Άρση της βουλευτικής ιδιότητας του αρχηγού της αντιπολίτευσης στη Σλοβενία

{loadposition ba_textlink}

Να αφαιρέσει τη βουλευτική ιδιότητα από τον πρώην πρωθυπουργό, αρχηγό του ισχυρότερου αντιπολιτευόμενου κόμματος, του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος, (SDS) Γιάνεζ Γιάνσα, ο οποίος εκτίει ποινή φυλάκισης για το σκάνδαλο διαφθοράς «Patria», αποφάσισε η Σλοβενική Βουλή.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Σλοβενικής Βουλής, 58 βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση της αρμόδιας Επιτροπής να διατηρήσει ο Γιάνεζ Γιάνσα τη βουλευτική θητεία, παρ’ ότι εκτίει ποινή φυλάκισης δύο ετών. Έξι βουλευτές ψήφισαν υπέρ του Γιάνσα στην ψηφοφορία, από την οποία απείχαν οι βουλευτές του Σλοβενικού Δημοκρατικού Κόμματος (SDS).

Σύμφωνα με το νόμο για τους βουλευτές, η θητεία παύει για εκείνους που καταδικάζονται σε ποινή φυλάκισης άνω των έξι μηνών.

Οι βουλευτές του SDS, ωστόσο, επαναλάμβαναν πριν από την ψηφοφορία ότι ο Γιάνεζ Γιάνσα καταδικάστηκε για πολιτικούς λόγους και χωρίς αποδείξεις και ότι η αφαίρεση της βουλευτικής ιδιότητας παραβιάζει εκλογικό δικαίωμα κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα.

Με τη χθεσινή ψηφοφορία έληξαν συζητήσεις διάρκειας εβδομάδων για το αν μπορεί η όχι να διατηρήσει τη βουλευτική ιδιότητα ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος εξελέγη στις εκλογές τον περασμένο Ιούλιο και εκτίει ποινή φυλάκισης από τις 20 Ιουνίου.

Οι υποστηρικτές του Γιάνεζ Γιάνσα που συσπειρώνονται γύρω από την “Επιτροπή 2014” πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας χθες έξω από τη Βουλή και ανήγγειλαν ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά του και την άρση της άδικης καταδίκης του, όπως τόνισαν.

newsbeast.gr, επίσημος συνεργάτης του 24h.com.cy