Ανώτατο: Αντισυνταγματικά και τα 4 νομοθέτηματα

{loadposition ba_textlink}

Αντισυνταγματικά έκρινε το Ανώτατο Δικαστήριο τα νομοσχέδια που είχε ψηφίσει η Βουλή για τις εκποιήσεις και για τα οποία έκανε αναφορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Οι αναφορές που έγιναν στο Ανώτατο αφορούν τα νομοθετήματα:

1. O περί της Αναστολής Είσπραξης Οφειλών, Προστασίας της Κύριας Κατοικίας και της Επαγγελματικής Στέγης και της Ρύθμισης Άλλων Συναφών Θεμάτων (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος του 2014.

2. Ο περί Απαλλαγής Εγγυητών από την Εγγύηση Εκπλήρωσης της Υπόσχεσης ή της Υποχρέωσης Χρέους Μετά την Εκποίηση Ενυπόθηκου Ακινήτου Νόμος του 2014.

3. Ο περί Απαλλαγής Ενυπόθηκου Οφειλέτη και Εγγυητών από την Εγγύηση Εκπλήρωσης της Υπόσχεσης ή της Υποχρέωσης Χρέους Μετά την Εκποίηση Ενυπόθηκου Ακινήτου Νόμος του 2014.

4. Ο περί Αναστολής της Ισχύος του περί Μεταβιβάσεως και Υποθηκεύσεως Ακινήτων (Τροποποιητικού) Νόμου του 2014, Νόμος του 2014.

Παραβίαση της αρχής διάκρισης των εξουσιών, καθώς και των άρθρων του Συντάγματος που αφορούν την ελευθερία του συμβάλλεσθαι και το δικαίωμα πρόσβασης στα δικαστήρια εντόπισε ομόφωνα η πλήρης Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε κάποια από τα άρθρα των 4 νομοθετημάτων για τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε προχωρήσει σε αναφορές.

Ανακοινώνοντας τις γνωματεύσεις του Ανωτάτου για κάθε αναφορά ξεχωριστά, ο Πρόεδρός του Μύρωνας Νικολάτος ανέφερε ότι από τη στιγμή που εντοπίστηκαν παραβιάσεις σε άρθρα που αποτελούν τον πυρήνα του κάθε νομοθετήματος δεν εξετάστηκε η αντισυνταγματικότητα άλλων άρθρων.

Δηλώσεις του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την απόφαση του ανωτάτου

«Η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποδεικνύει πόσο ορθά άσκησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τα συνταγματικά του δικαιώματα» είπε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος.

Την ίδια ώρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας «θέλει να τονίσει ότι δεν θεωρεί ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αφήνει νικητές και ηττημένους. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι «Αντίθετα, η απόφαση αποκαθιστά τη συνταγματική τάξη και την ίδια ώρα επιτρέπει την απρόσκοπτη συνέχιση του τόσο αναγκαίου προγράμματος για τη στήριξη της κυπριακής οικονομίας.

Αυτή η ώρα είναι η ώρα της ευθύνης, της συναίνεσης και της συνεργασίας Κυβέρνησης και πολιτικών δυνάμεων ώστε να διαμορφωθεί ένα ισχυρό και αποτελεσματικό πλαίσιο αφερεγγυότητας που θα εξασφαλίζει ακόμη περισσότερο τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού και την κύρια κατοικία όσων χρειάζονται την προστασία της Πολιτείας».

ΥΠΟΙΚ: “Θετική η απόφαση”

Στο χέρι μας είναι να διαχειριστούμε την κατάσταση στο εσωτερικό δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Όπως ανάφερε θα πρέπει να διαχειριστούμε με υπευθυνότητα για πλήρους ανάκτησης της εμπιστοσύνης στην Κυπριακή οικονομίας και είμαστε σε αναμονή της απόφασης τη Βουλής.

Μετά από αυτή την εξέλιξη όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης “αναμένεται να τεθεί το θέμα της εκταμίευση της επόμενης δόσης στο Eurogroup που είναι προγραμματισμένο να γίνει την επόμενη εβδομάδα στη Φραγκφούρτη”.