Αποθέματα νερού: Από 62%, φέτος στο 30%…

{loadposition ba_textlink}

Μπορεί οι βροχοπτώσεις την εβδομάδα που μας πέρασε να ήταν έντονες με αρκετές περιοχές να γίνονται ποτάμια, όμως σύμφωνα με το Τμήμα Υδάτων οι εισροές στα φράγματα του νησιού μας ήταν ελάχιστες. Στην «24» μίλησε ο Α΄ Τεχνικός Μηχανικός του Τμήτατος Υδάτων κ. Θεόδωρος Ρουσσής, ο οποίος μας ανέφερε πως η χρόνια που διανύσαμε ήταν η 2η χειρότερη σε θέματα εισροών νερού στα φράγματα μας.

Όπως μας τόνισε ο κ. Ρουσσής οι ποσότητες νερού που υπάρχουν αυτή την στιγμή στα φράγματα είναι ικανοποιητικές μέχρι το τέλος του χρόνου, ενώ στην ερώτηση μας για το πόσα κυβικά νερού έχουμε αυτή την στιγμή διαθέσιμα , μας απάντησε: «Όσο αφορά τα φράγματα να σας πω ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν οποιεσδήποτε εισροές. Ξεκίνησαν την Τετάρτη λόγω μεγάλης βροχόπτωσης στην περιοχή των Λευκάρων όπου εκεί είχαμε γύρω στα 70 χιλιοστόμετρα, και αυτή την στιγμή έχουν πάει στα Λεύκαρα 19 χιλιάδες κυβικά μέτρα νερού. Φυσικά αυτό είναι μια ασήμαντη ποσότητα για την εποχή. Δεν αναμένουμε αυτή την εποχή εισροές ούτε συνήθως έχουμε εισροές Οκτώβριο μήνα. Υπάρχουν κάποιες μικροποσότητες και φυσικά είναι καλοδεχούμενες για μας, ειδικά τέτοια εποχή, για εξοικονόμηση νερού στην άρδευση, αλλά και να δημιουργηθεί και μια υποδομή για τους επόμενους μήνες. Όταν έρθουν οι κανονικές βροχοπτώσεις των επόμενων μηνών τότε θα πάρουμε τις ανάλογες εισροές.

Μέχρι στιγμής για τον μήνα Οκτώβριο έχουμε πάρει γύρω στις 100 χιλιάδες κυβικά μέτρα, μια πολύ μικρή εισροή, άπλα να αναφέρουμε πως τα αποθέματα μας αυτή την στιγμή είναι γύρω στο 30%, ενώ πέρσι την ίδια περίοδο ήταν 62%. Έχουμε 87,5 εκατομμύρια κυβ. μετρ. νερού στα φράγματα, πέρσι την ίδια ήμερα είχαμε 179,5. εκ. κ.μ.

Η μείωση αυτή είναι λόγω του ότι το υδρολογικό έτος από το Οκτώβριο του 2013 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2014 έχουμε πάρει στα φράγματα μόνο 12,3 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού, μαζί με την χρονιά 1990 – 1991 είναι η δεύτερη χειρότερη χρονιά όλων των εποχών σε ό,τι αφορά τις εισροές. Έχουμε υπολογίσει ότι θα μείνουν κάποια σημαντικά αποθέματα μέχρι το Δεκέμβρη, ως Τμήμα Υδάτων έχουμε κάνει τους υπολογισμούς μας και τις μελέτες μας για τις ποσότητες νερού που θα καταναλώσουμε για το 2014, εν αναμονή της νέας χειμερινής περιόδου και ελπίζουμε πως θα έχουμε βροχές».

24: Υπάρχει περίπτωση να έχουμε περικοπές νερού;

«Πρέπει να συνεχίζουμε να εξοικονομούμαι το νερό. Όσον αφορά στην ύδρευση, υπάρχουν οι αφαλατώσεις και έτσι δεν γίνονται οι περικοπές νερού. Όσον αφορά στην άρδευση, στην χειρότερη περίπτωση εάν υπάρχει πρόβλημα θα χρησιμοποιήσουμε και εκεί τις αφαλατώσεις μας».

Απροετοίμαστοι οι δήμοι στην καθαριότητα των φρεατίων

Μικροπροβλήματα προέκυψαν με τα πρωτοβρόχια. Από τις φωτογραφίες που έχει στην κατοχή της (από προάστια της Λευκωσίας) η «24», φαίνεται ξεκάθαρα πως τα φρεάτια των δρόμων ήταν γεμάτα από αποτσίγαρα, χόρτα και χώμα. Για ακόμα μια φορά άφησαν στο ελέους του θεού πολίτες αλλά και οδηγούς.

Ελπίζουμε πως μέχρι να πιάσουν για τα καλά οι βροχές να έχουν καθαριστεί όλα αυτά, μην ξαναζήσουμε στιγμές όπως τον Δεκέμβριο του 2010!

Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα “24” που κυκλοφόρησε την Κυριακή 19/10/2014