίξει πρεσβεία στη Κυπριακή Δημοκρατία και σύμφωνα με την Μιλλιέτ, «γίνεται δεκτή με ικανοποίηση η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας, η οποία διατηρεί καλές σχέσεις με την Τουρκία».

Κι όλα αυτά, μόλις λίγα 24ωρα από την στιγμή που η Τουρκία επέστη συντριπτική ήττα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αποτυγχάνοντας να εκλεγεί στο Σ.Α. Στην τρίτη και τελική ψηφοφορία, η Ισπανία έλαβε 132 ψήφους, έναντι 60 της Τουρκίας. Οι δύο χώρες βρέθηκαν αντιμέτωπες σε δύο επαναληπτικές ψηφοφορίες, καθώς καμία εκ των δύο δεν κατόρθωσε να λάβει την πλειοψηφία των 2/3 των μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Ισπανία έλαβε στον πρώτο γύρο 121 ψήφους και η Τουρκία 109 ψήφους. Στο δεύτερο γύρο η Ισπανία έλαβε 120 ψήφους και η Τουρκία 79.

Γιατί η Τουρκία «πλεύρισε» την ΕΝΙ και όχι άλλη εταιρεία;

Τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι η κίνηση της Τουρκίας να δεσμεύσει περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ στην οποία δραστηριοποιείται η ιταλο-κορεατική εταιρεία ENI-KOGAS αποτελεί προσπάθεια για κλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο, σε μια στιγμή εξαιρετικά κρίσιμη και ιδιαίτερη, τόσο για την Κύπρο και την Τουρκία χωριστά, όσο και σχετικά με τον ρόλο τους στο ευρύτερο γεω-πολιτικό σκηνικό.
Η κίνηση, βεβαίως, έχει προκαλέσει σωρεία σχολίων, αναλύσεων και συμπερασμάτων, ωστόσο καλό θα ήταν να αναλογιστεί κανείς τρία εξαιρετικά σημαντικά στοιχεία, που οφείλει να χρησιμοποιήσει στην βάση κάθε σκέψης και στρατηγικής.

Πρώτον: Γιατί η Τουρκία στόχευσε τα οικόπεδα 2, 3 και μέρος του 9 στα οποία δραστηριοποιείται η ENI και όχι σε κάποιο άλλο, όπως το οικόπεδο 12 της Noble, το οποίο είναι Αμερικανικών συμφερόντων, ή παραπλεύρως σε περιοχή της Ισραηλινής Delek; ‘Η ακόμη ακόμη στα 10 και 11 της γαλλικής Total;

Δεύτερον: Ο πόλεμος της Ουκρανίας είχε σαν άμεση συνέπεια την προσπάθεια της Ε.Ε. να αναζητήσει μια νέα χώρα διαμετακομιστικού φορέα ως προς το Φυσικό Αέριο από την Κασπία και την Μέση Ανατολή. Συνεπώς, γιατί η Τουρκία δεν αναλογίζεται τις συνέπειες των προβλημάτων που της επιφέρει μια τέτοια κίνηση; Πρόβλημα αξιοπιστίας και σταθερότητας για την Τουρκία σε αυτήν την φάση μπορεί να πλήξει τομείς καίριους για το μέλλον της γειτονικής χώρας.

Τρίτον: Η κατάσταση στις γειτονικές προς την Τουρκία χώρες, όπως το Ισραήλ, η Αίγυπτος και ο Λίβανος, (που σε αυτήν την φάση ίσως να είναι και ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος για τον Ταγίπ Ερντογάν) δεν αφήνουν πολλά περιθώρια, πέραν του να επιδειχθεί η Τουρκία ότι εκείνη «κάνει κουμάντο», τόσο στα σύνορά της αλλά και στο εσωτερικό της όποτε το θελήσει.
Τελικά, όμως είναι έτσι;

Σε αυτήν την φάση, το βέβαιον είναι πως η Κύπρος δεν θα αφήσει την Τουρκία να κάνει ό,τι εκείνη θεωρεί πως την συμφέρει προκειμένου να επωφεληθεί από τους φυσικούς πόρους, τους υδρογονάνθρακες και κυρίως τα έσοδα από αυτά, όταν και όποτε έλθουν. Εχει λάβει εξαιρετική στήριξη από διάφορες πλευρές, καθώς το ΦΑ ανήκει στο αναγνωρισμένο Κράτος, αλλά φυσικά και δεν θα είναι το μόνο που θα επωφεληθεί, επί της ουσίας, όμως, καμια έμπρακτη δράση προς την προκλητική πολιτική των Τούρκων, αν και σε παρασκηνιακό επίπεδο, οι πληροφορίες του 24Η αναφέρουν ότι υπάρχει σειρά διπλωματικών ενεργειών, που δύσκολα αποκαλύπτονται.

Η αδιαλλαξία τόσο από την Κυπριακή, όσο και από την Τουρκική πλευρά είναι δεδομένες, (αν και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίσει πώς θα αντιδράσει η Διεθνής Κοινότητα). Οπως και το γεγονός των τεράστιων διαφωνιών ανάμεσα σε Τουρκική και τ/κ πλευρά.

Όσο για το εάν η Κύπρος διαθέτει πλωτά μέσα για να απαντήσει σε όποια πρόκληση… αυτό δεν μένει παρά να φανεί.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα “24” που κυκλοφόρησε την Κυριακή 19/10/2014