Μπαρόζο προειδοποιεί Κάμερον για τους ευρωπαϊκούς κανόνες μετανάστευσης

{loadposition ba_textlink}

Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο προειδοποίησε τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να μην αποπειραθεί να αμφισβητήσει την αρχή της ελευθερίας της κίνησης προσώπων στην ΕΕ, την οποία χαρακτήρισε θεμελιώδη για την εσωτερική αγορά.

Η δήλωση αυτή του Μπαρόζο στο BBC καταφέρνει ένα πλήγμα στις προσπάθειες του Κάμερον ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2015 να κατευνάσει τους ψηφοφόρους που θεωρούν ότι η οικονομία της Βρετανίας αντιμετωπίζει προβλήματα και ότι η πολιτιστική της ταυτότητα αλλοιώνεται λόγω των μεγάλων μεταναστευτικών ροών.

Δύο προβεβλημένα στελέχη του Συντηρητικού Κόμματος του Κάμερον μεταπήδησαν στο αντιευρωπαϊκό και αντιμεταναστευτικό Κόμμα Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) το τελευταίο διάστημα, ενώ το κόμμα αυτό απέκτησε πρόσφατα για πρώτη φορά μια έδρα στη Βουλή νωρίτερα αυτόν τον μήνα. Το UKIP αξιώνει να τερματιστεί η τρέχουσα αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, που χαρακτηρίζει μια πολιτική “ανοικτών θυρών”.

“Η ελευθερία της κίνησης είναι μια πολύ σημαντική αρχή της εσωτερικής αγοράς”, δήλωσε ο Μπαρόζο σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του BBC. “Θα προέτρεπα έντονα τη Βρετανία να μην αμφισβητήσει αυτή την αρχή”, πρόσθεσε.

Σε ένα άρθρο του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Sunday Telegraph ο Κάμερον τόνισε σήμερα ότι θα θέσει τα δικαιώματα που αφορούν τη μετανάστευση εντός της ΕΕ στο επίκεντρο “της διαπραγμάτευσής μας” με την Ευρώπη.

Ο Κάμερον έχει ήδη καταστήσει σαφές σε αδρές γραμμές ποιές μεταρρυθμίσεις θέλει να αποσπάσει από την ΕΕ και ποιές εξουσίες θέλει να επαναφέρει στο Λονδίνο από τις Βρυξέλλες: επιδιώκει η Βουλή να διατηρήσει το αποκλειστικό δικαίωμα να νομοθετεί σε εθνικό επίπεδο, να μειωθεί η γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις, αλλά και να ελεγχθεί η μετανάστευση. Ωστόσο, δεν έχει αναφερθεί στις λεπτομέρειες.

Η εφημερίδα The Times, επικαλούμενη πηγές που δεν κατονόμασε, έγραψε σήμερα ότι ο Κάμερον θέλει να τεθεί ένα όριο στον αριθμό των ανειδίκευτων εργατών από χώρες της ΕΕ που θα μπορούν μεταναστεύσουν για να εργαστούν στη χώρα του. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να τεθεί ένα τέτοιο όριο από μέρους του Λονδίνου κατά τη συνέντευξή του στο BBC, ο Μπαρόζο έκρινε ότι αυτό πιθανόν θα παραβίαζε το κοινοτικό δίκαιο και είπε ότι δεν έχει ενημερωθεί για καμιά σαφή πρόταση σχετικά από πλευράς της Βρετανίας.

Αλλά σε κάθε περίπτωση, η θέσπιση ενός “αυθαίρετου ορίου μου φαίνεται ότι δεν συμμορφώνεται προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία”, υπογράμμισε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Κομισιόν.

Πηγή: KYΠΕ