Απειλές και πιέσεις σε τρεις δημοσιογράφους!

{loadposition ba_textlink}

Τρεις δημοσιογράφοι απειλήθηκαν και δέχθηκαν πιέσεις (άμεσα ή έμμεσα) για να… «είναι πιο προσεκτικοί» σε σχέση με τα όσα γράφουν για την δίκη της υπόθεσης με το σκάνδαλο της Δρομολαξιάς (Aero Centre)! Αποδέκτες αυτών των καταδικαστέων ενεργειών ήταν συντάκτες δυο εφημερίδων και ειδησεογραφικού οργανισμού.

Όσο για το άτομο που προσπαθεί να επηρεάσει το έργο τους, πρόκειται για παράγοντα της δίκης.

Μέχρι τα ξημερώματα!

Μάλιστα, σε μια περίπτωση το εν λόγω άτομο που δεν αντιμετωπίζει κατηγορίες, μιλούσε τηλεφωνικώς με συντάκτη μέχρι και τις 03:45 τα ξημερώματα, στην προσπάθειά του να τον επηρεάσει!

Καταγγελία

Οι δυο δημοσιογράφοι μάλιστα προχώρησαν σε καταγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας. Για το θέμα είναι ενημερωμένος και ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Νικόλαος Σάντης, ο οποίος πριν αρχίσει η ακροαματική διαδικασία, έκανε σχετικές παραινέσεις…

Η ΕΣΚ

Το θέμα ήρθε στη δημοσιότητα σήμερα το πρωί μετά από ανακοίνωση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Συντακτών Κύπρου. Το συνδικαλιστικό σώμα των δημοσιογράφων, με ανακοίνωσή του υπό τον τίτλο «Απειλές κατά δημοσιογράφων» γνωστοποίησε λεπτομέρειες, ενώ κάλεσε τους θεσμικούς φορείς να παρέμβουν άμεσα, προστατεύοντας τους συναδέλφους.

Αναλυτικά: «Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου καταγγέλλει παράγοντα της διεξαγόμενης δίκης για τη Δρομολαξιά, ο οποίος με απειλές και παρεμβάσεις στο έργο των δημοσιογράφων επιχειρεί να τους εκφοβίσει και να παρεμβάλει εμπόδια στην εργασία τους.

Ο εν λόγω παράγοντας στη διεξαγόμενη ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας ακροαματική διαδικασία επιχειρεί να καθοδηγήσει τους δημοσιογράφους, υποβάλλοντάς τους τι πρέπει και τι δεν πρέπει να γράφουν και να μεταδίδουν.

Μάλιστα, εναντίον συγκεκριμένων δημοσιογράφων διατύπωσε απειλές και προειδοποιήσεις για το τι θα γράψουν και θα δημοσιευτούν την επαύριον. Ήδη δύο συνάδελφοι προχώρησαν σε καταγγελία στην Αστυνομική Διεύθυνση Λάρνακας.

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Κύπρου ζητά από όλους τους αρμόδιους θεσμικούς φορείς να λάβουν τα ενδεικνυόμενα μέτρα και να προστατεύσουν τους δημοσιογράφους, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να μεταδίδουν και να πληροφορούν το κοινό για τα τεκταινόμενα εντός μιας δίκης.

Άλλωστε, η δημοσιότητα της δίκης, βασική αρχή της Δικαιοσύνης από αρχαιοτάτων χρόνων, διασφαλίζεται εν πολλοίς στις μέρες μας με τη δημοσίευση και μετάδοση των όσων τεκταίνονται και διαμείβονται κατά την ακροαματική διαδικασία μιας υπόθεσης.

Επαναλαμβάνουμε ότι οι αρμόδιοι φορείς πρέπει να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα, για προστασία των δημοσιογράφων και του έργου που αυτοί επιτελούν».

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα “24” που κυκλοφόρησε την Κυριακή 19/10/2014