Νταβούτογλου: “Προστατεύουμε το Μπαρμπαρός”

{loadposition ba_textlink}

“Η Τουρκία με βάση τη συμφωνία που έκανε με το ψευδοκράτος έχει δικαίωμα να κάνει έρευνες φυσικού αερίου” στα ανοιχτά της Κύπρου και “αυτό το δικαίωμα θα το χρησιμοποιεί πάντα”, δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγορώντας την ε/κ πλευρά ότι εκμεταλλεύεται μονομερώς τις πηγές ενέργειας στην Κύπρο.

“Έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του Μπαρμπαρός, κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση”, δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε πως αν η ε/κ πλευρά λέει ότι οι Τ/κ δεν έχουν δικαίωμα στις φυσικές αυτές πηγές που βρέθηκαν στον νότο τότε πρέπει να συζητηθεί το σενάριο των δύο κρατών.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός έπειτα από ενημέρωση που είχε χθες το βράδυ από τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ, δήλωσε ότι “την Κυπριακή Δημοκρατία, δηλαδή το κοινό κράτος που ιδρύθηκε το 1960 δεν το κατέλυσαν η Τουρκική Δημοκρατία” και το ψευδοκράτος. Την κατέλυσαν οι εκπρόσωποι της τότε ελληνικής χούντας στο νησί, είπε, και πρόσθεσε:

“Τώρα αν αναφέρεται κανείς στην ύπαρξη ενός τέτοιου κράτους, είτε ως φανταστικό είτε ως πραγματικό, οι Τ/Κ έχουν δικαιώματα όπως και οι Ε/κ στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ. Αυτή την διεθνή νομική πραγματικότητα πρέπει να την αποδεχτούν όλοι. Αν αυτό δεν γίνεται αποδεχτό και λένε `οι έρευνες στον νότο είναι δικές μας επειδή μας ανήκει ο νότος και ο βορράς ανήκει στους Τ/Κ`, τότε πρέπει να συζητήσουμε το σενάριο των δύο κρατών. Δεν ήταν έτσι και εμείς κρατήσαμε σε τέτοιο επίπεδο την διαδικασία επίλυσης και τις διαπραγματεύσεις που εργαστήκαμε όπως το κυπριακό να είναι ένα πρόβλημα που να επιλυθεί μαζί από τους Ε/Κ και τους Τ/Κ και να ενωθεί το νησί”.

Σύμφωνα με τον κ. Νταβούτογλου όταν πρωτοάρχισαν αυτές οι εργασίες στις ελεύθερες περιοχές, , τόσο ο Ντερβίς Έρογλου όσο και η Τουρκική Δημοκρατία και το ψευδοκράτος πρότειναν, είπε, “να γίνουν από κοινού αυτές οι εργασίες. Προειδοποιήσαμε τη διεθνή κοινότητα και τις διεθνείς εταιρείες ενέργειας. Τους προειδοποιήσαμε ότι σε ‘αυτές τις πηγές έχουν δικαιώματα και οι Τ/Κ`. Είπαμε `να γίνουν εργασίες στο πλαίσιο μιας επιτροπής και οι πηγές αυτές να αποτελέσουν καταλυτικό ρόλο για την ειρήνη`. Από την άλλη η ε/κ πλευρά έκανε συνεχώς προσπάθειες να εκμεταλλευθεί μονομερώς αυτές τις πηγές και να έχει μονοπώλιο δικαιωμάτων. Περιμέναμε με υπομονή να ωριμάσουν αυτά, να βρεθεί λύση του Κυπριακού διά των διαπραγματεύσεων και να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα μέσα σε αυτό το πλαίσιο. Και μάλιστα κάναμε μια μεγάλη χειρονομία. Είπαμε ότι το νερό που θα φτάσει από την Ανατολία με αγωγό μπορεί να δοθεί και στην ε/κ πλευρά. Δηλαδή εμείς ενώ είπαμε ότι μπορούμε να μοιραστούμε το καθαρό νερό που μας ανήκει χωρίς να περιμένουμε κανένα αντάλλαγμα, εκείνοι ισχυρίστηκαν ότι μόνο εκείνοι μπορούν να εκμεταλλευτούν και να εξορύξουν το φυσικό αέριο και τις πηγές ενέργειας στις οποίες έχουν δικαιώματα και οι Τ/Κ”.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη χώρα της Ανατολικής Μεσογείου και με αυτή την έννοια έχει τη δύναμη να παρακολουθεί τα δικαιώματα των Τ/Κ.

“Το πλοίο Μπαρμπαρός θα κάνει τις σεισμικές έρευνες εκεί και έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας του, κανείς να μην προσπαθήσει να προκαλέσει κρίση. Εάν συμφωνήσουμε για μία λύση, ας έρθουν το συντομότερο στο τραπέζι και η οι εγγυήτριες δυνάμεις, η γείτονάς μας και φίλη μας Ελλάδα και η Βρετανία, να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Και αυτές οι πηγές να χρησιμοποιηθούν ως πηγές της ενωμένης Κύπρου. Αν όμως λένε αυτές οι πηγές είναι δικές μας και αυτές δικές σας τότε να σκεφτούμε μαζί διαφορετικές λύσεις. Αλλά και να ενθαρρύνετε την μη λύση, να αποχωρείτε από τις διαπραγματεύσεις και σχεδόν να εκβιάζετε την Τουρκία, να αρχίζετε άλλες διαπραγματεύσεις και μετά να θεωρείτε γι αυτά υπεύθυνη την Τουρκία. Αυτή δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να γίνει αποδεχτή”. Με τις συμφωνίες μεταξύ της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, ο κ. Νταβούτογλου ισχυρίστηκε ότι έχουν δικαίωμα να κάνουν έρευνες εκεί. “Αυτό το δικαίωμά μας θα το χρησιμοποιούμε πάντα. Η επιθυμία μας είναι να υπάρξει το συντομότερο λύση, να μείνουν πίσω αυτού του είδους οι διαφωνίες και να πραγματοποιήσουμε μαζί μια Ανατολική Μεσόγειο και ένα νησί της Κύπρου μέσα σε ειρήνη και ευημερία. Αλλά κανείς δεν αποδέχεται να μην πραγματοποιείται αυτό και μάλιστα να εμποδίζεται και να υπάρχουν αυτές οι αντιρρήσεις”, κατέληξε.