Αναστάτωση μεταξύ των χειρουργών

{loadposition ba_textlink}

Με επιστημονικοφανείς διαδικασίες συνεχίζεται η προσπάθεια εξεύρεσης τρόπων αγοράς υπηρεσιών από συγκεκριμένο γιατρό σχετικά με τις επεμβάσεις ήπατος και χοληφόρων. Όπως έγκυρα πληροφορούμαστε, η Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας και ο Προϊστάμενος της Χειρουργικής Κλινικής του ΓΝΛ, απέστειλαν επιστολές προς τους χειρούργους του Δημοσίου και του Ιατροσυμβουλίου ζητώντας τους να τους ενημερώσουν αν είναι σε θέση να διενεργούν αυτές τις επεμβάσεις.

Όπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι η ενέργεια αυτή έχει σαν στόχο την υλοποίηση των σχεδιασμών κάποιων με στόχο την αγορά υπηρεσιών και κατ επέκταση την εξυπηρέτηση συμφερόντων συγκεκριμένων κύκλων παροχής ιατρικών υπηρεσιών. Η παρέμβαση αυτή, όπως μας εξήγησαν ανώνυμες πηγές, πιθανόν να δημιουργεί θεμα δεοντολογίας καθώς κανένας δεν έχει δικαίωμα να στερεί από οποιονδήποτε γιατρό την άσκηση χειρουργικών πράξεων.

Ταυτόχρονα, τίθεται και θέμα ευθύνης σε περίπτωση που γιατροί του δημοσίου συνεναίσουν στις υποδείξεις των προισταμένων τους για την αγορά τέτοιων υπηρεσιών καθότι οι επεμβάσεις των χοληφόρων είναι επεμβάσεις ρουτίνας. Πάντως, μεταξύ των χειρουργών τόσο του δημόσιου όσο και του ιδιωτικού τομέα, επικρατεί έντονη αναστάτωση και ζητούν από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο ξεκάθαρη τοποθέτηση επί του θέματος.

Οι προσπάθειες εξεύρεσης νέων τρόπων υλοποίησης των σχεδιασμών κάποιων για αγορά των συγκεκριμένων υπηρεσιών υγείας, άρχισε μετά τη δημοσιοποίηση του θεματος την περασμένη Κυριακή από την «24» σχετικά με τις αδιαφανείς διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Μετά από την δημοσιοποίηση της είδησης, έντονη ήταν η αντίδραση της Αναπληρώτριας Γενικής Διευθύντριας του Υπουργείου Υγείας Χριστίνας Γιαννάκη η οποία θορυβήθηκε από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και φαίρεται να δήλωσε σε κύκλους στο υπουργείο ότι εξαπατήθηκε αναφορικά με τους χειρισμούς του όλου θέματος.

Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν την αποστολή των συγκεκριμένων επιστολών από τον Προϊστάμενο των χειρούργων, είχε ενημερωθεί το Υπουργείο από μεγάλο ιδωτικό νοσηλευτήριο της Λευκωσίας, ότι είναι έτοιμο να προσφέρει αυτού του είδους τις υπηρεσίες. Το γεγονός αυτό μολις έγινε γνωστό στους κύκλους των ιδιωτών γιατρών ιδιαίτερα του χειρουργικού τομέα, προκάλεσε αντιδράσεις, γιατί θεωρήθηκε ότι ενισχύονται τα κυκλώματα που ήδη υπάρχουν, όπως συμβαίνει και σε άλλες ειδικότητες όπως η καρδιοχερουργική. Διερωτήθηκαν παράλληλα, πως τέτοιες επεμβάσεις ρουτίνας όπως είναι οι χολοκυστεκτομές, βαφτίζονται ως εξειδικευμένες και ποιούς εξυπηρετεί αυτό.

Η Διεύθυνση του υπουργείου ζήτησε πάντως εξηγήσεις για τα γεγονότα, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι επηρεαζόμενοι γιατροί απέστειλαν επιστολές προς το υπουργείο σύμφωνα με τις οποίες εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τον πόλεμο που δέχονται απο συναδέλφους τους.

Μετά τα νέα δεδομένα που δημιουργήθηκαν και άλλα ιδιωτικά κέντρα καθώς και Κύπριοι γιατροί που βρίσκονται στο εξωτερικό, εκφράζουν την ετοιμότητά τος να προσφέρουν υπηρεσίες προς το κράτος για την διενέργεια αυτών των επεμβάσεων. Οι αρμόδιοι ωστόσο, προσπαθούν εναγωνίως να βρούν άλλη διέξοδο.
Είναι πάντως αξιοπερίεργος, ο τρόπος που παρακάμπτονται από τους ίδιους τους συναδέλφους τους, οι γιατροί του δημοσίου οι οποίοι μπορούν και δήλωσαν πολλές φορές την ετοιμότητά τους να να διενεργούν αυτές τις επεμβάσεις. Κάποιοι από αυτούς μάλιστα, εδώ και χρόνια κάνουν επεμβάσεις ήπατος και χοληφορων.

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα “24” που κυκλοφόρησε την Κυριακή 19/10/2014