Ανησυχούν οι γονείς στη Γερμανία από ένταξη εφήβων στους Τζιχαντιστές

 

{loadposition ba_textlink}

Στη Γερμανία λειτουργούν συμβουλευτικές τηλεφωνικές γραμμές μη κυβερνητικών οργανώσεων οι οποίες παρέχουν συμβουλές και βοήθεια, κυρίως σε γονείς, οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία ότι τα παιδιά τους πιθανόν να ενταχθούν στις τάξεις των Τζιχαντιστών.

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό Spiegel, οι νεαροί αλλάζουν ξαφνικά συμπεριφορά, παρέες και συνήθειες και συχνάζουν με Μουσουλμάνους, ενώ επισκέπτονται μουσουλμανικά τεμένη, όπου ακούνε κηρύγματα και ασπάζονται το Κοράνι. Συνήθως, πρόκειται για αγόρια αλλά υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις με κορίτσια τα οποία ζητούσαν να εργαστούν δήθεν ως νηπιαγωγοί στη Συρία. Πολλές φορές οι Ισλαμιστές εντοπίζουν έφηβους μέσα από δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης και προσπαθούν να τους δελεάσουν με διάφορους τρόπους.

Η Κλαούντια Ντάντσκε, η οποία χειρίζεται τηλεφωνική γραμμή στο Βερολίνο, είπε ότι λαμβάνει πολλά τηλεφωνήματα από ανήσυχους γονείς, ιδιαίτερα μετά την άνοδο του Ισλαμικού Κράτους. Πολλοί αναφέρουν ότι τα παιδιά τους εκφράζουν επιθυμία να επισκεφθούν χώρες όπως η Συρία.

Οπως είπε, συμβουλεύει τους γονείς να ακούνε τα παιδιά τους και να συζητούν μαζί τους προκειμένου να τους εμπιστευτούν τις σκέψεις τους για να μπορέσουν στη συνέχεια να λάβουν μέτρα προτού να είναι αργά.

Σε έντεκα περιπτώσεις η Ντάντσκε κατάφερε να επιστρέψουν οι έφηβοι στην παλιά τους ζωή. Σε τρεις όμως περιπτώσεις, όπως είπε, ήταν ήδη αργά καθώς έχασαν τη ζωή τους πολεμώντας στους κόλπους των Τζιχαντιστών.

Οσον αφορά τους λόγους που οδηγούν τους έφηβους στους Τζιχαντιστές, είπε ότι οι λόγοι είναι διαφορετικοί και περιλαμβάνουν προσωπικά προβλήματα στην οικογένεια, το σχολείο, τον περίγυρο, αλλά και η ανάγκη να ανήκουν κάπου.

Πηγή: KYΠΕ