Αναβλήθηκε λόγω απουσίας του Γεν. Εισαγγελέα η συζήτηση του θέματος Χ.Γιωρκάτζη

{loadposition ba_textlink}

Αναβλήθηκε λόγω της απουσίας του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας η συζήτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών του θέματος της συγγένειας της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας με νομικούς συμβούλους που ανέλαβαν την εκπροσώπηση του ομίλου Μαρφίν, η οποία ενάγεται από τη Διαχειρίστρια της πρώην Λαϊκής.

Στη συνεδρία κλήθηκε και παρέστη η Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, αλλά ο Γενικός Εισαγγελέας με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής ενημέρωσε ότι δεν θα παραστεί διότι το συγκεκριμένο θέμα δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά του στην απουσία οποιασδήποτε νομικής διαδικασίας.

«Το υπό συζήτηση θέμα, το οποίο αφορά στην οποιανδήποτε σχέση ή διασύνδεση ενός κρατικού αξιωματούχου με ιδιώτη δικηγόρο και/ή τις επαγγελματικές του δραστηριότητες ως θέμα πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων, δεν είναι θέμα το οποίο, στην απουσία οποιαδήποτε νομικής διαδικασίας, εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Γενικού Εισαγγελέα ή εγείρει καθήκον του Γενικού Εισαγγελέα να εκφέρει άποψη ή γνώμη ή να προβεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κληρίδης.

Μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν δυσφορία για τη μη παρουσία του Κώστα Κληρίδη και ειδικά για την αναφορά ότι το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του την ώρα που ο ίδιος τοποθετήθηκε δημοσίως για το θέμα του κατά πόσον η συγγένεια της κ. Γιωρκάτζη εγείρει θέμα ασυμβίβαστου.

«Τα μέλη της Επιτροπής έκριναν ότι είναι αναγκαία η παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος θα μας καθοδηγήσει στη διεξαγωγή του κοινοβουλευτικού ελέγχου και ο Γενικός Εισαγγελέας έχει κάνει τοποθέτηση δημόσια επί του θέματος», ανέφερε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Φειδίας Σαρίκας.

Όπως είπε, «δεν πρέπει να αφήσουμε να αιωρούνται σκιές γιατί η κ. Γιωρκάτζη ως Διοικητής της ΚΤΚ και Πρόεδρος της Αρχής εξυγίανσης έχει σημαντικό ρόλο στις διαδικασίες κάθαρσης και εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος».

Σημείωσε ότι το θέμα της παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα στη συνεδρία, αλλά γενικότερα της παρουσίας των εκπροσώπων της Νομικής Υπηρεσίας στις επιτροπές της Βουλής θα συζητηθεί ευρύτερα στη σύσκεψη των Αρχηγών ή εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων την ερχόμενη Πέμπτη.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ανδρέας Κυπριανού είπε ότι η συνεδρία διεκόπη λόγω της μη παρουσίας του Γενικού Εισαγγελέα.

Χαρακτηρίζοντας το όλο θέμα ως σοβαρό και εξόχως πολιτικό, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «θεωρώ πως το θέμα αυτό θα εξεταστεί με καταληκτική απόφαση για το πώς προχωρούμε επί του θέματος».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως ο Γενικός Εισαγγελέας και ρόλο έχει να διαδραματίσει και σημαντική είναι η άποψη για τα θέματα που συζητούνται και πρόσθεσε πως θα καταβληθεί προσπάθεια να γίνει νέα συνεδρία με την παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα.

Ο κ. Δαμιανού είπε ότι εγείρεται θεσμικό ζήτημα, προσθέτοντας πως η κ. Γιωρκάτζη, προστατεύοντας τον θεσμό του Διοικητή έπρεπε η ίδια να το αναγνωρίσει και συμπλήρωσε ότι και ο Γενικός Εισαγγελέας τοποθετούμενος ήδη δύο φορές δημόσια έπρεπε να πάρει θέση.

Ερωτηθείς, ο κ. Δαμιανού είπε ότι αυτό δεν σημαίνει πως κ. Γιωρκάτζη θα πρέπει να παραιτηθεί.
Είπε ότι το θέμα πρέπει να τύχει κοινοβουλευτικού ελέγχου «επειδή έχουν έρθει κοντά μας συγκεκριμένες ανησυχίες που αφορούν το ενδεχόμενο απόσυρσης της υπόθεσης ενώπιον των κυπριακών δικαστηρίων κατά της Μαρφίν».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν δήλωσε πως η παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα «είναι απαραίτητη, ιδιαίτερα σε τόσο σημαντικά ζητήματα και σε ζητήματα που άπτονται των θεσμών» και σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα αφορά τη μεγαλύτερη ή ίσως από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που καταχωρήθηκαν στην Κύπρο, με αγωγές €4,5 δις που καταχωρήθηκαν εναντίον του Ανδρέα Βγενόπουλου και αντίστροφα, εννοώντας την προσφυγή του κ. Βγενόπουλου κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Δε αρκεί ότι η γυναίκα του Καίσαρα πρέπει να είναι τίμια αλλά και να φαίνεται», είπε και παρατήρησε πως «είναι αφέλεια να ισχυρίζεται κάποιος ότι επειδή η Κύπρος είναι μικρή οι συγγένειες δεν επηρεάζουν τις όποιες διαδικασίες».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης είπε πως το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί σε νέα συνεδρία στην παρουσία και του Γενικού Εισαγγελέα.

«Η Επιτροπή Θεσμών αποφάσισε να παραπέμψει το θέμα στη σύσκεψη αρχηγών για να συζητηθεί στη γενική του μορφή πότε έρχεται ο Γενικός Εισαγγελέας στη Βουλή για ποια θέματα και με ποια διαδικασία», πρόσθεσε.

Τέλος, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης είπε πως τίθεται θεσμικό ζήτημα από την άρνηση του Γενικού Εισαγγελέα να παραστεί στη συνεδρία.

Αναφέρθηκε στη δημόσια τοποθέτηση του Γενικού Εισαγγελέα ότι θα πρέπει να υπάρχει σχετική ενοχή στα θέματα του οικογενειακού ασυμβίβαστου λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος της χώρας.

Είναι απορίας άξιο αν το μέγεθος της χώρας περιορίζει και το εύρος και βάθος των θεσμικών αρχών, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ