Απαισιόδοξες εκτιμήσεις για τις δραστηρίοτητες στην λιανική και τον κατασκευαστικό τομέα της Κύπρου

{loadposition ba_textlink}

Μικρή επιδείνωση παρουσίασε τον Οκτώβριο 2014 το οικονομικό κλίμα, σύμφωνα με το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών (ΚΟΕ) του Πανεπιστημίου Κύπρου, με το Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) του ΚΟΕ να μειώνεται κατά 0,5 μονάδες σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο 2014.

Η πτώση αυτή οφείλεται, σύμφωνα με την έρευνα, σε χειροτέρευση του κλίματος σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους που καλύπτονται στην Έρευνα.

Αντίθετα, το κλίμα ανάμεσα στους καταναλωτές βελτιώθηκε οριακά τον Οκτώβριο λόγω κυρίως της κάμψης που σημειώθηκε στις εκτιμήσεις τους για την ανεργία τους επόμενους 12 μήνες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας του ΚΟΕ, η μεγαλύτερη υποχώρηση του επιχειρηματικού κλίματος καταγράφηκε στις κατασκευές και το λιανικό εμπόριο λόγω κυρίως πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για την εξέλιξη της δραστηριότητάς τους το επόμενο τρίμηνο.

Η οριακή μείωση του δείκτη εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες σχετίζεται με δυσμενέστερες αξιολογήσεις για την οικονομική κατάσταση και τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων το τελευταίο τρίμηνο με το δείκτη όμως να παραμένει σε θετικά επίπεδα.

Στη μεταποίηση το αρνητικότερο κλίμα τον Οκτώβριο είναι αποτέλεσμα μειωμένης δραστηριότητας κατά τους τελευταίους τρεις μήνες καθώς και πιο απαισιόδοξων εκτιμήσεων για την παραγωγή το επόμενο τρίμηνο.

Πηγή: ΚΥΠΕ