Απρόσκοπτα οι εργασίες της ENI παρά τις προκλήσεις – Ασκήσεις και από Ισραήλ

{loadposition ba_textlink}

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρακολουθώντας και καταγράφοντας τις κινήσεις του τουρκικού Μπαρμπαρός και είναι πανέτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιονδήποτε ενδεχόμενο, δήλωσε αρμόδια πηγή του Υπουργείου Αμυνας.

Αρμόδια πηγή του Υπουργείου Αμυνας, δήλωσε ότι το «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά» ξεκίνησε προς την κυπριακή ΑΟΖ χθες βράδυ από τη Μερσίνη και εισήλθε γύρω στις 11:00 το πρωί στα όρια του τεμαχίου 3 της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), παραβιάζοντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Συνοδεύεται από δύο πλοία υποστήριξης το «Bravο Support» και το «Deep Supporter», καθώς και το πολεμικό πλοίο “Gelibolu”.

Οπως ανέφερε η ίδια πηγή από το ΥΠΑΜ, “από πλευράς μας παρακολουθούμε, καταγράφουμε και τεκμηριώνονται όλες οι παραβιάσεις του Μπαρμπαρός προκειμένου να χρησιμοποιηθούν από την πολιτική ηγεσία για αντιμετώπιση της κατάστασης”.

Αυτό που έχει σημασία, λέχθηκε, είναι ότι η γεώτρηση στο τεμάχιο 9 της ΑΟΖ συνεχίζεται απρόσκοπτα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Στο μεταξύ, το ρωσικό πολεμικό ναυτικό άρχισε σήμερα και θα συνεχίσει μέχρι και τις 23 Οκτωβρίου ασκήσεις με τη χρήση ρουκετών στη θαλάσσια περιοχή κατά μήκος των ακτών της Συρίας, από τον Απόστολο Ανδρέα μέχρι την Αμμόχωστο, ύστερα από άδεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το αίτημα από τη Ρωσία για ασκήσεις στην περιοχή υποβλήθηκε στην Κυπριακή Δημοκρατία, γεγονός που αναδεικνύει τη σημασία που αποδίδεται στην αναγνώριση της οντότητας της.

Η έκταση που έχει δεσμεύσει η Ρωσία από την Κυπριακή Δημοκρατία για την άσκηση είναι 800 τετραγωνικά μίλια.

Οι ασκήσεις των Ρώσων θα αρχίζουν από 7 το πρωί και θα διαρκούν μέχρι τις 7 το απόγευμα.

Αύριο Τρίτη, αρχίζει τις ασκήσεις του στην Κύπρο και το Ισραήλ, στο FIR Λευκωσίας και σε χερσαίο έδαφος.

Πηγή: ΚΥΠΕ