Άντρος Κυπριανού: “Ο Αναστασιάδης έχει αποτύχει παταγωδώς”

{loadposition ba_textlink}

Συνέντευξη στους: Γιώργο Γράβαρη και Φίλιππο Σιακαβάρα

Το ΑΚΕΛ πέρασε στην αντιπολίτευση από τις αρχές του 1013. Ο Γ.Γ. του κόμματος Άντρος Κυπριανού, στο πρώτο μέρος της συνέντευξής του στην «24», μιλάει για όλους και για όλα:

* Ασκεί κριτική στον Νίκο Αναστασιάδη και την κυβέρνησή του.

* Κάνει λόγο για λάθη στο Κυπριακό, την Οικονομία, την διαχείριση των φυσικών πόρων της Κύπρου

* Μιλά ανοιχτά για τις εκποιήσεις, την καθημερινότητα των πολιτών, τις πολλαπλές συντάξεις, τις σχέσεις του κόμματος με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, τον «πόλεμο» σε βάρος του Δημήτρη Χριστόφια και της κυβέρνησής του.

* Εξηγεί γιατί και σε ποια θέματα στηρίζει τον Νίκο Αναστασιάδη, αναγνωρίζει τα λάθη του ΑΚΕΛ και αναφέρεται για το «δώρο» του Νίκου Αναστασιάδη προς την κυβέρνηση Σαμαρά, ύψους περίπου 4.5 δις

24: Θα θέλαμε μια συνολική εκτίμηση για τα μέχρι στιγμής πεπραγμένα της κυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη.

«Κάθε κυβέρνηση πρέπει να αξιολογείται με τις υποσχέσεις που δίνει προεκλογικά και αν θα έκρινα το πως έχει χειριστεί ο κ. Αναστασιάδης το Κυπριακό, θα έλεγα ότι έχει αποτύχει παταγωδώς. Να υπενθυμίσω ότι προεκλογικά, τόσο στο Κυπριακό όσο και στα θέματα της οικονομίας, ο κ. Αναστασιάδης επέμενε πως αν έχεις πειστικές προτάσεις , αν μπορείς να προσφέρεις εναλλακτικές λύσεις σε αυτό το οποίον απαιτείται, εάν έχεις φίλους και εάν έχεις ικανότητες να πείσεις, μπορείς να πετύχεις πάρα πολλά πράγματα. Ασκούσε μάλιστα πολύ έντονη κριτική στον Δημήτρη Χριστόφια και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό αλλά και στα ζητήματα της οικονομίας. Θα έλεγα λοιπόν ότι στο Κυπριακό ενώ έχουν παρέλθει δύο χρόνια, όχι απλά δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστική διαπραγμάτευση και δεν έχει γεφυρωθεί το χάσμα που υπήρχε μεταξύ προηγουμένως, αλλά αντιθέτως έχει διευρυνθεί πολύ περισσότερο και καθίσταται πολύ πιό δύσκολη η προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Στα ζητήματα της οικονομίας οι υποσχέσεις που έδωσε ήταν πάρα πολλές. Μας έλεγε ότι είχε δύο δάνεια, τα οποία θα χρησιμοποιούσε για μια χρονική περίοδο μέχρι να συζητήσει με τους εταίρους μας στη Ε.Ε. τους οποίους θα έπειθε να έρθουν με καλύτερο μνημόνιο. Αντί τούτου σε 15 μόνο μέρες από τότε που ανέλαβε επιβλήθηκαν στη Κύπρο και τον Κυπριακό λαό πρωτόγνωρα, εξοντωτικά μέτρα τα οποία δημιούργησαν προβλήματα στην κυπριακή οικονομία και κατ’ επέκτασης σε βάρος του κόσμου. Έδωσε υποσχέσεις ότι δεν θα γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, τις οποίες μάλιστα έδωσε με επιστολή του προς τους εργαζόμενους στους ημικρατικούς οργανισμούς και την οποία αναίρεσε με την μεγαλύτερη ευκολία μετεκλογικά. Υποσχέθηκε ότι θα προστατευθεί ο κόσμος και αντί αυτού βλέπουμε τον κόσμο να είναι σήμερα μετέωρος, οι μισθοί να έχουν μειωθεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό, οι συντάξεις έχουν μειωθεί δραματικά, ενώ έχει τεθεί επί τάπητος ένα τεράστιο θέμα, αυτό της εκποίησης περιουσιών που μπορεί αφενός να μείνει κόσμος στο δρόμο και αφετέρου να ξεπουληθούν περιουσίες των πολιτών σε ξένα κεφάλαια. Δεν διαφαίνεται ότι θα υπάρξει επανεκκίνηση της οικονομίας σύντομα, δεν έχουμε μέτρα ανάπτυξης, όπως είχε υποσχεθεί προεκλογικά και όλα αυτά έχουν διαμορφώσει δεδομένα που είναι πάρα πολύ αρνητικά. Αλλά και στο φυσικό αέριο οι χειρισμοί που έγιναν δεν είναι προς την σωστή κατεύθυνση, αφού η συνολική πολιτική που έχει χαράξει η προηγούμενη κυβέρνηση «ξηλώθηκε» και αντί να γίνει η Κύπρος ενεργειακή περιφερειακή δύναμη, τώρα έχει μετατραπεί στον «παρία» της υπόθεσης, αφού οι εταιρείες έχουν τον πρώτο λόγο γι’ αυτά τα ζητήματα και ειλικρινά δεν ξέρω ποιές θα είναι οι προοπτικές της Κύπρου στα ενεργειακά θέματα, αν και εφόσον δεν επιλυθεί το Κυπριακό».

24: Θεωρείτε ότι έχει απομονωθεί η Κύπρος;

«Θεωρώ ότι η Κύπρος έχει απομακρυνθεί από διάφορα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η κυβέρνηση τονίζει φορτικά το «ανήκομεν εις την Δύση», ένα σύνθημα της δεκαετίας του ’60. Δεν μπορούμε να το επαναλαμβάνουμε 50 χρόνια μετά και με τις εμπειρίες που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια. Για παράδειγμα η Γερμανία που είναι η ‘ατμομηχανή’ της Ευρωπαϊκής οικονομίας, έχει επενδύσεις 90 δις στη Ρωσία. Πώς είναι δυνατόν, λοιπόν, η κυβέρνηση να περιορίζει τα ρωσικά συμφέροντα και να λέει ότι θα τα αντικαταστήσει με αμερικανικά συμφέροντα; Αυτή είναι μια κοντόφθαλμη πολιτική και το βλέπουμε τώρα με τις απειλές που εκφράζει η Τουρκία. Δεν είδαμε τον στρατηγικό μας εταίρο όπως μας είπαν οι κύριοι Αναστασιάδης και Biden να αντιδρά».

24: Συμφωνείτε με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην αναστολή των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, λόγω των τουρκικών προκλήσεων;

«Πρέπει κατ’ αρχήν να σας πω ότι η τελευταία ενέργεια της Τουρκίας έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενη πρόκληση, διότι η Τουρκία έχει δεσμεύσει όλη την νότια θαλάσσια περιοχή της Κύπρου μέχρι και το Ακρωτήρι, κάτι που στο παρελθόν ουδέποτε έχει συμβεί. Το κάνει αυτό λέγοντας ότι εξυπηρετεί τα τουρκοκυπριακά συμφέροντα. Παραλογισμός. Στην πραγματικότητα εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα. Γι’ αυτό ακριβώς σας είπα προηγουμένως ότι διερωτώμαι αν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το Κυπριακό, κατά πόσο θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε τον φυσικό πλούτο που έχουμε και ποιά θα είναι η στάση της Τουρκίας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ως ΑΚΕΛ δηλώσαμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι διαφωνούμε με τον τερματισμό των διαπραγματεύσεων, αλλά αφού αποφάσισε την αναστολή των διαπραγματεύσεων το ΑΚΕΛ θα τον στηρίξει. Κληθήκαμε να στηρίξουμε αυτή την απόφαση του Προέδρου, όμως η επιστροφή μας στις διαπραγματεύσεις χωρίς να γίνει κάποια κίνης απο την Τουρκία θα ήταν λάθος, αφού κάτι τέτοιο θα έθρεφε περισσότερο την τουρκική αδιαλλαξία».

24: Πως σχολιάζετε αυτό που ζήτησε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος να κλείσουν τα οδοφράγματα;

«Νομίζω με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων ότι δεν θα μας περνούσαν για σοβαρούς. Νομίζω ότι οι ενέργειές μας θα πρέπει να αναδεικνύουν το δίκαιό μας και να κερδίζουμε στήριξη από την διεθνή κοινότητα. Ενέργειες που θα ικανοποιούν το δικό μας αίσθημα και συναίσθημα, δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση των εθνικών μας θεμάτων».

24: Η κυβέρνηση εκπέμπει μια σιγουριά στο θέμα της οικονομίας και πως θα βγούμε σύντομα απ’ το μνημόνιο. Συμμερίζεστε αυτή την αισιοδοξία;

«Διαφωνώ πλήρως. Από τις 6 Σεπτεμβρίου που ψηφίστηκε ο νόμος για τις εκποιήσεις έχει καταρριφθεί ένας μύθος, ότι δηλαδή αν ψηφίσουμε κάτι που δεν συμφωνεί η Τρόικα καταρρέει το πρόγραμμα, καταρρέει η κυπριακή οικονομία και επιστρέφουμε στην περίοδο του Μάρτη του 2013. Λέει ψέμματα η κυβέρνηση όταν εκβιάζει την κοινή γνώμη, γιατί περί αυτού πρόκειται. Απ’ την μιά εκβιάζει και απ’ την άλλη λέει ότι τα πράγματα πάνε ελαφρώς καλύτερα απ’ ό,τι περιμέναμε, οπότε γιατί ανησυχείτε; Δεν ενδιαφέρει τι περίμενε η κυβέρνηση και πώς εξελίσσεται η οικονομία, αλλά το πως επηρεάζει τον λαό. Ακόμα και τα στοιχεία που επικαλείται η κυβέρνηση ως επιχείρημα είναι εναντίον της. Ένα παράδειγμα: κατηγορούσαν τον Δημήτρη Χριστόφια ότι είχε ανεβάσει το χρέος της χώρας. Το χρέος της χώρας το 2013 έχει φτάσει το 106% και η πρόβλεψη για το 2015 μιλάει για χρέος άνω του 120% που είναι το όριο και πλέον δεν είναι διαχειρίσιμο. Την ίδια στιγμή κάποιοι εν μέσω κρίσης γίνονται πλουσιότεροι, πολλοί γίνονται ακόμα φτωχότεροι και η ανεργία βρίσκεται στο 18%, χάνονται μισθοί και συντάξεις. Όλα αυτά μαζί με τις ιδιωτικοποιήσεις και τις εκποιήσεις περιουσιών μας λένε ότι κάθε άλλο παρά πάμε καλά. Η κατάσταση είναι πολύ κακή και μην ξεχνάμε πως όταν φύγουμε από το μνημόνιο τι μένει πίσω. Οι υποχρεώσεις της χώρας έναντι της δανεικής σύμβασης θα μείνουν, θα είμαστε υπό στενό έλεγχο και παραμένουν οι υποχρεώσεις μας προς την οικονομική σύγκλιση με τις ντιρεκτίβες της Ε.Ε.».

24: Το 2012 είχατε κάνει μια δήλωση στην «24» για την οξύτητα των μέτρων που θα επιβάλλονταν στη Κύπρο.

«Είχα πει τότε πως αν τα μέτρα θα ήταν τόσο επώδυνα, δεν αποκλείουμε την έξοδο την ζώνη του ευρώ. Τα μέτρα που επιβλήθηκαν τελικά ξεπερνούσαν κατά πολύ τα επώδυνα. Το κούρεμα των καταθέσεων και η διάλυση του χρηματοπιστωτικού συστήματος στη Κύπρο είναι αυτό που έχει προκαλέσει την μεγαλύτερη αστάθεια στην κυπριακή οικονομία. Γι’ αυτό δεν υπάρχει ανάπτυξη, δεν δίνονται δάνεια, τα επιτόκια είναι πολύ υψηλά και δεν συμφέρει σε κανέναν να δανείζεται, δεν προσελκύουμε επενδύσεις λόγω της αστάθειας στο τραπεζικό σύστημα κι αυτό σκοτώνει την κυπριακή οικονομία και έτσι δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη. Η κυβέρνηση, λοιπόν, θα έπρεπε να μελετήσει κάποιες εναλλακτικές λύσεις. Είχαμε λύσεις, είχαμε προτάσεις και λύσεις τις οποίες δυστυχώς η κυβέρνηση δεν θέλησε καν να συζητήσει. Εμείς τότε δεν είχαμε πει έξοδο από την Ε.Ε. αλλά έξοδο από το ευρώ σε συνεννόηση με την Ε.Ε.».

24: Που βλέπετε να πηγαίνει το θέμα με τις εκποιήσεις, ποιά κατάληξη θα έχει, αφού η Τρόικα αρνείται να δώσει την επόμενη δόση;

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Εάν το Ανώτατο εγκρίνει τις αναφορές του Προέδρου Αναστασιάδη είμαστε έτοιμοι να καταθέσουμε πρόταση νόμου στη Βουλή με την οποία θα ζητάμε την αναστολή της κύριας νομοθεσίας. Η Τρόικα μας εκβιάζει και θα εξακολουθήσει να εκβιάζει γιατί είμαστε και αδύνατοι αυτή την στιγμή. Σας θυμίζω ότι τον Μάρτιο του 2013 το ΑΚΕΛ και άλλα πολιτικά κόμματα επιμέναμε ότι δεν έπρεπε να πουληθούν τα παραρτήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα. Τελικά κάτω από τον εκβιασμό της Τρόικα πουλήθηκαν και το κυπριακό κράτος ζημίωσε περίπου 3,5 δις. και το χειρότερο απ’ όλα αποκόψαμε την δυνατότητα που είχαμε να διαπραγματευτούμε με την Τρόικα, αφού αν επιμέναμε θα χρεωκοπούσε και η Ελλάδα και όλη η Ευρωζώνη. Τότε είχε επιλογή ο κ. Αναστασιάδης, ενώ σήμερα δεν έχει».

24: Ποιά λάθη πιστεύετε κάναμε ως κράτος τόσα χρόνια και βλέπετε να συνεχίζονται κάποια απ’ αυτά τα λάθη;

«Νομίζω ότι πάντα μας έλειπε ο σχεδιασμός σε βάθος χρόνου και μιας μορφής επαγγελματισμός που θα έπρεπε να μας διακρίνει. Θυμάμαι με θλίψη το πως ενεργήσαμε όταν έπρεπε να αποφασίσουμε την στήριξη ή μη της Λαϊκής Τράπεζας. Ζητήσαμε να υπάρξει μια επιστημονική μελέτη για το τι θα σήμαινε η στήριξη ή μη της Λαϊκής. Ο Δημήτρης Χριστόφιας πράγματι ζήτησε από την Κεντρική Τράπεζα αυτή την μελέτη και όταν πήρα την μελέτη στα χέρια μου ήταν απογοητευτική. Μία σελίδα και μία παράγραφος, με μία μεγάλη φωτογραφία, στην οποία έλεγε πως αν δεν στηριχτεί η Λαϊκή θα καταρρεύσει όχι μόνο η Λαϊκή αλλά και η Τράπεζα Κύπρου και η κυπριακή οικονομία, οπότε ήμασταν υποχρεωμένοι να την στηρίξουμε. Πλέον ήταν θέμα πολιτικής απόφασης».

24: Τι μερίδιο ευθύνης έχουν τα κόμματα;

«Βεβαίως και έχουν μερίδιο ευθύνης τα πολιτικά κόμματα και εμείς ως ΑΚΕΛ αναγνωρίζουμε ότι έχουμε κάνει λάθη. Σας θυμίζω όμως και τις συχνές παρεμβάσεις μας προς την Κεντρική να ελέγξει τις τράπεζες, γιατί εκεί ακριβώς βρισκόταν το μεγάλο πρόβλημα της οικονομίας και όχι στα δημοσιονομικά και πόσο έντονη κριτική δεχόμασταν από τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα».

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα “24” που κυκλοφόρησε την Κυριακή 19/10/2014